Έξοδος στις αγορές το 2017 και capital contols ως το τέλος του 2015 υπόσχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Έξοδος στις αγορές το 2017 και capital contols ως το τέλος του 2015 υπόσχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Θολή η κατάσταση για τους αγρότες και τη νέα μέθοδο φορολόγησής τους – Κανονικά η εφαρμογή ΕΝΦΙΑ,  εισφοράς αλληλεγγύης και ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

Έξοδος στις αγορές το 2017 και capital contols ως το τέλος του 2015 υπόσχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ
Μικρό καλάθι πρέπει να κρατήσει κανείς και με το νέο, «παράλληλο», όπως ονομάζεται, πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στόχο να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου.

Κι αυτό γιατί και το παράλληλο πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη και κινείται ουσιαστικά στα στενά δημοσιονομικά περιθώρια του μνημονίου. Εξ ου και μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή η εισφορά αλληλεγγύης, ακόμη και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν αμφισβητούνται και θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται έξοδο στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του τριετούς δανειακού προγράμματος που υπέγραψε με τους εταίρους και τον ESM. Τοποθετεί αυτή την έξοδο στο πρώτο εξάμηνο του 2017, στόχος που είναι μάλλον αισιόδοξος να υπολογίσει κανείς πόσες ανάλογες προβλέψεις διαψεύστηκαν στο παρελθόν – ο Παπακωνσταντίνου έλεγε το 2010 ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το… 2011!!!

Το παράλληλο πρόγραμμα  του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι τα capital controls, θα ισχύσουν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ακόμη και άρα η άρση τους θα γίνει μετά το τέλος του 2015.

Όσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θεωρείται επιτακτική ανάγκη να συντελεστεί ως τον Νοέμβριο, προκειμένου να μην υπάρξουν περιπέτειες και επώδυνα μέτρα.
Κλείσιμο

Όσο για τους φόρους η Κουμουνδούρου δεν διολισθαίνει σε υποσχέσεις καθώς γνωρίζει ότι τα περιθώρια είναι στενά. Υπόσχεται μεν ελάφρυνση των βαρών, αλλά αποφεύγει τις πολλές λεπτομέρειες, αφήνοντας να προχωρήσει η επεξεργασία συγκεκριμένων μέτρων.

Για παράδειγμα δεν αμφισβητείται η αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ, παρότι προβλέπονται κάποιες αλλαγές για ανακατανομή των βαρών.

Επίσης φαίνεται να παραμένουν η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, που έχει προκαλέσει σοκ στα μεσαία στρώματα.

Θολή είναι η κατάσταση για τους αγρότες και τη νέα μέθοδο φορολόγησής τους, καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται και οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στο «παράλληλο πρόγραμμα» θα ήταν κενή ουσίας.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό γίνονται κάποιες αναφορές στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα κατακρημνίσει τις συντάξεις. Γίνεται λόγος για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για παράδειγμα, αλλά ουδείς εγγυάται την αποτελεσματικότητα των ισοδυνάμων αυτών.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης