Bloomberg: Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα

Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις Λιου τόσο με τα τηλεφωνήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τις δηλώσεις του από τη Γερμανία

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα
Στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά την ελληνική κρίση αναφέρεται άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Οι ΗΠΑ ξαφνικά σε συναγερμό για την Ελλάδα»

Μέχρι πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα και οι οικονομικοί σύμβουλοί του είχαν κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις για την κρίση χρέους της Ελλάδας. Αλλά αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν τιμωρήσει τους Αμερικανούς για την ανάμειξή τους στο παρελθόν, θεωρούν την Ελλάδα εσωτερικό τους πρόβλημα και αναγνωρίζουν ότι η «γηραιά ήπειρος» είναι σε καλύτερη θέση για να λύσει τη διαμάχη από ό,τι οι ΗΠΑ μετά την εμπειρία που απέκτησε στο τέλος της περασμένης δεκαετίας από την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσεων χρέους.
 
Κλείσιμο
Παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ότι η αποτυχία σύναψης συμφωνίας θα οδηγούσε σε άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από άλλες «ευάλωτες» χώρες του ευρώ, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σημάνει δημόσια συναγερμό όπως έκαναν το 2012 όταν ο Ομπάμα δήλωνε ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους της εποχής «είναι ένα σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό».

Κατά τον πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του αμερικανικού υπ. Οικονομικών Ρόμπερτ Καν, «η μόχλευση της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη και η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Αυτό αποτρέπει τον Ομπάμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός».

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ενδοιασμούς για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην διαμάχη. Υπάρχει «πολύ άγχος» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται υπερβολικά σίγουροι και υποτιμούν τον κίνδυνο μια ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Καν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης