Σακελλαρίδης: Στόχος μας να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Σακελλαρίδης: Στόχος μας να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Δεν είναι λόγια του αέρα ότι γράφεται η συμφωνία - Ελπίζουμε δηλώσεις ότι δεν πλησιάζουμε τη συμφωνία να μην κρύβουν προθέσεις αλλά εκτιμήσεις - Ελπίζω στο επόμενο briefing να μιλάμε πιο συγκεκριμένα γι' αυτή τη συμφωνία


Σακελλαρίδης: Στόχος μας να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή
Επιμένει η κυβερνηση - δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη - στην αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ακόμη και μέχρι την Κυριακή, απορρίπτοντας τις απαισιόδοξες δηλώσεις διαφόρων παραγόντων απο το εξωτερικό, θεωρώντας οτι εντάσσονται σε μια προσπάθεια πιέσεων προς την Αθήνα για περαιτερως υποχωρήσεις.
Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε οτι δεν υπαρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες, τόνισε οτι το σεναριο της χρεοκοπίας θελουν να το αποφύγουν όλες οι πλευρές και σημείωσε, με αφορμή σχετικές δηλώσεις, ότι τυχόν grexit θα εχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες για όλους.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης συμβουλίου πλιτικων αρχηγών σε περίπτωση συμφωνίας, ενω αναφερόμενος και σε αλλα θεματα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Μητρόπουλος για την πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπης θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου για την έγκριση του διορισμού της νέας διοίκηση στη στην ΕΡΤ.

Αναλυτικά

Δικαιολογώντας την κυβερνητική αισιοδοξία για λύση στο ελληνικο προβλημα, ο κ. Σακελλαρίδης ειπε οτι δεν είναι λόγια του αέρα ότι γράφεται η συμφωνία και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Κλείσιμο
«Η ελληνική ομάδα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι λόγια του αέρα ότι ετοιμάζεται η συμφωνία, εδράζεται σε πολλά στοιχεία, στην πρόοδο που έχει γίνει» δήλωσε στο briefing των πολιτικών συντακτών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού παραμένει ανοιχτό και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί μέχρι την Κυριακή.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «δεν μιλάμε για δύο διαφορετικά κείμενα αλλά για ένα κοινό κείμενο της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συμφωνίες και διαφωνίες για θέματα που είναι ανοιχτά. Είναι ώρα να αποτυπωθούν στο χαρτί όσα συμφωνούμε και να κλείσουν όσα διαφωνούμε ώστε να μπουν στο χαρτί».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα περί του αντιθέτου κυκλοφορούν είπε οτι «δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εγώ δεν εξετάζω τους σκοπούς δηλώσεων με διαφορετική χροιά. Δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις. Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από αυτή που αναλογουσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόριους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβουν προθέσεις και όχι εκτιμήσεις». Απέφυγε να μιλησει παντως για εκβιασμούς προς την ελληνικη κυβερνηση, λέγοντας οτι δεν δεχόμαστε, ούτε κάνουμε εκβιασμούς. "Η κυβερνηση επέλεξε να κανει σκληρή διαπραγμάτευση, οχι για να αποδείξει οτι ειναι σκληρο καρύδι, αλλα για να αλλάξει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβερνησης που ειχαν βάλει τη χώρα σε λάθος ράγες, στην ευρωζώνη δεν χωράνε εκβιασμοί" τονισε χαρακτηριστικα.

Και προσθεσε: "Ελπίζω στο επόμενο briefing να μιλάμε πιο συγκεκριμένα γι' αυτή τη συμφωνία".

Σε επόμενη ερώτηση είπε ότι «είναι ώριμες οι συνθήκες να επέλθει η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουν τοποθετηθεί τα τεχνικά κλιμάκια και έχουν βελτιώσεις τις προτάσεις και όλο αυτό μας εμπνέει αισοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία».


Καμια ανησυχία για τις τράπεζες, οχι χρεοκοπία

Ο κ.Σακελλαρίδης επισήμανε με έμφαση οτι δεν υπαρχει ο παραμικρό λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες και διευκρίνισε οτι "πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία απαντούσε σε δηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό με τρόπο ανεύθυνο ανοίγουν τέτοια ζητήματα".

Όσον αφορά, δε, την απόφαση της ΕΚΤ και γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση του ELA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η κυβέρνηση γνωρίζει με βάση την ενημέρωση από την ΤτΕ ότι τα 80,2 δισ. από τον ELA είναι επαρκές να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.

«Όλες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το σενάριο να αποκτήσει υπόστασση. Θέλουμε συμφωνία που θα επιλύει τα ζητήμτα των χρηματοδοτοτικών αναγκών ώστε τα σενάρια να αποκλειστούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Με αυτές οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες όλα αυτά τα σενάρια θα ανήκουν στο παρελθόν» ήταν η απάντηση του κ. Σακελλαρίδη.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων οτι η Ευρώπη ειναι θωρακισμένο απο τυχόν grexit ειπε οτι οι επιπτώσεις απο ενα τέτοιο γεγονος, θα ειναι ευρύτερες οχι μονο στο οικονομικό πεδιο, αλλα και στο πολιτικο και στο γεωπολιτικό.

«Δεν θέλω να σας πω αν ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει την Ελλάδα. Ο κ. Λιου αντιλαμβανόμενος τα ζητήματα σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία δείχνει ενδιαφέρον να επέλθει η συμφωνία» ήταν το σχόλιο του κ. Σακελλαρίδη για την στάση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Δεν θεωρώ απίθανο να υπάρχει μια επικοινωνία με Γιούνκερ-Ολάντ-Μέρκελ εν όψει της συνάντησης που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ακόμα.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου της Bild για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε, επίσης, ότι ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης.


Συναίνεση

Θα το δούμε όταν υλοποιηθεί η συμφωνία ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αν θα υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία προσθέτοντας ότι «η συναίνεση θα ήταν ευκταία».


Στήριξη στη Ζωή

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν... «βασανιστήρια», ´οπως ειπε ο Αλέξης Μητροπουλος, κατά την ακρόαση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ είπε ότι «δεν συμμερίζομαι τη λέξη βασανισμός σε μια σκληρή διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων για την υπόθεση της ακροασης της νέας διοίκησης της ΕΡΤ» προσθέτοντας ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των ερωτήσεων που κάνει, εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορώ να το κάνω αυτό για ερωτήσεις που τίθενται σε συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής».


Για την Αλβανία

Φορείς που αναδεικνύουν αλυτρωτικές αντιλήψεις υπονομεύουν την προοπτική της συνεργασίας δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.


Αγιος Ευστρατιος

Για το θέμα του Άγιου Ευστράτιου είπε ότι έχουν γίνει οι τελικές κινήσεις ώστε να λυθεί το ζήτημα της απευθείας σύνδεσης του νησιού με το Λαύριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης