Δείτε την τελευταία ομιλία Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών

Δείτε την τελευταία ομιλία Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών

Την εκφώνησε το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος

Δείτε την τελευταία ομιλία Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών
Για το αποτέλεσμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ήταν η τελευταία ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής.

Σε μια ομιλία-διάγγελμα ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι την 25η Ιανουαρίου ο λαός είπε «όχι» σε πέντε χρόνια προσποίησης.

«Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για να ακουστεί αυτό το επιχείρημα, όχι σε νέα δάνεια, πριν αναδιαρθρωθούν τα παλιά, όχι σε νέες περικοπές που θα επιβαρύνουν τα ανίσχυρα στρώματα, ναι σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης και υποστήριξε ότι «οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε συζήτηση».

Κλείσιμο
«Σχεδίασαν το κλείσιμο των τραπεζών για να μας επιβάλλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε» τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο στόχος του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου που ο λαός επέστρεψε σε αυτούς που το παρέδωσαν».



Σχολιάζοντας την επόμενη μέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα «αντιμετωπίσει θετικά, το ΔΝΤ για την έκθεση χρέους που εξέδωσε, την ΕΚΤ που κράτησε στάση αναμονής για την ανάγκη εξεύρεσης επωφελούς συμφωνίας και την Κομισιόν που όπως κι εμείς θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο».



Αναλυτικά η δήλωση Βαρουφάκη


Την 25η Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός είπε όχι πια σε πέντε χρόνια υποκρισίας – σε πέντε χρόνια προσποίησης ότι η πτώχευση του ελληνικού δημοσίου μπορούσε να ξεπεραστεί με νέα μη βιώσιμα δάνεια που καλούνταν να αποπληρώνουν με το αίμα τους οι ασθενέστεροι Έλληνες, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για το δικαίωμα να ακουστεί αυτό το λογικό επιχείρημα – όχι νέα δάνεια πριν αναδιαρθρωθούν τα παλαιά – όχι νέες περικοπές των ισχνότερων εισοδημάτων – ναι στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που πλήττουν τους πακτωλούς των εσόδων της διαφθοράς.
Ο τερματισμός της ανερμάτιστης λιτότητας και η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους ήταν οι δυο διαπραγματευτικοί μας στόχοι.
Δυστυχώς οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε ουσιαστική συζήτηση. Από την πρώτη στιγμή σχεδίασαν να μας κλείσουν τις τράπεζες ώστε να μας ταπεινώσουν στα δύο αυτά μέτωπα: της λιτότητας και του μη βιώσιμου χρέους.
Να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε στα αποτυχημένα Μνημονιακά Προγράμματα αρθρώνοντας για πρώτη φορά στο Eurogroup επιστημονικό λόγο στον οποίο δεν είχαν αντίλογο.
Αυτός ήταν ο στόχος του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου το οποίο σήμερα ο λαός τους επέστρεψε.
Από αύριο, με το γενναίο αυτό ΟΧΙ που μας προίκισε ο ελληνικός λαός, με το ΟΧΙ που είπε αγνοώντας τον φόβο που δημιούργησαν με τις κλειστές τράπεζες και τα ΜΜΕ της ολιγαρχίας.
Με αυτό το εργαλείο θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας. Θα τους καλέσουμε έναν-έναν να βρούμε κοινό τόπο.
Θα δούμε θετικά το ότι το ΔΝΤ πριν δυο μέρες εξέδωσε, προς τιμήν του, έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το χρέος μας χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την ΕΚΤ που κράτησε την περασμένη εβδομάδα στάση αναμονής – μια στάση που δείχνει την κοινή μας αγωνία για την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας – λύσης.
Θα αντιμετωπίσουμε θετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που, όπως κι εμείς, θέλει να παίξει θετικό ρόλο στην επούλωση της ελληνικής πληγής που πληγώνει και την Ευρώπη.
Από αύριο η Ευρώπη, της οποίας η καρδιά χτυπά στην Ελλάδα απόψε, αρχίζει να γιατρεύει τις πληγές της, της πληγές μας.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης