Financial Times: Η Μέρκελ παίρνει τώρα εκδίκηση από τον Τσίπρα

Financial Times: Η Μέρκελ παίρνει τώρα εκδίκηση από τον Τσίπρα

«Με σιωπηρή αποφασιστικότητα η Μέρκελ κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να βράζει στο ζουμί του, απορρίπτοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Financial Times: Η Μέρκελ παίρνει τώρα εκδίκηση από τον Τσίπρα
«Aποσβολωμένους άφησε τους πιστωτές της Ελλάδας o Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις και προκηρύσσοντας δημοψήφισμα για την τελευταία τους προσφορά. Τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παίρνει την εκδίκηση της» γράφουν οι Financial Times αναφερόμενοι στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναγγείλει δημοψήφισμα. 

Οι FT σημειώνουν μάλιστα πως «με σιωπηρή αποφασιστικότητα η Μέρκελ κάνει τον Έλληνα πρωθυπουργό να βράζει στο ζουμί του, απορρίπτοντας τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως αναδημοσιεύεται από το Euro2day, «με την κατάσταση στην Αθήνα να επιδεινώνεται και πάλι και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να φαίνεται όλο και πιο πιθανή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, προσπάθησε να ανοίξει και πάλι τις συνομιλίες για ένα πακέτο διάσωσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρασνουά Ολάντ κάλεσε χθες για μια άμεση συμφωνία, αντικατοπτρίζοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται ορισμένοι από τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά η κυρία Μέρκελ κράτησε αποστάσεις, επιμένοντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν νέες συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, μια στάση που τήρησε και χθες στην γερμανική Βουλή».

Κλείσιμο
Σε όλη την διάρκεια της κρίσης, η κυρία Μέρκελ έχει επαναλάβει ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει σε μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν θέλει να μείνει στην ιστορία για την διάλυση της ευρωζώνης. Ανησυχεί επίσης ότι ένα Grexit έχει την δυναμική να δημιουργήσει προβλήματα στο κατώφλι της Ε.Ε. με την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Αλλά όπως είπε στην Bundestag: «'Ενας καλός Ευρωπαίος δεν είναι κάποιος που ψάχνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα».

Ανώτατος βουλευτής του CDU υποστηρίζει ότι η κ. Μέρκελ θα περιμένει, όπως έχει πει, μέχρι το δημοψήφισμα και μετά θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

«Θα το χρησιμοποιήσει ως μια ευκαιρία» αναφέρει. Σε πολλές πρωτεύουσες της ευρωζώνης υπάρχει η ελπίδα πως μια ψήφος στο «ναι» - υπέρ μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές - θα πίεζε τον κ. Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις ή ακόμα και να παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο συναινετικό ηγέτη.

Αλλά θα έπρεπε να γίνουν συνομιλίες ακόμα και μετά από μια ψήφο στο «όχι», γιατί η Ελλάδα θα παρέμενε μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και μια χώρα με μια οικονομία υπό κατάρρευση και κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. «Η Μέρκελ γνωρίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να εμπλέκεται ακόμα και αν βγει "όχι"» είπε ο κ. Γιάνινγκ. «H Eυρώπη δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα στην Ελλάδα, δεν είναι ένα μακρινό αποτυχημένο κράτος της Λατινικής Αμερικής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης