Βαρουφάκης: Ανάλγητοι οι «θεσμοί» απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας

Βαρουφάκης: Ανάλγητοι οι «θεσμοί» απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας

«Δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους» - «Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους και να συνεχίσουμε με την Κομισιόν, παρανοϊκό και αδιαφανές το πλαίσιο» - «Το ΔΝΤ έχει μια σκοτεινή πορεία» - «Πρώτα συμφωνία και μετά BRICS» -  Τι είπε για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Βαρουφάκης: Ανάλγητοι οι «θεσμοί» απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας
Επίθεση στους «θεσμούς» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δυναμιτίζοντας το κλίμα στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών αν και υποστήριξε ότι σε πολιτικό επίπεδο και κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του υπάρχει κλίμα κατανόησης και συναίνεσης ακολουθούν οι «θεσμοί» υπονομεύοντας την όποια επίτευξη συμφωνίας.

«Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους γι αυτό πρέπει να τελειώνουμε με τις διαπραγματεύσεις μαζί τους και να συνεχίσουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή και όχι σε ένα παρανοϊκό και αδιαφανές πλαίσιο που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Ο υπουργός επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά εως την 1η Σεπτεμβρίου 2015 σημειώνοντας ωστόσο ότι «δέσμευση εις το διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει».

Πρόσθεσε όμως ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την ώρα «αντιμετωπίζουμε μια απολύτως ανάλγητη συμπεριφορά απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας».

Συγκεκριμένα είπε πως «η πίεση είναι ασφυκτική. Παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς τα οποία καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα – στις Συνόδους Κορυφής, στο eurogroup στο BG – και παρά το γεγονός ότι ομόλογοί μας όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας παραδέχονται ότι έχουν χαμηλότερους συντελεστές στα νησιά τους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τα προσπερνούν οι «θεσμοί» και όχι οι ομόλογοι μας» για να υποστηρίξει «Γι αυτό και πρέπει να απαλλαγούμε από την μνημονιακή υποχρέωση και η διαπραγμάτευση να τελειώσει. Στο πλαίσιο αυτής τη διαπραγμάτευσης πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να δούμε συνολικά τα νησιά. Όμως, δεν θα υποχωρήσουμε σε μια βασική αρχή: Άλλο να είσαι κάτοικος Νισύρου, Κω, Ροδου και άλλο στην Ηπειρωτική Ελλάδα.



Τα BRICS, η «ευρωπαϊκή οικογένεια» και το ΔΝΤ


Εκτός αυτών ο υπουργός «έδειξε» πως η κυβέρνηση επιδιώκει λύση εντός της ΕΕ με παράλληλη αποδέσμευση του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ έχει μια σκοτεινή πορεία. Ξεκίνησε με θετικές προοπτικές δυστυχώς όμως κατέληξε στην σχεδόν πλήρη αναξιοπιστία» ειπε για να επισημάνει πως από τα περίπου 312 δις ευρώ που χρωστά το ελληνικό κράτος μόλις τα 20 δις ευρώ είναι προς το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πως «είμαστε κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι οικογενειακό μας θέμα που πρέπει να λύσουμε εντός Ευρώπης. Όλες οι σχέσεις με ΗΠΑ Ρωσία Σιγκαπούρη Ιαπωνία θα εξελίσσονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά δεν θα βρούμε λύση με εταίρους εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας και των θεσμών».

Πρώτα συμφωνία και μετά BRICS

Πάντως ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προκάλεσε τις συζητήσεις με τα BRICS λέγοντας: «Μας έκαναν πρόσκληση για συζήτηση περί πιθανής συμμετοχής μας γιατί εμείς ήμασταν εκείνοι που ανοίξαμε τον διάλογο για να εμπλακούμε σε αυτές τις διαδικασίες» τόνισε όμως πως «Μια τέτοια τράπεζα μπορεί να έχει επικουρικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την συμφωνία που ελπίζουμε να έχουμε. Μια συνεργασία με τα brics δεν μπορεί να υποκαταστήσει την συμφωνία. Οποιος το πιστεύει απλά δεν γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα».

Επίσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γι αυτό και «λοιδορείται από τα διεθνή ΜΜΕ».



Τι είπε για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Εκτός αυτών, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναζητεί λύση για την αλλαγή των όρων παραχώρησης των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λευτέρη Αυγενάκη (ΝΔ) εξήγησε ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα σύμβαση να προβλέπει:

- Μεγαλύτερες επενδύσεις από ιδιώτες. Η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν για επενδύσεις 23,5 εκατ. ευρώ

- Να παραμένει ένα ποσοστό στο κράτος ώστε να το εκμεταλλεύεται επενδύοντάς στο σε νέα αναπτυξιακή τράπεζα

- Δεσμεύσεις από ιδιώτες για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

- Νέο νομικό πλαίσιο για τις συμβάσεις που θα διασφαλίζουν τόσο το δημόσιο όσο και τους επενδυτές

Επίσης ο υπουργός υποστήριξε ότι «h κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαδικασία και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με εταίρους για το ζήτημα των αεροδρομίων και καθώς θα κλείσει η διαπραγμάτευσης τις επόμενες ημέρες θα κλείσει και αυτό το θέμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης