Τσακαλώτος: Λάθος μας το δίπολο «μνημονιακός-αντιμνημονιακός»

Τσακαλώτος: Λάθος μας το δίπολο «μνημονιακός-αντιμνημονιακός»

Είχα πει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν βγαίνει αλλά μου απαντούσαν ότι θα χάσουμε ψήφους, αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Πρόγραμμα ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν και ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν υπήρχε εναλλακτική στη συμφωνία που έφερε ο Τσίπρας

Τσακαλώτος: Λάθος μας το δίπολο «μνημονιακός-αντιμνημονιακός»
Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη και τελευταία ημέρα οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ένα σχετικά ήρεμο Σάββατο, παρά τις ανησυχίες των στελεχών. Οι αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής που διαφώνησαν με τη Συμφωνία το προηγούμενο διάστημα και, άρα, η μη συμμετοχή τους στη Σύσκεψη διευκόλυναν τον Αλέξη Τσίπρα να περάσει εχθές τα δικά του μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από το τέλος του μυστηρίου για το αν θα συμμετέχει ο τέως υπουργός Οικονομικών στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών.

«Μαζί με εσάς και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά», ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπό ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Είχε προηγηθεί «άνοιγμα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Τσακαλώτο με αναφορές στις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην προεκλογική περίοδο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα επικεντρώνεται στη σύγκρουση του «παλιού» με το «νέο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Στην επικείμενη εκλογική μάχη, που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας και των εργαζομένων για πολλά χρόνια. Από τη μια είναι οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, του κομματισμού, της κλεπτοκρατίας, της υποταγής των απλών ανθρώπων στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν έχουν και τόση σημασία εδώ τα ονόματα. Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Βενιζέλος, Γεννηματά, Θεοδωράκης. Απέναντί μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία».

Λίγα λεπτά μετά στο βήμα ανέβηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διατήρησε μια διακριτική απόσταση από την ηγεσία. Προχώρησε σε αυτοκριτική, άσκησε κριτική και εξήγησε τους λόγους που θα συμμετέχει στην εκλογική μάχη. Σημείωσε τρεις λόγους:
Κλείσιμο

-          η Αριστερά είναι για τα δύσκολα

-          η αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις

-          οι 30άρηδες που ανεδείχθησαν μέσα από τη διαπραγμάτευση αξίζουν να έχουν υποστήριξη
 
Σε ότι αφορά στην κριτική που άσκησε είπε ότι ήταν πλήγμα να μην πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο άμεσα, καθώς θα γινόταν συζήτηση για τη συμφωνία, αν και ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν υπήρχε εναλλακτική. «Δεν φτιάξαμε δημοκρατικό κόμμα», τόνισε. Επιπλέον είπε πως ήταν λάθος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε πάνω στο δίπολο «μνημονιακός - αντιμνημονιακός» και επισήμανε πως αυτό το βλέπει να συνεχίζεται σε συντρόφους του που αποχώρησαν από το κόμμα. Επίσης ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως τότε ο ίδιος είχε επισημάνει πως δεν βγαίνει χωρίς τη φορολόγηση του πλούτου. Υπενθύμισε, δε, πως οι τάσεις του κόμματος – ανάμεσα σε αυτές και εκείνη που συμμετέχει ο ίδιος – εφιστούσαν τον κίνδυνο του «θα χάσουμε ψήφους».  

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε να αποφασίσουν όλοι συλλογικά για το ποιες μάχες θα δοθούν, με στόχο να απομονωθεί ένα κομμάτι του μνημονίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έφερε ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», μια περίπτωση για την οποία, όπως είπε, οι πιστωτές είναι αμείλικτοι.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα, αναμένεται σήμερα το πρωί να μοιραστεί το προσχέδιο. Επίσης πρόκειται να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή Προγράμματος προκειμένου να το εξειδικεύσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης