Λευκωσία: Σημαντικές και καθοριστικές οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Λευκωσία: Σημαντικές και καθοριστικές οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Με τη συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά «μια νέα διαδικασία, η οποία στη βάσει κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Λευκωσία: Σημαντικές και καθοριστικές οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σήμερα πως η παρούσα περίοδος είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη προσπάθεια στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως με τη συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά «μια νέα διαδικασία, η οποία στη βάσει κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

«Φυσικά» σημείωσε «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία, η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως προγραμματίζεται και νέα συνάντηση των δύο ηγετών για τις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, «σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο περιουσιακό, ένα κεφαλαιώδες θέμα για τη δική μας πλευρά, ένα θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε πως «μόλις υπάρχει κάποια συμφωνία σε οποιοδήποτε θέμα -διότι έχω δει και κάποια σχόλια σχετικά με ανακοινώσεις τις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο ηγέτες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια αναφέρει, όταν υπάρξει κάτι που θα έχει συμφωνηθεί τότε ο ίδιος θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. Έχει ανακοινωθεί αυτό, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες και η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών, και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο».

Σημείωσε πως «μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε από την τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία, εκ μέρους του ψευδοκράτους, στα Ηνωμένα Έθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του υπουργού εωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη πως «πρόκειται για μια τακτική, ως αντίδραση σε επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος» είπε «δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έγγραφα, άρα προχωρεί χρησιμοποιώντας την Τουρκία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια, αλλά και δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ακριβώς, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Όπως τόνισε, «ο διάλογος δεν γίνεται στη βάση ούτε δύο κρατών ούτε τίποτε άλλο, αλλά στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και του κοινού ανακοινωθέντος. Άρα, η λύση θα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και η προσπάθεια μας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης