ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Η επόμενη ημέρα της επόμενης ημέρας….

Η επόμενη ημέρα της επόμενης ημέρας….

Δεν αναμένεται "ναι" ή "όχι" από την ΕΕ, αλλά σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο ότι θα ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες - Γιατί τώρα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν σκληρότερα μέτρα από εκείνα του δημοψηφίσματος 

Η επόμενη ημέρα της επόμενης ημέρας….
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι ραγδαίες, με άμεση επίπτωση στην οικονομία, όπου μετά το “όχι” το ζήτημα της επίτευξης συμφωνίας παύει να είναι οικονομικό. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά απόψε επί της ελληνικής πρότασης, όπως μεταφέρουν πηγές, ενώ  θεωρούν ως καλύτερο σενάριο να αποφασίσουν αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ή όχι. Μιλώντας με αναλυτές που παρατηρούν από κοντά τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και οι πιθανότητες για μια συμφωνία ολοένα και μειώνονται. 


Αν υποθέσουμε ότι όντως ξεκινάνε διαπραγματεύσεις και τελικά συμφωνήσουν, η Ελλάδα θα χρειαστεί τώρα περισσότερα χρήματα και οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν δυσμενέστερους όρους σε αντάλλαγμα. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μία απογραφή της ζημιάς που έχει προκληθεί στη χώρα από το κλείσιμο των τραπεζών, τη μείωση των εσόδων στις εφορίες, στην ακύρωση των τουριστικών κρατήσεων  και στις εξαγωγές. Επειδή οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές και ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις επόμενες πληρωμές της χώρας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, χρειάζεται μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα και η κοινοβουλευτική έγκριση (στην Ελλάδα και ορισμένα από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) και την εκταμίευση των κονδυλίων την  επόμενη εβδομάδα. Επίσης,  η ΕΚΤ για να αυξήσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες επιθυμεί συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν υπό αυτό το πλαίσιο μέχρι να υπάρξει πρόγραμμα. 


Κλείσιμο
Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία και την εκταμίευση των 3,5 δις από τις 20 Ιουλίου για να αποφύγει τη χρεοκοπία στην ΕΚΤ. Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη σημερινή σύνοδο κορυφής. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια συμφωνία μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.


Ωστόσο, για να έχουμε μια διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα με δυσμενέστερους όρους από την πρόταση που έθεσε στο δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και απορρίφθηκε.


Υπάρχουν τρεις λόγοι που  εξηγούν γιατί μια νέα συμφωνία θα έχει δυσμενέστερους όρους:

-Το προηγούμενο πρόγραμμα έχει πλέον λήξει. Πριν από μία εβδομάδα, θα μπορούσαν απλά να το επεκτείνουν και να λάβουν ένα μέρος των  7,5 δισ που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Αυτό δεν είναι δυνατόν τώρα, όπως μας αναφέρουν αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένα νέο πρόγραμμα και νέα χρηματοδότηση, η οποία είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαπραγματευτούν και χρειάζεται νέα κοινοβουλευτική έγκριση από τις χώρες της Ευρώπης. . Η τελευταία ανάλυση ΔΝΤ προτείνει ότι ένα νέο πρόγραμμα 3ετούς διάρκειας θα χρειαστεί  τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια νέων δανείων.

-Η οικονομία είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Η πρόταση στο δημοψήφισμα υποτεθεί θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το τρέχον έτος. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ιδιαίτερα στα μέσα της τουριστικής περιόδου, προτείνει η οικονομία έχει επανέλθει σε ύφεση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι και στην προηγούμενη πρόταση είναι ανέφικτοι.

-Τράπεζες. Είναι πιθανόν να χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια. Περιττό να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει σε σοκ και τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια  τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ από το πρώτο πρόγραμμα του 2010. Η πιο κρίσιμη ημέρα είναι η 20ή Ιουλίου, όπου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 2,095 δισ. στην ΕΚΤ για ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI και επιπλέον 1,36 δισ. προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, επίσης, για ομόλογα εκτός PSI. Αν αυτές οι υποχρεώσεις δεν εκπληρωθούν, η Ελλάδα θα έχει αθετήσει υποχρεώσεις πληρωμών προς την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των εταίρων μας. Αυτό θα συνιστά άμεσα πιστωτικό γεγονός και η χώρα θα χρεοκοπήσει. Συνεπώς, είναι απίθανο να φτάσουμε μέχρι τις 31 Ιουλίου όπου λήγει η περίοδος χάριτος και το ΔΝΤ μπορεί και επισήμως να μας κηρύξει σε χρεοκοπία για τη μη καταβολή των 1,6 δισ. που έπρεπε να δοθούν στο Ταμείο στις 30 Ιουνίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης