Έιντε κατά τουρκοκυπριακών ΜΜΕ: Δίνουν άλλη εικόνα από την πραγματική

Έιντε κατά τουρκοκυπριακών ΜΜΕ: Δίνουν άλλη εικόνα από την πραγματική

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό καταφέρθηκε εναντίον των μέσων ενημέρωσης, που όπως είπε έχουν ευθύνη και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Έιντε κατά τουρκοκυπριακών ΜΜΕ: Δίνουν άλλη εικόνα από την πραγματική
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ είναι η βάση των συνομιλιών κάτι που αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της  Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ είπε ότι πιστεύει στη σημασία να υπάρχει ελεύθερη έκφραση των ΜΜΕ αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε βάρος της αλήθειας και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν δημοσιεύματα που είναι ανακριβή, λανθασμένα ή εντελώς εκτός θέματος.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Έιντε είπε ότι είχε «μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζετε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εντατικό στάδιο. Συναντιόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση» και πρόσθεσε ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, όπως έχουμε ανακοινώσει σε διάφορες περιπτώσεις».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε ότι ο σκοπός της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας νωρίτερα σήμερα ήταν για να δουν την κατάσταση πραγμάτων, πώς θα οργανώσουν τις επόμενες βδομάδες και μήνες και ποια είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν κυρίως το Σεπτέμβρη.

Ανέφερε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι έχει έντονη αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει, είπε, πολλή δουλειά μπροστά μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πολλοί μήνες σκληρής δουλειάς προτού φτάσουν σε τελική συμφωνία και αυτά συμβαίνουν σε πνεύμα ηγετικής ικανότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, επαινώντας τους δύο ηγέτες για το πώς χειρίζονται τα θέματα.

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα στον Τύπο, σημειώνοντας ότι πιστεύει στη σημασία να υπάρχει ελεύθερη έκφραση των ΜΜΕ αλλά αυτό δεν μπορεί να βαίνει σε βάρος της αλήθειας. Κατά τον κ. Εϊντε, πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέρος του Τύπου είναι εντελώς λανθασμένα ή περιείχαν ανακριβή στοιχεία ή ήταν εντελώς εκτός θέματος.

Είπε ότι ιδιαίτερα στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπήρξε τις τελευταίες μέρες κάποια παρερμηνεία. «Όταν όλοι μας επιμένουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση, αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε, και πρόσθεσε ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ είναι η βάση των συνομιλιών κάτι που αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου».

Είπε ακόμη ότι θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για τη λύση και ο κάθε πολίτης θα έχει ψήφο. Και για να είναι ενήμερος ο κόσμος είναι σημαντικό τα ΜΜΕ να αντιληφθούν τη δική τους ευθύνη για το πώς προβάλλονται αυτά τα θέματα, συνέχισε. Ανέφερε ότι μετά τον Αύγουστο θα υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ, αφού κάποια λανθασμένα δημοσιεύματα μπορεί να οφείλονται σε ελλιπή πληροφόρηση, όπως είπε.
 
Ερωτηθείς πού αναφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι οι χρήστες έχουν δικαίωμα επί των περιουσιών, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό αναφέρεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. «Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει το ατομικό δικαίωμα στις περιουσίες και αυτό επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους παρόντες χρήστες. Αλλά το πώς, ποιες θεραπείες και πώς θα γίνει αυτό στην πράξη χρειάζεται μια πολύ λεπτομερή λίστα κατηγοριών, ιεραρχικά. Άλλη μια παρεξήγηση που υπάρχει είναι ότι ο ένας έχει δικαίωμα και ο άλλος το χάνει. Στη σύγχρονη σχολή σκέψης και οι δύο μπορούν να έχουν δικαίωμα. Το ερώτημα είναι ποια θεραπεία χρησιμοποιείται για το δικαίωμα αυτό. Μπορεί να είναι επανεγκατάσταση, μπορεί χρηματική αποζημίωση, άλλη περιουσία, ανταλλαγή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η ιεραρχία σε αυτές πρέπει να διευθετηθεί. Και φυσικά υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς γίνεται αυτή η ιεραρχία», ανέφερε ο κ. Έιντε.

Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε, «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή λύση επίσης και για το πώς ερμηνεύονται τα δικαιώματα και αυτό τίθεται ξεκάθαρα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σχετικό δίκαιο ότι υπάρχει το δικαίωμα των αρχικών ιδιοκτητών και των παρόντων χρηστών».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης