Στο Eurogroup παρέπεμψαν την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρώπης

Στο Eurogroup παρέπεμψαν την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρώπης

Μέρκελ: Ο χρόνος τελειώνει - Χωρίς δήλωση αποχώρησε ο Τσίπρας - Ντάισελμπλουμ: Το κενό με την Ελλάδα μπορεί να γεφυρωθεί - «Άναψαν τα αίματα» για το μεταναστευτικό - Ρέντσι: «Αν είναι έτσι η Ευρώπη, κρατήστε τη» - Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στις δραματικές διαπραγματεύσεις

Στο Eurogroup παρέπεμψαν την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρώπης
Δύο ώρες κράτησε η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως κατηγορηματικά ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη λήξη των εργασιών η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, παρέπεμψαν την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, το Σάββατο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά το Eurogroup είναι απολύτως κομβικό, καθώς ο χρόνος τελειώνει, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, που επεσήμανε πως απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ηγετών. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, που δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση νέας έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης. Ο κύριος Γιούνκερ αντίθετα, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Παρασκευής, δηλώνοντας πάντως πως έχει κουραστεί από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πως αυτός ο τρόπος δουλειάς δεν του αρέσει, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα.

Αν και το θέμα δεν ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Σύνοδο, εν τούτοις οι εργασίες ξεκίνησαν με την επίσημη ενημέρωση των ευρωπαίων ηγέτων για τις εξελίξεις με την Ελλάδα και τα όσα διεξήχθησαν στο Eurogroup από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ο κύριος Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι το κενό με την Ελλάδα «μπορεί να γεφυρωθεί».

Κλείσιμο
Όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ, η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν διάρκειας δύο ωρών και οι ηγέτες συμφώνησαν πως είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης που έχουν πλέον το λόγο για τις εξελίξεις.

Το φλέγον ζήτημα όμως που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν ιδιαίτερα έντονη και διήρκεσε πάνω από έξι (!) ώρες. Όπως μεταδίδουν πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μάλιστα ζήτησε «πραγματική αλληλεγγύη» από τους συναδέλφους του, διαφορετικά είπε «χάνουμε το χρόνο μας». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, τότε μπορείτε να την κρατήσετε», πρόσθεσε.

Το θέμα που άναψε φωτιές στο δείπνο των ηγετών ήταν το αν θα γινόταν αποδεκτό τελικά το να υποδεχθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 40.000 μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά μικρές, ανατολικές χώρες της ΕΕ, υποστήριξαν ότι δεν έχουν τις υποδομές και ζήτησαν αυτό να γίνει εθελοντικά και σε βάθος χρόνου, κάτι που εξόργισε τον Ματέο Ρέντσι. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόταση για «εθελοντική» επιβολή του προγράμματος, δήλωσε προς τους ομολόγους του: «Αν περάσει το "εθελοντικά", ακυρώστε το πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό μόνοι μας» και ακόμα: «Αν δεν θέλετε να πάρετε τους 40.000, τότε δεν αξίζετε να αποκαλείστε Ευρώπη»!

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε εξόργισε τον Ματέο Ρέντσι, όταν δήλωσε πως «δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα προβλήματά του»!

Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανταλλάσσουν «βαριές» κουβέντες. Ο κύριος Γιούνκερ ήταν εκείνος που επέμενε ότι το σχέδιο για το μετανατευτικό έπρεπε να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα ο Ντόναλτ Τουσκ υποστήριζε τις χώρες που ζητούσαν η συμμετοχή να είναι εθελοντική. Οι δύο άντρες πάντως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά το τέλος των εργασιών διέψευσαν κατηγορηματικά πως υπήρξε «επεισόδιο» μεταξύ τους.

Οι μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως, θα κατανεμηθούν σε όλα τα κράτη. Η συζήτηση ήταν ενδελεχής, ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες. Ασχοληθήκαμε και με το εάν μπορούμε να εμποδίσουμε τα αίτια αυτής της μετανάστευσης, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα.

Το «Brexit», που ήταν ένα από τα προγραμματισμένα ζητήματα της Συνόδου, δεν απασχόλησε παρά ελάχιστα την συνεδρίαση, καθώς περιορίστηκε μόνο στην ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον προς τους συναδέλφους του, χωρίς να λάβει το λόγο κάποιος άλλος.


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα από Γιούνκερ και Σουλτς 

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στις διεργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σήμερα άρχισαν πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις» είπε και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο. 

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας. 

Ο κ. Σουλτς είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι 
ευγνώμων για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι για την Ελλάδα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ έκανε εξαιρετική δουλειά».  

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε πως η Ισπανία θα δείξει ευελιξία για το ελληνικό, αλλά υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«H έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ισπανία θα είναι ευέλικτη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν όλοι κάνουν ότι θέλουν αυτοί, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν» είπε ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με το Reuters. 

Ιρλανδός πρωθυπουργός: Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά

Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

Επιπλέον εξήγησε πως η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους. 

Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.


Νέο μήνυμα Νίκου Παππά στα πολιτικά σενάρια: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος

Νέα απάντηση στα σενάρια περί πολιτικών αλλαγών, ακόμη και συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, δήλωσε με νόημα ότι «ο Τσίπρας δεν ειναι Παπαδήμος», δεν πρόκειται δηλαδή να δεχθεί τέτοιου είδους σενάρια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την απορία τους πώς αυτή η συζήτηση έχει λάβει διαστάσεις και μιλούν για ευσεβείς πόθους κάποιων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την έγκριση της συμφωνίας, εάν αυτή υπάρξει, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.


Το παρασκήνιο που προηγήθηκε

Η δύσκολη αποστολή του πρωθυπουργού φάνηκε ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισενμπλουμ, Βίζερ και Ρέγκλινγκ οι οποίοι είχαν προηγουμένως συνεδριάσει μόνοι τους, απέρριψαν το κείμενο των ελληνικών προτάσεων που είχαν χαιρετίσει σαν βάση συμφωνίας δύο ημέρες νωρίτερα και έδωσαν δικό τους κείμενο. «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές εννοώντας το κείμενο που είχε παραδώσει ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Λέγεται δε ότι στην συνεδρίαση προσήλθαν έχοντας “κοκκινίσει” τα σημεία που κατά την άποψή τους απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς όπως τα έσοδα από το 5G για το 2016. Ζήτησαν αλλαγή του μίγματος των μέτρων και επιπλέον μέτρα 900 εκατομμύρια ευρώ για 2015 και 2 δις για το 2016. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Για  ενδεχόμενο κατάρρευσης των προειδοποιεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ian Traynor,  «η λέξη Grexit ακούγεται όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει και αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε παράταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«H ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας των  ευρωπαϊκών τραπεζών Ντανιέλ Νουί.

Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού διαρκούν μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης δίχως αποτέλεσμα και ανακοινώνεται ότι θα συνεχιστούν από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών επαναλαμβάνεται στις 10.30 ενώ, το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 2.00 το μεσημέρι περιμένοντας το κοινό κείμενο που θα προκύψει από την συνάντηση. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο χορός των πιέσεων με δηλώσεις και δημοσιεύματα.

Ενώ διαρκεί η σύσκεψη το Reuters μεταδίδει “ανησυχία για την συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω ELA”, του κεντρικού τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με την Handelsblatt πέντε ακόμη μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θέλουν αμεση διακοπή του. Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί οι Financial Times μεταδίδουν ότι “ αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ”. Την ίδια ώρα το Bloomberg μεταδίδει ότι αν προκύψει συμφωνία θα γίνει άμεση αποδέσμευση 3,53 δις ευρώ. Λίγο αργότερα όμως η ΕΚΤ διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις και προχώρησε σε νέα αύξηση του ELA ενώ γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο.

Στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει τελειώσει χωρίς πάλι αποτέλεσμα ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών -από τους πιο σκληρούς - δηλώνει ότι “η συμφωνία κάθε λεπτό που περνά είναι και πιο δύσκολη. Η Κυριακή είναι η τελευταία προθεσμία. Mε εκπλήσσει το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον του ελληνικού λαού”. Στις 12.30 οι δανειστές στέλνουν στο Eurogroup τις προτάσεις τους. Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση για το αν είναι κοινές προτάσεις και της ελληνικής πλευράς. Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι “Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός”. Μετά την σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαρρέει ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στηρίζει την διαπραγματευτική προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών και να ακούσουμε τις ιδέες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων στην πρόταση των Θεσμών», δηλώνει προσερχόμενος στο Eurogoup ο πρόεδρος ο Ντάισελμπλουμ.  Οι δύο προτάσεις Ελλάδας-δανειστών έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους ανέφερε o φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ. Το στίγμμα όμως δίνει και πάλι ο Σόιμπλε: «Δεν έχουμε κάνει πολλές προόδους.  Στα χέρια της Ελλάδας είναι η τελική απόφαση. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν τι διακυβεύεται...δεν έχει γίνει κάποια συμβιβαστική λύση. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο σύγκλισης».

Τελικά στο Eurogroup κατατίθενται δύο κείμενα κάτι που προκαλεί την δυσφορία των υπουργών Οικονομικών που πιέζουν. Λίγο μετά τις 2.30 και ενώ μόλις έχουν προσέλθει στην συνεδρίαση τα διεθνή Μέσα Ενημέρωση μεταδίδουν “επιπλοκή και διακοπή της συνεδρίασης”.

Όπως διαρρέει, η  Γερμανία σκλήρυνε την στάση της.  Ο κ. Σόιμπλε μαζί με άλλους υπουργούς οικονομικών προκάλεσαν τον τερματισμό της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί να εξετάζουν ταυτόχρονα δύο προτάσεις - των δανειστών και της Ελλάδας - και μάλιστα χαρακτήρισε το κείμενο που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Θεσμοί ως «μαλακό», δηλαδή δεν προέβλεπε αρκετά σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι υπουργοί που συμμερίζονται τις απόψεις του Σόιμπλε, προειδοποίησαν ότι το κείμενο των Θεσμών δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Η συνεδρίαση τελικά συνεχίζεται με δύο κείμενα το ελληνικό και των θεσμών ενώ εκ των υστέρων γίνεται γνωστό ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε τρίτο κείμενο για να γεφυρώσει τις διαφορές. Λίγο πριν τις 5.00 η συνεδρίαση διακόπτεται οριστικά.

Εν τω μεταξύ αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής με τον πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά να εμφανίζεται αισιόδοξος. Το κλίμα γενικότερα στην ΕΕ είναι διχασμένο. Στους υποστηρικτές της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δηλώνει ότι “υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα σημεία εμπλοκής. Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο”. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία με την κα Μέρκελ να δηλώνει στους ηγέτες ότι “δε θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Εξακολουθούν να μιλάνε οι υπουργοί Οικονομικών. Δεν έχουμε ακόμη την απαραίτητη πρόοδο. Σε πολλά σημεία υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους Θεσμούς”.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης αλλά δεν έγινε δεκτή. Στις 6.30 το απόγευμα και ενώ το αδιέξοδο ήταν βέβαιο Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έλεγε ότι “Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που ενώ χτες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε) σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία”.

Το διήμερα τελείωσε με έναν διαπληκτισμό του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα «The game is over».

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του απάντησε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, πάντως, υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης, καθώς, αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.

Εν τέλει φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΕΕ συμφωνούν να καταβληθεί η τελευταία προσπάθεια το Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά να έλθει η όποια συμφωνία προς ψήφιση στην ελληνική βουλή.

Ως συνήθως ο Σόιμπλε συνεχίζει το δικό του παιχνίδι βάζοντας επιπλέον όρους: Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικων η ελληνική πλευρά θα πρέπει:

- να καταθέσει Επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος

- να δεσμευθεί σε συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
- να καταθέσει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της
-να καταθέσει επίσημη διαβεβαίωση πως στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει το ΔΝΤ

Η γερμανική πλευρά δείχνει να κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις δικαιώνοντας τον κ. Τσίπρα ο οποίος φεύγοντας από την Αθήνα δήλωσε ότι κάποιοι δείχνουν σαν να μην θέλουν συμφωνία. 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης