Σταθάκης στο ΒΒC: Η κυβέρνηση θέλει «κούρεμα» του χρέους κατά 30%

Σταθάκης στο ΒΒC: Η κυβέρνηση θέλει «κούρεμα» του χρέους κατά 30%

Η  ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες για μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες, ώστε οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους να προχωρήσουν

Σταθάκης στο ΒΒC: Η κυβέρνηση θέλει «κούρεμα» του χρέους κατά 30%
«Κούρεμα» χρέους κατά 30% επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει «ζωντανές» τις ελληνικές τράπεζες για μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες, ώστε οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Όπως τόνισε, το καλύτερο σενάριο θα είναι η παροχή από την ΕΚΤ επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA. Όμως σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ακόμη κι αν η ΕΚΤ «παγώσει» τον ELA, οι πολίτες θα μπορούν να βγάζουν καθημερινά 60 ευρώ από τα ATM μέχρι και την Παρασκευή.

Κλείσιμο
«Βέβαια, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, εάν έχει εξουσιοδοτηθεί να το κάνει, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός είπε στο BBC ότι το «δεύτερο στοιχείο» πάνω στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί η διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η επιστολή που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την περασμένη εβδομάδα στους πιστωτές της χώρας, όταν και δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις -καθώς και σχετικά μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις.



Σε αυτό το σημείο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους της χώρας σε ποσοστό 30%, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εξέδωσε το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, είτε μέσω άμεσης διαγραφής, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

Τέλος, σε ότι αφορά τα σενάρια Grexit, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την εντολή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. 

Στο σχετικό δημοσίευμά του, πάντως, το BBC υπογραμμίζει ότι μάλλον θα είναι λίγο δύσκολο να αποδεχθεί η Γερμανία αλλά και το ΔΝΤ τα αιτήματα αυτά, ωστόσο, το πρακτορείο τονίζει 
πως ο κ. Σταθάκης προειδοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στα όρια της κατάρρευσης γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για την Ελλάδα τις επόμενες 48 ώρες.

Πάντως, το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ακόμη πως η κυβέρνηση του δεν έχει εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης