Εξεταστική για τα Μνημόνια: Διαφωνία των μαρτύρων αν το πρόγραμμα ήταν «μονόδρομος»

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Διαφωνία των μαρτύρων αν το πρόγραμμα ήταν «μονόδρομος»

Οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ Τ. Αθανασόπουλος και Ν. Βέττας το χαρακτήριζαν «μονόδρομο» - Διαφώνησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Η Ελλάδα έπρεπε να αναζητήσει πιο ευέλικτες λύσεις»

Εξεταστική για τα Μνημόνια: Διαφωνία των μαρτύρων αν το πρόγραμμα ήταν «μονόδρομος»
Ο διχασμός για το αν ήταν μονόδρομος το Μνημόνιο ή όχι κυριάρχησε την Τρίτη στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ.κ. Τάκης Αθανασόπουλος και Νίκος Βέττας χαρακτήριζαν «μονόδρομο» το Μνημόνιο, ωστόσο ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης επισημαίνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να αναζητήσει πιο ευέλικτες λύσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι οι στόχοι του προγράμματος ήταν ουτοπικοί, που οδηγούν σε φτωχοποίηση του λαού.

Ο νυν πρόεδρος του ΙΟΒΕ και πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ επί της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τη διαδικασία των ακροάσεων μαρτύρων στην εξεταστική επιτροπή. Υποστήριξε ότι το 2010 η χώρα ουσιαστικά δεν είχε άλλη επιλογή από την υπαγωγή στο Μνημόνιο, καθώς όπως είπε “η  άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία"και πρόσθεσε ότι “το οικονομικό πρότυπο της Ελλάδας είχε βρεθεί σε αδιέξοδο”. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη άσκησε πιέσεις στον κ. Αθανασόπουλο, τον οποίο κάλεσε να εξηγήσει γιατί η έκθεση του ΙΟΒΕ του 2010 προέβλεπε ότι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου θα επέφερε πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Από την πλευρά του ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι “αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν ακολουθηθεί, θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική οικονομία.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας είχε παρόμοια προσέγγιση με τον κ. Αθανασόπουλο, εκφράζοντας την άποψη ότι ήταν η μόνη εναλλακτική το μνημόνιο. Τόνισε δε ότι οι όροι του μνημονίου θα ήταν καλύτεροι εάν είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού του ελλείμματος το 2009 και υπεραμύνθηκε του προγράμματος PSΙ, αν και επεσήμανε ότι η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα μπορούσε να είχε γίνει με πιο έξυπνες παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας. Πήρε αποστάσεις, ωστόσο, για τον τρόπο εφαρμογής των μνημονίων από τις κυβερνήσεις “Αυτοί που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα μνημόνια και οι αντιπολιτευόμενοι και ο Τύπος και οι πολίτες είχαν την ευθύνη τους για τη μη εφαρμογή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Αντιθέτως, ο κ. Σάββας Ρομπόλης χαρακτήρισε το δίλημμα «μνημόνιο  ή πτώχευση» ψεύτικο και υποστήριξε ότι οι χώρες δεν πτωχεύουν τόσο γρήγορα, μέσα σε ένα τρίμηνο. Κατήγγειλε ότι η τρόικα βάσισε τις πολιτικές της για την Ελλάδα σε λάθος στοιχεία. «Οι δικές μας προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα τα στοιχεία της τρόικας έπεσαν έξω, διότι δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε ότι απέστειλε αίτημα προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να αποστείλει στη Βουλή όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά. 

Επίσης, ύστερα από πρόταση του ΚΚΕ συμφωνήθηκε να ζητηθούν τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες της χώρας στο Μνημόνιο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης