Reuters: Ο Γιούνκερ παίζει «τον καλό μπάτσο» με την Αθήνα

Reuters: Ο Γιούνκερ παίζει «τον καλό μπάτσο» με την Αθήνα

Ενοχλημένες είναι πολλές χώρες της Ευρωζώνης καθώς πιστεύουν πως ο κ. Γιούνκερ δίνει ψεύτικες ελπίδες στους Έλληνες, ότι μπορούν να πάρουν νέα δάνεια, με λιγότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες

Reuters: Ο Γιούνκερ παίζει «τον καλό μπάτσο» με την Αθήνα
Ενοχλημένες από την τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα είναι πολλές χώρες της Ευρωζώνης καθώς πιστεύουν πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δίνει ψεύτικες ελπίδες στους Έλληνες, ότι μπορούν να πάρουν νέα δάνεια, με λιγότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί οι χώρες αυτές να θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά κατηγορούν τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι προσπαθούν να «θολώσουν τα νερά», παίζοντας τους «καλούς μπάτσους».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ακόμη αντιστέκεται στις πιέσεις των δανειστών για λήψη μέτρων αναφορικά με τον εργασιακό τομέα αλλά και το συνταξιοδοτικό.

Κλείσιμο
«Η Ελλάδα είναι τώρα κοντά στην χρεοκοπία και εξακολουθεί να αντιστέκονται στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που αποτελούν προαπαιτούμενα για περισσότερη βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι οι πιστωτές θα είχαν γρηγορότερα αποτελέσματα, αν τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν -η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παρουσίαζαν ένα ενιαίο και «σκληρό» μέτωπο.

«Υπό αυτή την άποψη, νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει ένα κακό ρόλο», είπε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν θέλησε να κατανομαστεί.

Ωστόσο, όπως είπε, μερικοί άνθρωποι στην Αθήνα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν τα χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις και επικαλούνται τον Γιούνκερ, τους επιτρόπους του και τον Μοσκοβισί ότι υποστηρίζουν τη θέση τους.

«Πιστεύουν ότι ο Γιούνκερ τους θέλει να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στις χώρες που είναι δυσαρεστημένες με τη διαπραγματευτική τακτική της Κομισιόν περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ακόμη και η διαλλακτική Γαλλία αρχίζει να «ενοχλείται λίγο», ωστόσο για την ώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει δημοσίως κριτική στον Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Reuters, με την Κομισιόν να έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, τον ρόλο του «κακού μπάτσου» έχει αναλάβει το ΔΝΤ καθώς, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι απόψεις του είναι πιο κοντά με εκείνες των «σκληροπυρηνικών»κυβερνήσεων της ΕΕ.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, είναι «σχετικά ουδέτερη», αλλά όπως αναφέρει το πρακτορείο, η προσέγγισή της φαίνεται ότι είναι πιο κοντά με εκείνη του ΔΝΤ. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης