Στουμπ: Αν δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής όλα τελείωσαν

Στουμπ: Αν δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής όλα τελείωσαν

«Μετά το "όχι" του ελληνικού λαού, πρέπει να ακούσουμε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας

Στουμπ: Αν δεν αλλάξει στάση η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής όλα τελείωσαν
Περισσότερες και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε όπως φαίνεται ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, γνωστός για τα αρνητικά του σχόλια και στάση προς την Ελλάδα, στην Φινλανδική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της εξόδου του από το Eurogroup.

Εξερχόμενος από το κτήριο Lex στις Βρυξέλλες τόνισε στα διεθνή μέσα πως η Ελλάδα θα καταθέσει νέο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως χρειάζονται ακόμα σκληρά μέτρα.

Στη Φινλανδική τηλεόραση όμως προσέθεσε αρχικά πως εκτιμά αρκετά τον χαρακτήρα του νέου έλληνα υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και πως «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει τη στάση της στη Σύνοδο Κορυφής, τότε όλα τελείωσαν».

Σε αντίθεση με τον γάλλο υπουργό Πιέρ Μοσκοβισί που τόνισε πως είναι αισιόδοξος για συμφωνία ο Αλεξάντερ Στούμπ για άλλη μια φορά χρωμάτισε μια πιο ζοφερή εικόνα αφήνοντας να εννοηθεί πως ακόμα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ολικής ρήξης.

Πάντως, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής όπου μια θετική δήλωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διερεύνηση συμφωνίας  για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ή από την άλλη πλευρά, «όλα θα τελειώσουν».
Κλείσιμο

«Μετά το "όχι" του ελληνικού λαού, πρέπει να ακούσουμε την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της κρίσης», τονίζοντας πως αυτό που περιμένει είναι οι νέες προτάσεις να είναι «αξιόπιστες», πρόσθεσε ο κ. Στουμπ.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ υπογράμμισε πως «ό,τι συμφωνήσουμε με την Ελλάδα πρέπει να είναι αξιόπιστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.

Νωρίτερα, είχε αναρτήσει κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα στο οποίο περιέγραφε ότι το κοντινό μέλλον για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο.

«Ανεξάρτητα του τι θα συμβεί στη συνέχεια η ενοποίηση της οικονομίας της χώρας θα απαιτήσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις» έγραψε ο Στουμπ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο Φινλανδός υπουργός υπογράμμισε ότι μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου «όταν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να δεσμευτεί σε μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας και όταν θα εφαρμόσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «είναι στο χέρι της Ελληνικής κυβέρνησης να μεταφράσει στην πράξη το τι σημαίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα έχει λήξει και δεν μπορεί να συνεχιστεί». «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης