FT: Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά το «όχι»

FT: Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά το «όχι»

Bild: Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή τους - Telegraph: Σε αναταραχή η Ευρώπη καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο - Για «Οδύσσεια» της Ελλάδας κάνει λόγο η Liberation - Le Figaro: Τσίπρας ο στρατιώτης της ακροαριστεράς που φορά το κοστούμι του πρωθυπουργού

FT: Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά το «όχι»
Στις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα το χθεσινό «όχι» στο δημοψήφισμα εστιάζουν ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου το πρωί της Δευτέρας.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της βρετανικής
Telegraph στο οποίο ως κεντρικό θέμα ξεχωρίζει η Ελλάδα με τίτλο: Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο. 

«Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για οικονομική σύγκρουση. Η Μέρκελ πετάει στο Παρίσι για συνομιλιές σχετικά με την κρίση. Το απροσδόκητο "όχι" απορρίπτει τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης» αναφέρεται στον υπότιτλο.

Κλείσιμο


«Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή τους;» αναρωτιέται η γερμανική Bild με τον συντάκτη να παρατηρεί στην αρχή του άρθρου ότι «οι τράπεζες είναι κλειστές αλλά η Ελλάδα γιορτάζει. Τι δραματική ημέρα για την Ευρώπη» ενώ σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας γράφει ότι «οι Έλληνες επέλεξαν το Grexit».



«Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Eλλάδας στην Ευρωζώνη καθώς θριάμβευσε το "όχι"» γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times επισημαίνοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και γράφοντας ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει τη στήριξή της»,



Για πύρρειο νίκη του Τσίπρα κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με πολλά δημοσιεύματα να επισημαίνουν πως το μεγάλο "όχι" των Ελλήνων στις προτάσεις των δανειστών είναι "χαστούκι" για την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. 

Για ελληνική "Οδύσσεια" κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα "Liberation" προεξοφλώντας ότι έρχονται δύσκολες ώρες για την Αθήνα.   



H μέτρια νίκη του Τσίπρα, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνοντας πως το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει πως οι Έλληνες είπαν "όχι" στις προτάσεις των δανειστών με τους οποίους όμως θα καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στο κύριο άρθρο της, η αριστερή εφημερίδα αναφέρεται στην "Οδύσσεια" της Ελλάδας  σχολιάζοντας πως το όχι των Ελλήνων είναι οξύμωρο. Απλά λογικά, θα έλεγε κανείς πως η ψήφος της Κυριακής επισημοποιεί μία ξεκάθαρη ρήξη μεταξύ Ευρώπης και του δύσκολου παιδιού της,  γράφει η αριστερή εφημερίδα προεξοφλώντας ότι οι συνέπειες είναι γνωστές. Σκληρή λιτότητα για τους Έλληνες που έχουν υποστεί αφαίμαξη, κίνδυνος διάρρηξης της νομισματικής ένωσης, χρυσά επιχειρήματα για τους εθνικιστές και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μεσίστιο».

Η Γαλλική Le Monde επιλέγει για «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα».

H γαλλική εφημερίδα εξετάζει αφ' ενός τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε ένα Grexit και αφ' ετέρου, σε άλλο άρθρο της το ότι "δύσκολα μπορεί να μην δει κανείς ότι το "όχι" στην κάλπη είναι πολιτική ήττα για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ίσως η βαρύτερη στη θητεία της».




«Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο από το ευρώ», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro υποστηρίζοντας πως, το "όχι" ήταν ψήφος εναντίον της Μέρκελ σχολιάζοντας πως ένα από τα σενάρια είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζει Grexit. Σε άλλο άρθρο της, η Le Figaro αναφέρεται στον Tσίπρα, «τον στρατιώτη της Ακροαριστεράς» που φορά το κοστούμι του πρωθυπουργού. Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν άλλαξε. «Στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος ο Α. Τσίπρας προσχώρησε σε ηλικία 16 ετών. Έτοιμος να ρισκάρει τα πάντα, ο Τσίπρας είναι ιδεολόγος και ζει  για τα ιδανικά του», σχολιάζει η γαλλική συντηρητική εφημερίδα. 





O Tσίπρας γιορτάζει μία πύρρειο νίκη. Προς το παρόν αυτός και οι οπαδοί του πανηγυρίζουν .Δυστυχώς όμως οι Ελληνες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το μέλλον τους δεν θα είναι καλύτερο , σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung"  επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός δεν ξέρει τι τον περιμένει από εδώ και πέρα.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης