CNBC: Η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος η μόνη επιλογή για την Ελλάδα

CNBC: Η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος η μόνη επιλογή για την Ελλάδα

«Ο μόνος δρόμος που έχει η Ελλάδα για να προχωρήσει είναι να δείξει γρήγορη πρόοδο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και η συμφωνία με την Ευρώπη περιλαμβάνει κάποια σταθερά ορόσημα για να χτίσει κανείς»

CNBC: Η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος η μόνη επιλογή για την Ελλάδα
Η Ελλάδα πλέον έχει μόνο μια επιλογή, να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα, τονίζει ο Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Boston Consulting Group, σε άρθρο του στο CNBC.

Όπως λέει, πρόκειται σίγουρα για μια πολύ σκληρή συμφωνία που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Με εξαίρεση όμως ορισμένους αριστερούς και δεξιούς πολιτικούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ελάχιστοι από αυτούς ζουν στην Ελλάδα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 65%-70% του πληθυσμού στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σε περίπτωση εξόδου η υποτίμηση του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά το μισό τουλάχιστον. Η Ελλάδα θα χρειαζόταν ανάπτυξη 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση τα επόμενα 10 χρόνια για να επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα ΑΕΠ. Όσο σκληρά κι αν είναι τα τελευταία μέτρα λιτότητας, δεν συγκρίνονται με την οικονομική ατομική βόμβα που έπεφτε στην εναλλακτική περίπτωση, τονίζει.

Κλείσιμο
"Ο μόνος δρόμος που έχει η Ελλάδα για να προχωρήσει είναι να δείξει γρήγορη πρόοδο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και η συμφωνία με την Ευρώπη περιλαμβάνει κάποια σταθερά ορόσημα για να χτίσει κανείς" υποστηρίζει.

Φόροι, σταθερότητα και επενδύσεις: Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και τον φόρο επιχειρήσεων είναι πλέον νόμος του κράτους και μάλιστα πολύ σκληρός. Το μόνο πράγμα που οι επιχειρήσεις απεχθάνονται εκτός από τους φόρους είναι η αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση έχει τώρα μια ευκαιρία να σηματοδοτήσει, επαναλαμβανόμενα και ισχυρά, ότι ο εταιρικός φορολογικός κώδικας δεν θα αλλάξει μέχρι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει μια αναδιάρθρωση του φορολογικού της συστήματος. Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις. Η προοπτική νέας φορολογία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο που η κυβέρνηση μπορεί να απομακρύνει με μια ισχυρή δέσμευση φορολογικής σταθερότητας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Το αν ο στόχος των διαπραγματεύσεων των 50 δισ. ευρώ είναι εφικτός ή όχι δεν είναι θέμα ουσίας.Η Ελλάδα έχει πολλά ελκυστικά ακίνητα και περιουσιακά στοιχεια, όπως μερίδια σε αεροδρόμια, λιμάνια κι επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιηθούν στο έπακρον όντας σε κρατικά χέρια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης