PROTOTHEMA

Πολιτική

Η ερώτηση απευθύνεται και στην Κομισιόν

Ερώτηση Καϊλή στην ΕΚΤ: Πότε θα τελειώσουν τα capital controls;

Ερώτηση Καϊλή στην ΕΚΤ: Πότε θα τελειώσουν τα capital controls;

Επισημαίνει τις βαριές συνέπειες στη πραγματική οικονομία το πάγωμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρότερων και την επιβάρυνση της σκληρής καθημερινότητας

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, με δύο ακόμα επίκαιρες ερωτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά να πληροφορηθεί επισήμως από τα δύο Ευρωπαϊκά όργανα αφενός για την τις μεθόδους πρόληψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των κινδύνων που δημιουργούνται από προσωπικές ατζέντες πολιτικών, και αφετέρου για το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο δράσεων της  ΕΚΤ για την άρση του ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση της κας Καϊλή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στις δημόσιες δηλώσεις Υπουργών του Eurogroup (όπως του κ. Βαρουφάκη και κ. Σόιμπλε) και σε πλήθος παρεμβάσεων θεσμικών Οικονομολόγων και think-tanks, όπως το IFO στη Γερμανία, που υποδηλώνουν ότι το Σχέδιο Β ήταν ένα ώριμο πλάνο που ίσως κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις ως εφικτό εναλλακτικό ενδεχόμενο.

Υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες, αν η προετοιμασία αυτού το σχεδίου εξυπηρετησε, για τους εμπλεκόμενους υπουργούς οικονομικών Σόιμπλε και Βαρουφάκη, την αύξηση της προσωπικής τους προβολής και δημοφιλίας, ενώ παράληλλα υπονόμευε την ίδια την δομή της Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ. Το ερώτημα που προκύπτει, αφορά την διερεύνηση της προστασίας της ΕΕ από στους κινδύνους που δημιουργούνται από τις προσωπικές ατζέντες πολιτικών ορισμένων κρατών μελών εις βάρος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Η ερώτηση προς τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θίγει το θέμα του ελέγχου κεφαλαίου (capital controls), όπως αυτά έχουν επιβληθεί ελεγχόμενα από την Ελληνική κυβέρνηση.  Η Ελληνική οικονομία βρισκόταν σε δυσμενή κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία με το σύστημα  έλεγχου κεφαλαίου (capital controls) με βαριές συνέπειες στη πραγματική οικονομία, πάγωμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρότερων, και περαιτέρω επιβάρυνση της σκληρής καθημερινότητας, κυρίως των πιο αδύναμων πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εύα Καϊλή ρώτησε τον κ. Ντράγκι, επισήμως και δημοσίως να ενημερώσει και δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα άρσης του ελέγχου κεφαλαίων, αλλά και πιο συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και των stress tests, ώστε να γίνει γνωστό αν εντός του 2015 θα γίνει η άρση σε κάθε επίπεδο, του ελέγχου κεφαλαίων (capital controls).

Είναι προφανές ότι η Ευρωβουλευτής της Ελιάς συνεχίζει τις προσπάθειες της για την αποσαφήνιση των λεπτομερειών σχετικά με πιθανά πολιτικά παιχνίδια που τυχόν παίχτηκαν στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Παράλληλα επιχειρεί να πληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες που εγκλωβίστηκαν οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες από την παρατεταμένη αστάθεια, για το χρονοδιάγραμμα της άρσης του ελέγχου κεφαλαίων και των εμποδίων που συναντάται σε κάθε εμπορική συναλλαγή.

 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Σοφος25/07/201513:29

Το αργοτερο αρχες Σεπτεμβρη αν δεν γινει αρση τοτε καταστραφηκε ολη η Ελλαδα ας το δουνε αυτο οι υπευθυνοι !!!

Απάντηση
Εύα24/07/201512:53

Capital controls βάζει για προστασία των τραπεζών η Ελληνική κυβέρνηση. Για την άρση τους, αναμένει λοιπόν, αφού ολοκληρωθεί η Συμφωνία, το φθινόπωρο, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα στρες τεστ. Κατόπιν, θα αρθεί κ ουσιαστικά ο έλεγχος κεφαλαίων, και ελπίζουμε πολύ συντομότερα από την περίπτωση της Κύπρου. Αυτό ακριβώς είναι που ερωτάται ο Ντράγκι, αν μπορεί να γίνει το 2015.

Απάντηση
Αρενιος24/07/201507:29

Την Δευτέρα παρουσια ή οταν θα ειμαστε ετοιμοι να παμε στην δρσχμη.....

Απάντηση
ασε μας κουκλιτσα μου24/07/201502:42

Η πιο αχρηστη πολιτικος κανει ερωτηση κρισεως για να δικαιολογηση τον μισθο της. Για εμετο!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία