Συνάντηση Ορμπάν με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για το μεταναστευτικό

Συνάντηση Ορμπάν με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για το μεταναστευτικό

Λίγες ώρες πριν καθίσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Συνάντηση Ορμπάν με Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για το μεταναστευτικό
Έκτακτες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, για το καυτό ζήτημα των μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος προς την Ε.Ε . Λίγες ώρες πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες κι ένα 24ωρο μετά την φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου σοκάροντας την διεθνή κοινότητα με το άψυχο σώμα του μικρού αγοριού που εκβράστηκε σε παραλία της Αλικαρνασσού, ο Ορμπάν έδωσε το πράσινο φως για να επιβιβαστούν οι μετανάστες στα τρένα, ωστόσο οι ουγγρικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια από τη Βουδαπέστη προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις πλατφόρμες του ανατολικού σιδηροδρομικού σταθμού Κελέτι της Βουδαπέστης ήταν χαοτικές με τους μετανάστες να προσπαθούν να μπουν από τα... παράθυρα στα τρένα. Η αστυνομία, ναι μεν επέτρεψε ξανά την είσοδο σήμερα το πρωί στους πρόσφυγες και μετανάστες, όμως η ανακοίνωση των αρχών ότι δεν εκτελούνται απευθείας δρομολόγια προς τις δυτικές χώρες προκάλεσε την οργή των μεταναστών. Οι πρόσφυγες, που είχαν διανυκτερεύσει τα δύο προηγούμενα 24ωρα έξω από τον σταθμό Κελέτι της Βουδαπέστης , διαμαρτύρονταν για το «μπλόκο» της κυβέρνησης Ορμπάν που τους εμπόδιζε να φύγουν, μέσω Αυστρίας, για τη Γερμανία.

Κλείσιμο


Η Ουγγαρία έχει καταστεί κόμβος για το πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως Σύρων, προς την κεντρική Ευρώπη σε αναζήτηση ασύλου. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν μέσα σε ένα μήνα στη Γερμανία σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Για τον λόγο αυτό, το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να μειώσει τα οικονομικά κίνητρα που προσελκύουν τους πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί δραματικά, επισημαίνει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες και δείχνει ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ατμομηχανή της Ευρώπης λόγω της μεταναστευτικής κρίσης.

Καθώς οι νόμοι για το άσυλο είναι γενναιόδωροι, όπως και τα επιδόματα που χορηγούνται, η Γερμανία έχει γίνει το κράτος που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ, τόσο τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, όσο και εκείνους που φεύγουν από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Συνολικά 104.460 αιτούντες άσυλο εισήλθαν στη Γερμανία τον μήνα Αύγουστο, ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ενώ το Βερολίνο αναμένει οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να φθάσουν τις περίπου 800.000 εντός του 2015, σε ένα επίπεδο τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι πέρυσι, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Την ίδια ώρα, ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ διεμήνυσε από την πλευρά του ότι το ομόσπονδο κρατίδιό του, που αποτελεί το σημείο εισόδου στη Γερμανία για πολλούς από τους πρόσφυγες, θα χρειαστεί βοήθεια ύψους πολλών ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης