Το άγχος του Τσίπρα για το «plan B» Βαρουφάκη

Το άγχος του Τσίπρα για το «plan B» Βαρουφάκη

Θα απαντήσει την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση της Φώφης Γεννηματά - Τις επόμενες ημέρες η ανάγνωση των δικογραφιών σε βάρος του τέως ΥΠΟΙΚ στην Ολομέλεια - Στην κρίση των κομμάτων εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής

Το άγχος του Τσίπρα για το «plan B» Βαρουφάκη
Στη Βουλή μεταφέρεται πλέον η υπόθεση του Plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη καθώς μετά την αποστολή του ογκώδους φακέλου των δικογραφιών που έχει σχηματιστεί σε βάρος του τεως ΥΠΟΙΚ, για την υπόθεση αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση που έχει καταθέσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί δημοσίως για την υπόθεση καθώς μέχρι σήμερα είχε ακολουθήσει την τακτική της σιωπής. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την δίωρη συνέντευξή του στο «κόκκινο» το μόνο που είπε πως «Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή».

Συνολικά για τον κ. Βαρουφάκη έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή τρεις δικογραφίες, με τις δύο να αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» και την τρίτη το plan B που σχεδίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με ομάδα αποτελούμενη από πέντε προσωπικούς του φίλους! Πρόκειται για το εναλλακτικό σχέδιο Βαρουφάκη που όπως ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε  γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Κλείσιμο
Το σύνολο των δικογραφιών που βρίσκονται στο κοινοβούλιο πάντως δεν αναγνώστηκε την Πέμπτη παραπέμποντας στο προσεχές διάστημα το άνοιγμα του δρόμου για τα κόμματα και τους βουλευτές να τις μελετήσουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου που αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997).

Για το αδίκημα αυτό, προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη.

Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Γιαννόπουλος  αναφέρει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Πρέπει να διερευνηθεί η συνδρομή ουσιωδών και αποχρωσών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις των άρθρων 22 παρ. 6 και 7 Ν. 2472/1997, όπως ισχύει σήμερα.  Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Οικονομικών και τη χορήγηση της εμπιστοσύνης της Βουλής και στο πρόσωπό του ως μέλους της Κυβέρνησης ανέλαβε την πολιτική και συγχρόνως νομική εντολή να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και δη να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους – δανειστές και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να συναφθεί μια νέα, δίκαιη και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία, για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την απεμπλοκή της οικονομίας από την ύφεση, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραβίασε την ανωτέρω εντολή, που ως πηγάζουσα από τη δημοκρατική αρχή, διέθετε ιδιάζον νομικό φορτίο, πέραν του πολιτικού της περιεχομένου, αφού την υπηρέτησε με προδήλως ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο, ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και εν τέλει ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων, θεωρώντας αμετροεπώς, ότι η δημοκρατική εντολή και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού συνιστούν διακύβευμα ενός παιγνίου, του οποίου, όπως αποδείχθηκε, αγνοούσε εκουσίως τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την τεχνική των λοιπών παικτών, πλέον του ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εξουσιοδότησε να ασκηθεί παίζοντας επί της μοίρας του.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη στο επίμαχο φόρουμ της 16.7.2015, ο ίδιος οργάνωσε, επέβλεψε και υλοποίησε με τη συνδρομή αγνώστων συνεργατών του την ηλεκτρονική εισβολή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όπου υπέκλεψε το λογισμικό και τα Α.Φ.Μ των φορολογουμένων, κατασκευάζοντας ένα παράλληλο και έτοιμο προς λειτουργία τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υποστηρίξει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος ή άλλως εθνικού νομίσματος και τη σύστοιχη αποχώρηση της χώρας απ’την Ευρωζώνη, με την ενσυνείδητη παραδοχή της αναπότρεπτης και επικίνδυνης νομικοπολιτικής διακινδύνευσης της ιδιότητας της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Οι παράνομες αυτές ενέργειές του είναι πρόδηλο ότι έβλαψαν τον ελληνικό λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά, μεταξύ των οπίων και εγώ και κυρίως προκάλεσαν ουσιώδη κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια». 

Τι αναφέρουν οι δύο άλλες μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Βαρουφάκη

Η πρώτη είναι  του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου.

Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο  κ. Γιάννόπουλος ζητεί να αποδοθεί στον κ. Βαρουφάκη κακουργηματικός δόλος για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή τη διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης του αδικήματος της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.
Ο δικηγόρος, υποστηρίζει ότι η «τηλεπερσόνα Βαρουφάκης» ενεργώντας δολίως ζημίωσε με πράξεις και ενέργειες του τον ελληνικό λαό με το ποσό των 20.8 δισ. Ευρώ.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον Βαρουφάκη και τι σκέφτονται τα κόμματα

Σύμφωνα με το διαδικαστικό οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν σήμερα στην Ολομέλεια. Στην συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές. 

Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. 

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών δεν προσανατολίζεται – για την ώρα – να ζητήσει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής αλλά θα επιχειρήσει να κρατήσει υψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα χρησιμοποιώντας άλλες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρακτικές. 

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του <plan B>
 
Την ίδια ώρα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του περιβόητου <plan B>  το οποίο σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων. 

Ο φάκελος της υπόθεσης που εμπεριέχει τις δυο μηνυτήριες αναφορές διαβιβάστηκε χθες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρ. Ντζουρας.

Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο <plan B> προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε  γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών. Την  ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι  σύμφωνα με τον πρώην υπουργό  Οικονομικών, συμμετείχαν στα σχεδίαση υλοποίησης του  <plan B>, όπως είναι ο παιδικός του φίλος και γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και  Διοικητικής Υποστήριξης,  Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, ποιεί την νήσσα, κρατώντας αποστάσεις από τα λεγόμενα  του πρωήν υπουργού και διαψεύδοντας  κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Η έρευνα όμως που διέταξε τώρα ο κ. Ζαγοραίος αναμένεται να αναδείξει το βαθμό της εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων και εφόσον στοιχειοθετηθούν ευθύνες τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυτές. «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είχε αναλάβει τα βαρύ έργο να κλέψει τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και να προχωρήσει έτσι σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Ήδη, από χθες έχουν διαβιβαστεί από την κυρία Κουτζαμάνη στην Βουλή οι μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών. Η πρώτη είναι  του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Επίσης, έχει κατατεθεί και μια ακόμη από ομάδα δικηγόρων που διαβιβάζεται και αυτή στη Βουλή.

Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης