Κυβέρνηση: Απευκταίο το Grexit, δεν μας παρουσιάστηκε τέτοιο σχέδιο

Κυβέρνηση: Απευκταίο το Grexit, δεν μας παρουσιάστηκε τέτοιο σχέδιο

Σήμερα καταθέτει ο Τσίπρας το αίτημα για διετές πρόγραμα από τον ΕSM - Στο τραπέζι και η «ενδιάμεση» συμφωνία 40 ημερών και τα δύο με πολύ σκληρά μέτρα - Εφικτή θεωρεί η Αθήνα τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Κυβέρνηση: Απευκταίο το Grexit, δεν μας παρουσιάστηκε τέτοιο σχέδιο
Παραδέχεται έναν «γενικό προβληματισμό», αλλά η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο ενός Grexit, καθώς θεωρεί ότι το σενάριο αυτό ειναι απευκταίο σχεδόν απ' όλες τις πλευρές, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι εφικτή μέχρι την Κυριακή, που έχει τεθεί ως τελική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας τις σχετικές φήμες και πληροφορίες, κυβερνητική πηγή έλεγε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά κανένα σχέδιο για Grexit, ενώ υποβάθμιζε τη σημασία εξέτασης ενός τέτοιου ενδεχομένου, αφού οι δύο πλευρές εργάζονται για λύση. Παραδέχονταν πάντως ότι κάποιοι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν το Grexit, αλλά εκτιμούσαν ότι δεν θα επικρατήσουν.

Αναφερόμενη δε στη σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησαν ευρωπαίοι παράγοντες έλεγαν ότι υπάρχουν διαφορετικά ακροατήρια, που πρέπει να ικανοποιηθούν και συνιστούσαν ψυχραιμία.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς «τρέχει» να προλάβει τις ασφυκτικές ημερομηνίες που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και τις ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες στην οικονομία και ιδιαίτερα στις τράπεζες. «Φυσικά και δεν υπάρχει χρονος» σημειώνουν και διαβεβαιώνουν ότι «είμαστε σε τροχιά για μία βιώσιμη λύση», εννοώντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει απόψε το αιτημα για διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ISM). Το χρηματοδοτικό πλάνο της πρότασης δε προβλέπει την παρουσία του ΔΝΤ και όλο το βάρος αυτής της διετίας θα το σηκώσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα.  Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε να επαναποσδιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και να μην είναι στο ύψος του 1%, αλλά χαμηλότερα, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το πρόβλημα στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ειναι ιδαίτερα σκληρό και θα περιλαμβάνει τα βασικά της πρότασης Γιούνκερ.

Το αίτημα και το πρόγραμμα θα εξεταστούν κατ' αρχάς την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη του Εurogroup και στη συνέχεια θα πάνε στους «θεσμούς», οι οποίοι θα τα επιστρέψουν με τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου το Σάββατο να συνεδριάσει κανονικά το Eurogroup και την Κυριακή να επιληφθούν πλέον επί της συμφωνίας ή μη, η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης, που θα συγκληθούν διαδαχικά. Σύμφωνα με τα λεχθέντα των ευρωπαίων παραγόντων στις συνεδριάσεις αυτές θα υπάρξει είτε συμφωνία, είτε Grexit!

Για τις διαπραγματεύσεις των ημερών αυτών παραμένει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τους συνεργάτες του.

Επειδή ωστόσο το διετές πρόγραμμα δεν αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, αφού περνάει από τα εθνικά κοινοβούλια και επειδή στο μεταξύ υπάχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, η κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους και ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, περίπου 40-50 ημερών. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, θα νομοθετήσει τα μέτρα και τις δράσεις, επί των οποίων υπάρχει ήδη κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές (όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις στι πρόωρες συντάξεις). Έναντι αυτών των κινήσεων της Αθήνας, η κυβέρνηση αναμένει από τους δανειστές την κάλυψη των δανεακών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ πολύ νωρίτερα, ει δυνατόν καιι από αυτό την  εβδομάδα θα τεθεί το θέμα της αποκατάστασης της ρευςτότητας στις ελλνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα με την συμπεριφορά της ΕΚΤ ειναι πολιτικό και εφόσον ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι και η διοίκηση θεωρήσουν ότι βαδίζουμε προς συμφωνία και ότι απαιτείται στήριξη για να μην καταρρεύσει το σύστημα ή έστω και μία τράπεζα, τότε η κάνουλα θα ανοίξει και πάλι. Εκτιμούσαν δε ότι εν θα υπάρξουν επιπλέον προβλήματα τις επόμενες ημέρες στη λειτουργία των τραπεζών.

Το κρίσιμο πλέον που απομένει και θα καθορίσει την πορεία των πραγμάτων ειναι να βρεθεί σύγκλιση στις διεργασίες του επομενου τετραημέρου. Δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι δανειστές έχουν την ίδια αισιοδοξία με την κυβέρνηση και κυρίως τη διάθεση να κανοποιήσουν βασικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.


Ο Τσίπρας προσπαθεί τώρα να ηρεμήσει την Ευρώπη

Μάλλον ευδιάθετος και αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και μετά από αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά τα σενάρια τρόμου περί Grexit που κυκλοφορούν.

Συνεργάτες του επισημαίνουν ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, οι διαπραγματεύσεις ξεκινησαν κανονικά και δεν υπήρξε αδιέξοδο αδιέξοδο λόγω του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Ο κ. Τσίπρας κινείται σε αυτό τον δεύτερο γύρο με αρκετή μετριοπάθεια και διάθεση για εξεύρευση συμβιβασμών.  Η επίτευξη βεβαια συμφωνίας εντός 48 ωρών, όπως έλεγε πριν το δημοψήφισμα, δεν κατέστη δυνατή, όμως ο χρονικός ορίζοντας είναι έτσι κι αλλιώς πολύ μικρός μέχρι την Κυριακή οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός επιμένει στην αναζήτηση μίας βιώσιμης λύσης, κοινωνικά δίκαιης, που θα περιλαμβάνει το χρέος και την ανάπτυξη. Χωρίς να το αναδεικνύει ιδιαιτέρως, εκτιμά ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι ένα «όπλο», ιδίως μετά την ξεκάθαρη διαβεβαίωση προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται για εντολή ρήξης με την ευρωζώνη.

Με σαφή τρόπο επίσης ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της συναινετικής διάθεσης και του μετώπου που συγκρότησαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη θέση τους στο δημοψήφισμα. Δεν είναι βέβαιο ότι συγκίνησε ή έπεισε τους εταίρους, όμως κατέστησε σαφές ότι με αυτόν θα συνομιλούν οι δανειστές και ότι δεν υπάρχουν πλέον σενάρια «αριστερής παρένθεσης».

Χρησιμοποίθησε μάλιστα επίμονα την απόφαση ων πολιτικών αρχηγών για την επιδιωκόμενη συμφωνία, ώστε να γίνει αντιληπτό στους εταίρους ότι ο συμβιβασμός πρέπει να ειναι ισορροπημένος και δίκαιος.

«Στόχος μας είναι μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία με προοπτική την οριστική έξοδο από τη κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας που βασίζονται σε μια εθνική στρατηγική και η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα που δήλωσε ότι έχει ο κ. Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής είναι οτι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα: «Ξεκινάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της βδομάδας το αργότερο». Με ικανοποίηση είδε επίση ότι όλο και περισσότεροι ηγέτες παραδέχονται ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό για το οποίο καλούμαστε να βρούμε.

Ουσιαστικά με τις κινήσεις του αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για συμφωνία, ακόμη και με σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, εκτιμώντας οτι μπορεί να την περάσει από τη Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης