Μπουτάρης: Να αποφευχθεί το δημοψήφισμα πάση θυσία

Μπουτάρης: Να αποφευχθεί το δημοψήφισμα πάση θυσία

Η θέση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -  Πρέπει να βρεθεί λύση, που υπάρχει, χωρίς το ΔΝΤ, οι πρακτικές του οποίου έχουν απορριφθεί ως απερίγραπτα κακές

Μπουτάρης: Να αποφευχθεί το δημοψήφισμα πάση θυσία
«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή ημέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά θα δώσει διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, σήμερα το μεσημέρι, με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Κλείσιμο
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη, άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, επιμέρους διατάξεις, γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτή την κατεύθυνση».



Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο της εθνικής ενότητας και ρυθμιστή του πολιτεύματος» και σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ' επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Γι' αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις» συμπλήρωσε.

Το δημοψήφισμα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την παρούσα κατάσταση, δηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη αγωνία του είναι ο διχασμός. «Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και επεσήμανε: «Θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία». Όπως παρατήρησε «εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε. Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό. Να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό».




Ολόκληρος ο διάλογος κατά την υποδοχή των δημάρχων στο Προεδρικό Μέγαρο

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ:  Πρόεδρέ μου και συνάδελφε, εσείς είσθε το σύμβολο της εθνικής ενότητας.  Είσθε ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και γι’αυτό βρισκόμαστε εδώ, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας, να δούμε κατά πόσον συμμερίζεσθε, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ’επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γι’αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε και τις δικές σας σκέψεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Σας ευχαριστώ θερμώς για την παρουσία σας εδώ αυτές τις κρίσιμες ώρες.  Την άποψή μου την ξέρετε.  Είναι μία άποψη, η οποία καθορίζει και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα στο Σύνταγμα και στα όρια του Συντάγματος, όπως έχω πει και άλλες φορές. 
Η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.  Και αυτήν την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή μέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της Χώρας, αλλά διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός.
Να ξέρετε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω – σας είπα και πάλι – ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, στενές ερμηνείες.  Γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ:  Εγώ Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι ο διχασμός.  Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό.  Και, επιπλέον, θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία.  Διότι, εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.  Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε.  Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα.  Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό.  Να λειτουργούμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω στα όσα είπα προηγουμένως.-


Οι δύο δήμαρχοι, αμέσως μετά την συνάντηση εξέδωσαν την εξής δήλωση: 

«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, εκθέτει την Ελλάδα σε απρόβλεπτους κινδύνους. Επειδή ουσιαστικά το ερώτημα που τίθεται είναι "μέσα ή έξω από το ευρώ", η πατρίδα μας διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί πλήρως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού.
Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, να επιστρέψουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξασφαλίσουν μια λύση με αξιοπρέπεια και ανάπτυξη για την Ελλάδα, με σεβασμό στους θεσμούς και κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε τον ελληνικό λαό ενωμένο και τη χώρα μέσα στον πυρήνα της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν στο μεταξύ, οι εξελίξεις δεν μεταβάλουν τη σημερινή πραγματικότητα και τελικά οδηγηθούμε στην κάλπη, εμείς επιλέγουμε να πούμε ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης