Δυσκολίες για το μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών

Δυσκολίες για το μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών

Πρόβλημα η 10η Σεπτεμβρίου - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει 8 ή 9 Σεπτεμβρίου - Τα βρήκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για «μονομαχία» Τσίπρα-Μεϊμαράκη στις 14 του μήνα - Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ  προκρίνουν ανοιχτή τηλεοπτική αναμέτρηση

Δυσκολίες για το μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών
Σε αναζήτηση ημερομηνιών βρίσκονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ διαφωνούν το ΚΚΕ και η Λαική Ενότητα. 
Αντίθετα προέκυψε συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την τηλεοπτική μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου. 

Μετά από την πρόκληση-πρόσκληση του κ. Μεϊμαράκη -όποτε θέλει, ότι ώρα θέλει, με ότι προϋποθέσεις θέλει- που έγινε ασμένως δεκτή από τον κ. Τσίπρα, την πρωτοβουλία πήρε χθες η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Πηνελόπη Γαβρά. Η κ. Γεροβασίλη πρότεινε δύο ημερομηνίες 10 Σεπτεμβρίου για το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών και 14 Σεπτεμβρίου για την αναμέτρηση Τσίπρα-Μειμαράκη. Η κ. Γαβρά απάντησε αμέσως θετικά, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα ακυρώσει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του για τις ημέρες εκείνες. 

Το πρόβλημα όμως προέκυψε για το συνολικό ντιμπέιτ λόγω προβλήματος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά η οποία για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες τις 8 ή 9 Σεπτεμβρίου και το θέμα μένει πλέον να διευθετηθεί στην διακομματική επιτροπή.
Κλείσιμο

Πάντως ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας απάντησε θετικά ενώ και η ΝΔ εξετάζει τις νέες ημερομηνίες. Παρομοίως θετικοί είναι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Το ΚΚΕ και η Λαική Ενότητα διαφώνησαν με την τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρα-Μεϊμαράκη, που εκ των πραγμάτων ενισχύει το νέο δικομματισμό και πολώνει την εκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων. Για τους ίδιους λόγους το επιδιώκουν οι κ.κ. Τσίπρας και Μειμαράκης επιδιώκοντας ο καθένας με το δικό του σκεπτικό πολιτικά οφέλη σε μία αναμέτρηση που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ανοικτή. 

«Η διενέργεια ενός τέτοιου ντιμπέιτ μόνο στόχο έχει την τεχνητή πόλωση και τον εγκλωβισμό του λαού σε ένα κακέκτυπο του παλιού δικομματισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που διαφωνεί όμως και στο μεγάλο ντιμπέιτ διευκρινίζοντας ότι η διαφωνία του αφορά την ουσία και όχι τις ημερομηνίες: «Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι δεν προσφέρει τίποτα στην αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις θέσεις των κομμάτων, μέσω μιας διαδικασίας παράλληλων μονολόγων, η οποία επανειλημμένα στο παρελθόν είχε επικριθεί και από το κοινό και από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν σε αυτή».

Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση της Λαικής Ενότητας: «Ο «νέο-μνημονιακός» κος Τσίπρας και ο «παλαιο-μνημονιακός» κος Μεϊμαράκης τα «βρήκαν» σε τηλεοπτική «στημένη μονομαχία». Αφού επισημαίνει την “ριζική διαφωνία της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” στο ντιμπέιτ Τσίπρα Μειμαράκη αντιπροτείνει θεματικά ντιμπέιτ μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.  

Εκτός συζήτησης είναι η Χρυσή Αυγή που αντέδρασε με μία σκληρή δήλωση. 

Ενώ η διεξαγωγή ή όχι του μεγάλου ντιμπέιτ θα συζητηθεί στην διακομματική από τους εκπροσώπους των κομμάτων, τα σχετικά με την μονομαχία Τσίπρα-Μειμαράκη θα διευθετηθούν στην απευθείας διαπραγμάτευση. Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση θα γίνει και θα είναι στην δημόσια τηλεόραση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ακόμη ανοικτά, από το πώς θα είναι το σκηνικό, αν θα είναι καθιστοί ή όρθιοι μέχρι και το πόσοι και ποιοί δημοσιογράφοι θα συμμετέχουν. Φαίνεται πάντως να συμφωνούν στο να είναι όρθιοι και να επιτρέπεται και ο μεταξύ τους διάλογος όχι κατ ανάγκη περιορισμένος από τον συντονιστή πέρα από την χρονική διάρκεια των ερωταποκρίσεων. 

Καθώς θα είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά το 2009, οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων θέλουν να οργανώσουν μία κανονική αναμέτρηση, που να μην παραπέμπει στις παλαιότερες όπου ο κορσές των πολλών κανονισμών τις καθιστούσε ανούσιες και άφηνε αρνητικές εντυπώσεις στους τηλεθεατές. Στις παλαιότερες αναμετρήσεις ξεκινώντας από το δίδυμο Σημίτη-Καραμανλή και φθάνοντας στο Καραμανλής-Παπανδρέου, οι άνθρωποι των αρχηγών προσπαθούσαν να βάλουν κανόνες που να περιορίζουν το πλεονέκτημα του αντιπάλου. Το 2012 και το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε τις αναμετρήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα επικαλούμενος διαφωνία στα διαδικαστικά. Αυτή την φορά Τσίπρας και Μειμαράκης ο καθένας για δικούς του λόγους δείχνουν να επιδιώκουν μία ανοικτή αναμέτρηση. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης