Ωρες αγωνίας στην Αθήνα - Περιμένουν τις αποφάσεις των «5»

Ωρες αγωνίας στην Αθήνα - Περιμένουν τις αποφάσεις των «5»

Ενδεικτικό της αγωνίας και της προσμονής με την οποία η κυβερνηση αντιμετωπίζει τις διαβουλεύσεις ειναι οτι καθόλη τη διάρκεια της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, διεξαγόταν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

Ωρες αγωνίας στην Αθήνα - Περιμένουν τις αποφάσεις των «5»
Να αποκωδικοποιήσει τις κινήσεις και τις διαθέσεις των εταίρων μετα την πενταμερή του Βερολίνου επιχειρεί η κυβερνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, λύση δεν υπαρχει στο τραπέζι, οι πιέσεις εντείνονται, η αβεβαιότητα παραμένει και οι δανειστές δεν έχουν ενιαία και σαφή κατεύθυνση για το ελληνικο πρόβλημα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθεί μεν να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, για να υπάρξει αίσια έκβαση στη διαπραγμάτευση, αλλά η διατήρηση της εκκρεμότητας προκαλεί εκνευρισμό.

Ενδεικτικό της αγωνίας και της προσμονής με την οποία η κυβερνηση αντιμετωπίζει τις διαβουλεύσεις ειναι οτι καθόλη τη διάρκεια της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, διεξαγόταν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, που έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ανακουφισμένη από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο τελεσίγραφο απο τους εταίρους και τους Θεσμούς, που θα την έφερνε σε δυσκολη θέση.  Και φυσικά να ειναι  ικανοποιημένη γιατι επιβεβαιώθηκε η βούληση για εντατικοποίηση της προσπάθειας να βρεθεί λύση. Αναμένει ωστόσο να δει εαν θα υπαρξει κοινό ανακοινωθέν απο το Βερολίνο για τη πενταμερή, ώστε να εχει σαφή εικόνα.

Εκείνο που δεν προέκυψε πάντως και σημειώνεται ως αρνητικό είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων ώστε να έχουμε Eurogroup στις αρχές αυτής της εβδομάδας, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διάφορες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δανειστων δυσχεραίνει την διαπραγμάτευση, αλλά καταδεικνύει και την ανάγκη πολιτικής λύσης απο τους ευρωπαίους ηγέτες, κατα την κυβερνηση.

Σε καθε περίπτωση η Αθηνα εχει καταστήσει σαφές οτι δεν θα δεχθεί λύση χωρις ουσιαστική επίλυση του προβλήματος ρευστοτητας, ενω επιμένει στη διατήρηση ορισμένων κόκκινων γραμμών, κυριως στο συνταξιοδοτικό.

Η σύσκεψη

Σημειωτέον οτι αντικείμενο της ευρειας σύσκεψης ηταν και τα Διοικητικά Συμβούλια των δημόσιων Οργανισμών. Όπως προέκυψε από την πρώτη σύσκεψη, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχουν διοριστεί τα Διοικητικά Συμβούλια σε όλους τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με κατευθύνσεις που θα δοθούν.

Στο Μαξίμου μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οι κ. Λαφαζάνης και Σπιρτζης αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι.

Συνάντηση

Εχει ενδιαφέρον μεσα σε αυτές τις συνθήκες τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL με το οποιο θα συναντηθεί στις 2.30 μετα το μεσημερι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι:

- Gabriele Zimmer, Πρόεδρος GUE/NGL
- Neoklis Sylikiotis, Αντιπρόεδρος GUE/NGL
- Malin Bjork, Αντιπρόεδρος GUE/NGL
- Maria D' Alimonte, Γενική Γραμματέας GUE/NGL και
- Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή της GUE/NGL.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης