Ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης στην Εξεταστική: Ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα Μνημόνια

Ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης στην Εξεταστική: Ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα Μνημόνια

Η παράταση και η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή, εκτίμησε

Ο συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης στην Εξεταστική: Ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα Μνημόνια
Ένα απρόοπτο συνέβη σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, καθώς ο μάρτυρας είχε ένα... ατύχημα.

Την ώρα που μιλούσε ο καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης ξαφνικά τοποθέτησε το χέρι του μπροστά στο στόμα, ενώ μιλούσε με δυσκολία. Ο λόγος είναι ότι προσπαθούσε να βάλει ξανά στη θέση της την τεχνητή οδοντοστοιχία. 

Ο καθηγητής, πάντως, παρά την άτυχη στιγμή δεν σταμάτησε καθόλου την ομιλία του… 

Κλείσιμο



«Η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή»

Η παράταση και η συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γιώργο Κασιμάτη, ο οποίος καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. 

Ο Κασιμάτης ανέφερε ότι “αυτά που μπορώ να καταθέσω εδώ είναι τα νομικά ζητήματα, δηλαδή οι παραβιάσεις" προσθέτοντας να  καταθέσω για τις πράξεις εκείνες που έγιναν από την προπαρασκευή των δανειακών συμβάσεων μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε δε ότι “δεν είναι ο σκοπός μου να αναδείξω ενόχους αλλά πράξεις που παραβιάζουν κατάφωρα διατάξεις του συντάγματος και του διεθνούς δικαίου”. 

Τόνισε ότι έχει χωρίσει σε τρία βασικά κεφάλαια τις παραβιάσεις: Στο κεφάλαιο της προπαρασκευής από την προεκλογική περίοδο 2009 μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων, το δεύτερο το περιεχόμενο των συμβάσεων. Το τρίτο θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες. Παρατήρησε, επίσης, ότι  υπάρχει μια διαρκής παράλειψη ενημέρωσης των οργάνων του πολιτεύματος (λαός, Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και, όπως τόνισε, από ότι ξέρω και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήξεραν και πολλά.

Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη για το αν η Βουλή καταργεί την κυριαρχία με την αποδοχή των Μνημονίων, ο καθηγητής απάντησε ότι η Βουλή πέρασε μόνο το δεύτερο Μνημόνιο και η Βουλή μπορεί να το παραβιάσει το Σύνταγμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή θα επικυρώσει κάτι η Βουλή μπορεί να παραιτηθεί από τις αρμοδιότητες, ενώ χαρακτήρισε ρητή παραβίαση του Συντάγματος τα μνημόνια. 

Εξήγησε ότι οι περικοπές είναι βαρύτατη παραβίαση, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται οριζόντιες περικοπές σε νομοθετημένα δικαιώματα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης