Guardian: Περισσότερες επενδύσεις, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση

Guardian: Περισσότερες επενδύσεις, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση

Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις - «Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της Ευρωζώνης», αλλά την ίδια ώρα «οι διαπραγματεύσεις φανέρωσαν την αδυναμία της Ευρωζώνης» γράφει η βρετανική εφημερίδα

Guardian: Περισσότερες επενδύσεις, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση
Τους τρόπους με τους οποίους η ενωμένη Ευρώπη θα αποφύγει την επανάληψη κρίσεων όπως αυτή που πλήττει την Ελλάδα, καταγράφουν σε άρθρο τους στον βρετανικό Guardian οι Jacques Delors και Henrik Enderlein.

Όπως αναφέρουν «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της Ευρωζώνης», αλλά την ίδια ώρα «οι διαπραγματεύσεις φανέρωσαν την αδυναμία της Ευρωζώνης. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εκτιμήσει κάποιος το σύνολο των συνεπειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις κίνδυνοι αλλά και τρεις βασικές προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους κατά τους δύο αρθρογράφους είναι ο εφησυχασμός, το «παιχνίδι» των αλληλοκατηγοριών και η διατήρηση της άποψης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο μοντέλο ασκούμενων πολιτικών στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί κάθε κράτος-μέλος και όχι το αντίθετο, δηλαδή μία «ποικιλία» πολιτικών, οι οποίες θα εφαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των κρατών-μελών.

Η Ευρώπη, συνεχίζουν οι κύριοι Delors και Enderlein, θα πρέπει να δημιουργήσει μία νέα ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα βασίζεται στο υψηλών στάνταρντ ευρωπαϊκό μοντέλο.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υψηλό τους χρέος, όπως φυσικά είναι η Ελλάδα. Το «πακέτο Γιούνκερ» είναι μία καλή αρχή αλλά δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια.
Κλείσιμο

Όσο για την πραγματική ενοποίηση, τέσσερα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν: δημιουργία ουσιαστικής οικονομικής ενοποίησης, δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ουσιαστική ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος και λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων μετά από ψήφισή τους τόσο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όσο και από τα εθνικά.

Οι χώρες που καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προκειμένου η Ευρώπη να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά δεν είναι άλλες από Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες οφείλουν να ξεπεράσουν διαφορές ή εμμονές και να εργαστούν από κοινού γι' αυτόν τον σκοπό.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης