Δείτε φωτογραφίες της σύσκεψης υπό τον Τσίπρα στο γραφείο Βαρουφάκη

Δείτε φωτογραφίες της σύσκεψης υπό τον Τσίπρα στο γραφείο Βαρουφάκη

«Κάθε μέρα όλα είναι στο τραπέζι», λέει ο πρωθυπουργός ο οποίος παίρνει την ευθύνη πάνω του - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών - Σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου

Δείτε φωτογραφίες της σύσκεψης υπό τον Τσίπρα στο γραφείο Βαρουφάκη
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη για τον σκοπό αυτό στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη εκεί όπου βρίσκονταν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Θεοχαράκης,  ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Νίκος Φράγκος.

Κλείσιμο

Οσον αφορά στο πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις και ποια θέματα συζητήθηκαν με τους δανειστές ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «κάθε μέρα όλα είναι στο τραπέζι».
 
Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν τις 5 Ιουνίου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως περιέγραψε ο κ. Σακελλαρίδης, είναι να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία».


Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει πάνω του πλέον όλο το διαπραγματευτικό πακέτο, παρακολουθώντας από κοντά τις επαφές με τους «Θεσμούς» καθώς δεν θέλει να συρθεί κι άλλο η διαπραγμάτευση. 


Εκτιμά πως ό,τι είχε να γίνει έγινε και ό,τι να ειπωθεί ειπώθηκε. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές, σχεδόν ολοκληρωμένες συγκλίσεις στα κρίσιμα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Μία τελευταία συζήτηση θα γίνει μέχρι την Παρασκευή γύρω από τις συντάξεις, ώστε να ξεπεραστεί η πίεση των δανειστών για μειώσεις. Κατά τα άλλα φαίνεται ότι θα περιληφθεί στη συμφωνία η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού -σε δύο φάσεις-, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επιλέγεται η μέση οδός της αναστολής για μία διετία τουλάχιστον.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βασίζεται ιδιαιτέρως στην πολιτική βούληση τριών παραγόντων για να επιτευχθεί η συμφωνία: της Άνγκελας Μέρκελ, που έχει διαβεβαιώσει ότι συναινεί σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποκηρύσσοντας τις ακρότητες του Β. Σόιμπλε, του Ζ. Κ. Γιούνκερ, που καταβάλλει παρασκηνιακά σοβαρές προσπάθειες για λύση και της αμερικανικής κυβέρνησης, που πιέζει για συμβιβασμό.  





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης