Νέα ημερομηνία-σταθμός για την ελληνική οικονομία η 20ή Ιουλίου

Νέα ημερομηνία-σταθμός για την ελληνική οικονομία η 20ή Ιουλίου

Εάν χαθεί και αυτή η διορία τότε η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική χρεοκοπία καθώς τότε λήγουν τα ομόλογα αξίας 3,5 δις της ΕΚΤ

Νέα ημερομηνία-σταθμός για την ελληνική οικονομία η 20ή Ιουλίου
Καμία αντίδραση προς το παρόν από τις Βρυξέλλες. Όπως δηλώνουν κοινοτικοί εκπρόσωποι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Νέα ημερομηνία σταθμός για την ελληνική οικονομία είναι πλέον η 20η Ιουλίου καθώς λήγουν τα ομόλογα αξίας 3.5 δις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και είναι συνδεδεμένη με την ανακοίνωση των Θεσμών. Εάν χαθεί και αυτή η διορία τότε η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωτική χρεοκοπία.
 
Πάντως το κεντρικό μήνυμα έτσι όπως διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες, είναι πως η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή, αλλά υφίσταται ακόμα μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτή περιλαμβάνει την επίτευξη μιας πρώτης τεχνικής συμφωνίας, τη λεγόμενη staff level agreement, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων που διαπραγματεύονται τα μέτρα και έπειτα τη σύγκλιση ενός εκτάκτου Eurogroup για να επικυρώσουν τη συμφωνία.
 
Κλείσιμο
Είναι αμφίβολο όμως αν θα εγκριθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα που κατατέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για επέκταση του προγράμματος δεδομένου του μεγάλου χρηματικού ποσού που ζητείται για στήριξη της οικονομίας. Το κλείσιμο των τραπεζών έχει προκαλέσει τέτοιες πληγές στην ελληνική οικονομία όπου πλέον πολλού αξιωματούχοι των θεσμών θεωρούν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική, πολύ χειρότερη κατάσταση και χρειάζεται και μια διαφορετική συμφωνία.
 
Πλέον το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα «γέφυρα» με ένα σημαντικότερα μικρότερο χρηματικό ποσό έναντι μέτρων από την κυβέρνηση.
 
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup στις 13 Ιουλίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
 
Επίσης πηγές δεν βλέπουν κάποια σημαντική αύξηση του ορίου του ELA τη Δευτέρα, άρα παρατείνεται η αβεβαιότητα των τραπεζών με ένα ενδεχομένως μικρότερο όριο ημερησίων αναλήψεων.  
 
Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης το γεγονός πως η Γερμανίδα Καγκελάριος θα μεταβεί στο Παρίσι για δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο Ολάντ έτσι ώστε οι δύο αρχηγοί να συζητήσουν το τι μέλει γενέσθαι έπειτα από τη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης