«Πρώτη» της Αριστερής Πλατφόρμας: Οι παρουσίες Γλέζου, Μηλιού και η απουσία της… Ζωής

«Πρώτη» της Αριστερής Πλατφόρμας: Οι παρουσίες Γλέζου, Μηλιού και η απουσία της… Ζωής

«Πρόβα» κόμματος η συγκέντρωση Λαφαζάνη στον Πανελλήνιο - Κόσμος πολύς για τέτοια εποχή και σε αυτές τις συνθήκες - Και επίσης ρυθμός και παλμός σε μία συγκέντρωση με αγωνιστική διάθεση

«Πρώτη» της Αριστερής Πλατφόρμας: Οι παρουσίες Γλέζου, Μηλιού και η απουσία της… Ζωής
Κατάμεστο ήταν το κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου στην «πρώτη», ουσιαστικά, εμφάνιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ως εν δυνάμει αυτόνομης πολιτικής κίνησης, στο νέο πολιτικό πεδίο που διαμορφώνεται στη χώρα. Κόσμος πολύς για τέτοια εποχή και σε αυτές τις συνθήκες. Και επίσης ρυθμός και παλμός σε μία συγκέντρωση με αγωνιστική διάθεση.

Ωστόσο στο επίπεδο των πολιτικών παρουσιών τα πράγματα ήταν μάλλον ισορροπημένα και χρήζουν μελέτης για το πώς πάνε οι ισορροπίες στα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Υπήρξαν εκπλήξεις που ενθουσίασαν τους παριστάμενους και ικανοποίησαν τους διοργανωτές, με κυριότερη την παρουσία του Μανώλη Γλέζου, που ξεσήκωσε το κοινό. Παρουσία με συμβολισμό ήταν και αυτή του Γιάννη Μηλιού, άλλοτε επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αντίθετο με την πολιτική της ηγετικής ομάδας.


Αντιθέτως όμως δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών η προσέλευση βουλευτών. Από τους 31 βουλευτές που ψήφισαν ΟΧΙ στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, στον Πανελλήνιο βρέθηκαν μόλις 15. Κυρίως όμως δεν παρέστη η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πολλά θρυλούνταν για τις σχέσεις της αριστερής πλατφόρμας με την πρόεδρο της Βουλής: Η σύμπτωση απόψεων επί των κύριων θεμάτων της πολιτικής ατζέντας ήταν περισσότερο από εμφανής, οι δε πληροφορίες για επαφές μεταξύ κορυφαίων στελεχών της πλατφόρμας με την κυρία Κωνσταντοπούλου, προς αναζήτηση κοινής πλεύσης στην επόμενη φάση, πολλές και έντονες. Στο παρασκήνιο μάλιστα λεγόταν ότι η πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμη και ηγετικό ρόλο σε μία νέα πολιτική κίνηση, εάν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και η διάσπαση καταστεί αναπόφευκτη. Τις τελευταίες ημέρες όμως τα όποια σενάρια είχαν υποχωρήσει αισθητά και η απουσία της κυρίας Κωνσταντοπούλου από την χθεσινή εκδήλωση ήλθε ως επιβεβαίωση μάλλον του παγώματος των όποιων συζητήσεων.

Κλείσιμο
Μικρότερης κλίμακας έκπληξη, αλλά έκπληξη ήταν και η απουσία της Νάντιας Βαλαβάνη, με την οποία ηγετικά στελέχη της αριστερής πλατφόρμας διατηρούν άριστες σχέσεις και στενή επικοινωνία.

Φυσιολογικές ήταν ορισμένες άλλες απουσίες από τους 31, καθώς πρόκειται για βουλευτές που δεν είχαν ιδεολογική και πολιτική σχέση με την αριστερή πλατφόρμα, αλλά η διαφοροποίησή τους έχει διαφορετική αφετηρία. Για παράδειγμα η Ραχήλ Μακρή και η Αγλαΐα Κυρίτση είναι σε αυτή την κατηγορία, όπως και ο Βαγγέλης Διαμαντόλπουλος, που διατηρεί μία μάλλον μοναχική πορεία στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι με την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι υπάρχουν κοινές ανησυχίες για τις εξελίξεις, οι τέσσερις βουλευτές που ελέγχει η ΚΟΕ απέφυγαν να πάνε στον Πανελλήνιο: Ο Δημήτρης Κυριακάκης, ο Δημήτρης Κοδέλας, η Ελένη Σωτηρίου και ο Βασίλης Χατζηλάμπρου δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους.
Ερωτηματικό αποτελεί και το γιατί απουσίαζαν επτά βουλευτές που ανήκουν ή είναι κοντά στην αριστερή πλατφόρμα. Πιθανόν και λόγω της ημέρας, καθώς κάποιοι βουλευτές από την επαρχία δεν ήταν εύκολο να συνδυάσουν τις υποχρεώσεις στις περιφέρειές τους με την παρουσία στην εκδήλωση, αλλά πάντως απουσίαζαν. Πρόκειται για τους Θωμά Κώτσια, Κώστα Ζαχαριά, Ιωάννα Γαϊτάνη, Στέφανο Σαμοίλη, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννη Ζερδελή, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Παρόντες ήταν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Παναγιώτη Λαφαζάνη συμπεριλαμβανομένου, ήτοι: Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος, Ηλίας Ιωαννίδης, Μιχάλης  Κριτσωτάκης, Ελένη Ψαρέα, Θανάσης Σκούμας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμανατίδου, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Δελημήτρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης