Τεντωμένα νεύρα στην ΚΕ - Επεισόδιο ανάμεσα σε Ζωή και Παππά

Τεντωμένα νεύρα στην ΚΕ - Επεισόδιο ανάμεσα σε Ζωή και Παππά

Σχόλιο του πατέρα του υπουργού επικρατείας Στέλιου Παππά για την  μητέρα της Προέδρου της Βουλής, Λίνας Αλεξίου και τον ρόλο της στο ΕΣΡ πυροδότησε την ατμόσφαιρα - Έκρηξη της Κωνσταντοπούλου - «Δεν σου επιτρέπω Στέλιο να με σπιλώνεις, αν έχουμε επιλέξει αυτόν τον αγώνα λυπάμαι» - Νίκος Παππάς: Εγώ δεν έθιξα κανέναν - Σκουρλέτης: Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστροφή - Υπέρ της πρότασης Τσίπρα ο Κορωνάκης

Τεντωμένα νεύρα στην ΚΕ - Επεισόδιο ανάμεσα σε Ζωή και Παππά
Έντονος ήταν ο διαπληκτισμός μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέλιου Παππά κατα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είχε ως αντικείμενο τη συμμετοχή της μητέρας της στο ΔΣ του ΕΣΡ. Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα της ΚΕ ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας την παρέμβασή του είπε ότι οι νέες τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν με τη νόμιμη σύνθεση του νέου ΔΣ του ΕΣΡ, την οποία αποφασίζει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με δήλωση της κας Κωνσταντοπούλου εκείνη τη στιγμή ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας, Στέλιος Παππάς, είπε: «κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί». Αμέσως η κυρία Κωνστναντοπούλου ανέβηκε στο προεδρείο της ΚΕ και ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού.

Λίγα λεπτά αργότερα της δόθηκε ο λόγος. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η ίδια δεν είναι ικανή για διαρροές και για non papers και ότι εκφράζει την άποψή της ευθέως. Σημείωσε ότι αποτελεί ονειδος για τη συλλογικότητα το γεγονός ότι η Νάντια Βαλαβάνη αναγκάστηκε να ζητήσει τη συλλογική στήριξη του κόμματος. Μιλώντας για τον εαυτό της είπε πως επέλεξε  να μην αναφερθεί σε όλες τις επιθέσεις που έχει δεχτεί και να μην αναφερθεί σε συντρόφους που εμφανίστηκαν έτοιμοι να την χαρακτηριστούν ως «χρυσαυγίτισα», όπως είπε.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα είπε πως το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή τα μέλη της οποίας διορίζονται από τη διάσκεψη των προέδρων με τα 4/5.


Κλείσιμο

Η πρόεδρος της Βουλής είπε πως ακούστηκε εκείνη την ώρα ο Στέλιος Παππάς να φωνάζει ότι «κάποιοι έχουν συγγενείς τους εκεί» και έτσι να υιοθετεί και να ανακυκλώνει μια από τις επαίσχυντες, όπως είπε, συκοφαντίες που έχουν στραφεί στο πρόσωπο της και στο πρόσωπο της μητέρας της Λινας Αλεξίου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυρία Αλεξίου βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στον συζυγό της, που βασανίστηκε επίσης, και δεν τη διόρισε η κόρη της στο ΕΣΡ. Πρόσθεσε ότι διοριστηκε το 2011 τότε που «δεν ήμουν μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζοντας η κυρία Κωνταντοπούλου είπε ότι η μητέρα της είναι ένας άνθρωπος «που δεν δεχεται παρεμβάσεις από κανέναν και γι' αυτό το λόγο δέχτηκε επίθεση από την εφημερίδα Real News και από τον Νίκο Χατζηνικολάου, κάτι για το οποίο έχει δικαιωθεί».

Απευθυνόμενη στον Στέλιο Παππά η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «σύντροφε Στέλιο αν αυτά είναι τα όπλα που επιλέγουμε να δώσουμε τον πόλεμο αυτό, τότε έχουμε ηττηθεί πρώτα μέσα μας».

Υπογράμμισε επίσης: «Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να υπονομεύσει ή να επιτεθεί σε σύντροφο δημόσια».

Ανέφερε, δε ότι η ίδια θεωρεί πως αυτό που έκανε ξεπερνά τα όρια του συλλογικού ήθους. «Θλίβομαι, λυπάμαι πραγματικά, δεν σου επιτρέπω Στέλιο να με σπιλώνεις, δεν επιτρέπω να το κάνεις σε κανέναν, δεν επιτρέπω σε κανέναν με αυτό τον τρόπο να κανιβαλίζει τον σύντροφο», είπε κλείνοντας.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς λειτουργώντας πυροσβεστικά, ενώ την ίδια στιγμή ο πατέρας του ζητούσε τον λόγο. Ο υιός Παππάς σημείωσε πως η τοποθέτηση ήταν σαφής, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι υπεύθυνη για να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ. Είπε ότι η θητεία όλων των μελών έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό.

Πρόσθεσε: «Έχω προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός η σύνθεση του ΕΣΡ που θα δώσει τις άδειες να έχει νόμιμη σύνθεση».

Παρά την επιμονή του Στέλιου Παππά, δεν του δόθηκε ο λόγος σε μια προσπάθεια να λήξει το περιστατικό, ενώ καθοριστική ήταν και η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για να μη δοθεί συνέχεια. Αργότερα όταν πήρε το λόγο ο κ. Σκουρλέτης είπε πως είναι εύκολο να ξεπερνάμε κάποια όρια και να εκφυλίζουμε τη διαδικασία. Σημείωσε ότι η προσωπική κριτική θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των αξιών της αλληλεγγύης.

Δρίτσας: η Αριστερά δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το πρόγραμμα

Στην τοποθέτησή του, ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι η διαδρομή των τελευταίων χρόνων έχει φτάσει σε αυτή τη γραμμή συμβιβασμού, είναι το απόλυτο αδιέξοδο. Αυτό το τριετές πρόγραμμα είναι αδύνατον να το σηκώσει στις πλάτες της η αριστερά».
«Χωρίς fast-track κομματικές διαδικασίες, να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα. Θα έχει κόστος αυτή η διαδικασία. Θα χρειαστεί λαϊκή εντολή. Αλλά για να πάμε σε εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνέπειες. Αν δεν κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, ούτε απεμπλοκή θα έχουμε, ούτε ενότητα», κατέληξε.

Σκουρλέτης: Διαψευστήκαμε ότι με στάση  πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια

«Το τελευταίο που μας χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι εκφυλιστικά φαινόμενα», σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης. Συνεχίζοντας τόνισε: «Δύο λέξεις στροβιλίζουν το μυαλό μου. Η λέξη αφέλεια και η λέξη βεβαιότητα. Μέγιστη αφέλεια η υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών. Και πρέπει να σταθούμε αυτοκριτικά, γιατί το προηγούμενο διάστημα τα είχαμε υποτιμήσει. Το άλλο που έχει καταρρεύσει είναι οι βεβαιότητες. Διαψευστήκαμε ότι με στάση πληρωμών θα ανεβοκατέβαιναν τα χρηματιστήρια. Ότι θα λειτουργούσε η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».
Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή θα ήταν καταστροφικό, τόνισε.
«Για την ώρα αποτρέψαμε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αν έκανε τη διαπραγμάτευση ο Χατζηδάκης θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Απέναντι στη διεθνοποίηση των παραγωγικών σχέσεων που έχει πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός, διεθνοποιημένη πρέπει να είναι και η απάντηση της Αριστεράς. Έχω τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει λύση στα πλαίσια της εθνικής αναδίπλωσης».

Πετράκος: Η τακτική μας κατέρρευσε και ηττήθηκε
«Γιατί φτάσαμε εδώ; Το δίλημμα είναι όπως είπε ο αγ απητός, σύντροφος Πρόεδρος, δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία, γιατί δεν είχαμε κάποια καλύτερη λύση; Αν το δίλημμα είναι αυτό τότε τι λέγαμε στον κόσμο προεκλογικά; Δύσκολος συμβιβασμός είναι αυτός; Είναι πολύ σκληρό μνημόνιο» είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ο Θανάσης Πετράκος. «Κατέρρευσε η τακτική μας. Ηττήθηκε. Η τακτική της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων ηττήθηκε. Μην παραμυθιαζόμαστε ότι η αδυναμία πληρωμής είναι στάση πληρωμών» συνέχισε, ενώ τόνισε: «Να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, χωρίς δαιμονοποιήσεις».  

Τ. Κορωνάκης: Βασικός όρος για να συνεχίσουμε η ενότητα

Ομόφωνα πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν αφήνουμε κανέναν και καμία σύντροφο/ισσα βορά σε όσους θέλουν να ξεσκίσουν οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση.
Πολύ αρνητικό γεγονός και μεγάλο πλήγμα για το κόμμα μας η παραίτηση των συντρόφων της ΚΟΕ από την ΚΕ.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να απολογήσουμε συνολικά ό,τι έχει συμβεί.
Αν καταλήξουμε στο να φύγει αυτός, να μείνει κάποιος άλλος, υλοποιούμε το σχέδιο του αντιπάλου. Πρέπει με όλη μας την ειλικρίνια να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε.

Όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι πρωτοφανή και για αυτό χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη βεβαιότητα στις τοποθετήσεις μας. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι πιο χρήσιμο όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει αυτήν την στιγμή να παρουσιάζουμε τη μισή αλήθεια. Δημιουργεί συνθήκη πολυδιάσπασης η επιστροφή στο βασικό ιδεολογικό οπλοστάσιο του καθενός.

Βρεθήκαμε μπροστά σε έναν απόλυτο, καθαρό, πραγματικό εκβιασμό. Δεν το αμφισβητεί κανένας. Είναι πραγματικό το ερώτημα πώς φτάσαμε στον εκβιασμό μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Πρέπει να μπούμε όλοι ο ένας στη θέση του άλλου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Θεωρώ ότι το σχέδιο διεκδίκησης πολιτικής λύσης στην ευρωζώνη δεν ήταν λάθος. Είχε και κέρδη. Το #thisisacoup, το τράνταγμα της ευρωπαϊκής σοσιαλοδημοκρατίας, η στάση των Πρασίνων, ήταν στα κέρδη.

Γιατί να μην τα σκεφτούμε όλα αυτά νηφάλια, ενώ έχουμε πει όλοι σε όλους τους τόνους ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δικό μας; Γιατί πρέπει να χωριστούμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς;
Και όμως η Ευρώπη έχει αλλάξει. Είναι αντιδραστική αλλαγή η ταπείνωση μια χώρας που αντιστάθηκε.
Δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα. Η ευκολία που κινηθήκαμε οδήγησε σε ήττα όλων των σχεδίων που είχαμε μέσα στο κόμμα.
Το να βγάλουμε ψύχραιμα συμπεράσματα θα ήταν μια σπουδαία ανταπόδωση στους συντρόφους/ισσες που μας στάθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε σχέδιο απεμπλοκής άμεσα από τα μνημόνια.

Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και κόμμα έχασαν σημαντικές ευκαιρίες παρέμβασης στην κοινωνία. Δεν οργανωθήκαμε για τον πόλεμο που είχαμε να δώσουμε, κάναμε λάθη, αλλά το βασικό είναι ότι δεν παίξαμε στο γήπεδό μας, μέσα στην κοινωνία. Όποια και αν είναι η συνέχεια αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Βασικός όρος να δεχτούμε ότι η ενότητά μας είναι βασικό προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε την αντίσταση. Αν ακυρώσουμε αυτό θα έχουμε κάνει ένα τραγικό λάθος και θα έχουμε στείλει ένα τραγικό μήνυμα έξω.

Ο δεύτερος όρος είναι ότι αυτό το κόμμα από τις συστατικές του Αρχές λέει πως ότι και αν συμβεί, στον αγώνα στο δρόμο θα βρίσκεται με τους από κάτω. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να οργανώνουμε κοινωνικές αντιστάσεις και τα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτό δε γίνεται εφαρμόζοντας μνημόνια.

Ένας ξαφνικός θάνατος από έναν μακρόσυρτο έχουν μια διαφορά. Στο μακρόσυρτο αύριο ζεις. Αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεοκοπία, ο κόσμος στον οποίο αναφερόμαστε θα έχανε πολλά από το επόμενο πρωί.
Τα λάθη που κάναμε δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε. Γιατί η συμφωνία μπορεί να μην κλείσει. Γιατί το πρόγραμμα μπορεί να μην βγαίνει. Άρα χρειαζόμαστε πολλά σχέδια.

Για αυτό χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο διάλογο, όχι μια πατ-κιουτ διαδικασία.
Το να διαφωνούμε επί της διαδικασίας δεν είναι καλό δείγμα για τη μετέπειτα πορεία.
Το διαρκές συνέδριο έχει πρόβλημα γιατί δεν εμπλέκει την κομματική βάση. Το έκτακτο συνέδριο βάζει όλο το κόμμα μέσα σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον. Μην απαξιώνετε τι αποφάσεις μπορεί να πάρει ένα συνέδριο. Μπορεί να πάρει όλες τις αποφάσεις.

Ο διάλογος για το μέλλον της Αριστεράς στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, πρέπει να γίνει και με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη. Δεν είναι μια απόφαση που θα βγάλουμε εμείς για όλους. Προτείνω έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη, που δίνει τη δυνατότητα συγκροτημένου διαλόγου.
Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης