Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρα που έχασε πληρωμή

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρα που έχασε πληρωμή

«Καταλαβαίνω την αγανάκτηση του απλού λαού, συμπάσχω μαζί του» - Η επικεφαλής του ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα - Τονίζει ωστόσο ότι η «χαμένη» δόση της 30ής Ιουνίου πρέπει να πληρωθεί

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρα που έχασε πληρωμή
Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Ελλάδα τάσσεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η δόση που «χάθηκε» στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει να πληρωθεί.

Και αυτό, γιατί, όπως είπε, βάσει των κανονισμών του Ταμείου, όταν μια χώρα χάσει την πληρωμή μιας δόσης, δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται.

Η ίδια, μιλώντας στο CNN, εκτίμησε ότι χρειάζεται σταθερότητα στην Ελλάδα, ενώ δεν έκρυψε ότι νιώθει την αγανάκτηση του απλού λαού και συμπάσχει μαζί του.

Κλείσιμο
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μίλησε, για άλλη μια φορά, για την ανάγκη πρώτα να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια να συζητηθεί η διευθέτηση του χρέους.

Σε ερώτηση, δε, εάν εμπιστεύεται τους λληνες συνομιλητές της, είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει «επιλογή» ως προς το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει αύριο στη δημοσιότητα, ως μοχλό πίεσης προς τους Ευρωπαίους, τη δική του ανάλυηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο εννέα ερωτήσεων και απαντήσεων, στις οποίες καταγράφονται οι συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν για την Ελλάδα, μετά τη μη αποπληρωμή της δόσης των 1,5 δισ. ευρώ προς το Ταμείο.

Όπως προκύπτει, το Ταμείο δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα για αποπληρωμή της δόσης από την Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Δεν θα υπάρξει παράταση των όρων πληρωμής, καθώς αυτό αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου» επισημαίνει συγκεκριμένα το ΔΝΤ, σύμφωνα με το κείμενο ερωταπαντήσεων που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι μέτοχοί του δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ γνωρίζει ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Προτεραιότητα του Ταμείου παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης