Ομολογία Βαρουφάκη: Έκανε σχέδια GREXIT και εμπλέκει Τσίπρα

Ομολογία Βαρουφάκη: Έκανε σχέδια GREXIT και εμπλέκει Τσίπρα

Έγινε ψηφοφορία 6 υπουργών για το σχέδιο του και οι 4 ψήφισαν εναντίον - Με εντολή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δημιουργήθηκε μικρή ομάδα που «έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο» - Τι απάντα στο αίτημα Λοβέρδου να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής - To Mαξίμου δεν ήθελε να διαχειριστεί το «όχι» όπως εγώ πίστευα και παραιτήθηκα

Ομολογία Βαρουφάκη: Έκανε σχέδια GREXIT και εμπλέκει Τσίπρα
Σε ένα καταιγισμό προκλητικών δηλώσεων και ένα πραγματικό παραλήρημα στο Twitter προχώρησε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργών Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι είχε πλάνο για Grexit και έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), αποφάσισε να μπλέξει και τον πρωθυπουργό στα... σχέδιά του.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.fm και ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είπε περί σχεδίου Grexit ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, δημιουργήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μια μικρή ομάδα που «έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο». Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας σε άλλη συνέντευξή του σε ραδιόφωνο της Αυστραλίας είπε πως η ομάδα αυτή «θα έπρεπε να δημιουργηθεί»!

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιέγραψε στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό τις μυστικές προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να εκτυπώσει δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ. 

«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση γνωρίζαμε ότι υπήρχε μια σημαντική συμμαχία στην Ευρώπη να μας πετάξουν έξω. Έπρεπε να έχουμε μια μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων και ένα σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε εκτός Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στον Real.fm ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως αφού ο κ. Σόιμπλε ήθελε Grexit, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει υπεύθυνα και να εξετάσει κάθε σενάριο, τονίζοντας ότι είχε δημιουργηθεί είχε δημιουργηθεί μια ομάδα για να εξετάσει το σενάριο αυτό και εμπλέκοντας μάλιστα τους κ.κ. Τσίπρα και Δραγασάκη στα σχέδιά του για έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.
Κλείσιμο

«Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε», είπε.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ακόμη: «Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, πήγα στο Μαξίμου, όπου διαπίστωσα πως δεν ήταν διατεθειμένοι να διαχειριστούν το "όχι" του ελληνικού λαού όπως εγώ φανταζόμουν ότι έπρεπε να το διαχειριστούμε. Μετά από αυτό έφυγα, πήγα στο διαμέρισμά μου, και συνέταξα την επιστολή της παραίτησής μου».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά ότι στις 5 Ιουλίου, την ώρα που τα πλήθη γιόρταζαν την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα, έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε μόνο δύο ψήφισαν υπέρ και τέσσερις κατά, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι δεν είχε καταφέρει να πείσει τον κ. Τσίπρα και για αυτό -όπως εξήγησε- η αποχώρησή του από την κυβέρνηση ήταν «αναπόφευκτη».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η εισήγησή του στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να εκδοθεί παράλληλο νόμισμα και να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ, ενώ υποστήριξε ότι είχε θέσει στην κυβέρνηση το σχέδιό του, αλλά δεν είχε βρει στήριξη. Επίσης, βασικό κομμάτι της συνέντευξης αποτέλεσε η παραδοχή ότι από την πρώτη ημέρα σκεφτόταν το Grexit.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Grexit ήταν πολύ συγκεκριμένος, απαντώντας: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα». Ακόμη, σε ερώτηση για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως δεν πίστευε ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα, τονίζοντας ότι η άποψή του ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζες, θα έπρεπε να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.

«Δεν μπορεί να υπογράψει κανένας νέο μνημόνιο»

Μεταξύ άλλων, πάντως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real το βράδυ της Δευτέρας ανέφερε ότι ένα νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων «δεν μπορεί κανένας να υπογράψει», τονίζοντας ότι «όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης». 

«Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Παραλήρημα στο Twitter 

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη ήρθαν εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τις νέες του δηλώσεις οι οποίες έκαναν το Twitter να πάρει για άλλη μια φορά «φωτιά».

Μέσω του γνωστού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης επέλεξε να απαντήσει στους επικριτές και στην κριτική που δέχθηκε και ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ, επικεντρώνοντας κυρίως το... ενδιαφέρον του στην κληση του Ανδρέα Λοβέρδου στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο να καλέσει τον κ. Βαρουφάκη να καταθέσει.

«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις κατηγορίες περί σχεδίου έκδοσης παράλληλου νομίσματος, ενώ απάντησε στο αίτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ περί κλήσης του ίδιου στην Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνια, τονίζοντας: «Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;».

Τα tweet του Γιάνη Βαρουφάκη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης