Financial Times: Ο Τσίπρας κέρδισε στήριξη για τις συζήτησεις διάσωσης

Financial Times: Ο Τσίπρας κέρδισε στήριξη για τις συζήτησεις διάσωσης

Σε άρθρο της εφημερίδας τονίζεται η «στροφή» του Τσίπρα στον πραγματισμό σε σχέση με ό,τι διαμήνυε τον Ιανουάριο, αλλά και τις αντιδράσεις της αριστερής πλατφόρμας που μιλά για παράδοση στους εκιβιασμούς των Ευρωπαίων

Financial Times: Ο Τσίπρας κέρδισε στήριξη για τις συζήτησεις διάσωσης
Στις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την στήριξη που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαοπραγματεύσεις για συμφωνία με τους εταίρους αναφέρεται σε άρθρο της στους Financial Times η Kerin Hope.

Η αρθρογράφος στέκεται ιδιαίτερα στις αντιδράσεις της αριστερής πλατφόρμας που ζητά ρήξη με τους Ευρωπαίους και καταγγέλλει παράδοση στους εκβιασμούς τους. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κέρδισε την στήριξη του κόμματος του για να ολοκληρώσει την συμφωνία διάσωσης, παρά την αντιπαράθεση από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία προειδοποίησε κατά της υποχώρησης στον «εκβιασμό» των δανειστών της χώρας», αναφέρει η Hope.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και θα αποδεχόταν μια βιώσιμη «αλλά όχι ταπεινωτική συμφωνία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι λένε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμα μακριά σε αυτά που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «κόκκινες γραμμές που δεν μπορούμε να περάσουμε», συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, ανέφεραν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων».

Στο άρθρο τονίζονται και οι προτεραιότητες που έχιε θέσει η κυβέρνηση, αλλά και οι προειδοποιήσεις προς τους δανειστές: «Η Κεντρική Επιτροπή, η οποία εξέτασε τις 100 πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στήριξε την στάση της ηγεσίας να δώσει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της αποπληρωμής δόσεων των δανείων διάσωσης, σε περίπτωση που οι συνθήκες ασφυξίας στην ρευστότητα έφταναν σε «ακραίο σημείο». «Η δέσμευση μας είναι πάνω από όλα η προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων που υπήρξαν τα θύματα της λιτότητας» ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες. Η Ελλάδα έχει απειλήσει να αθετήσει την πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο αν δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, υποστηρίζοντας πως μετά από ένα χρόνο χωρίς χρηματοδότηση είναι πολύ κοντά στο να στερέψει από ρευστό».
Κλείσιμο

Στη συνέχεια η Hope αναδεικνύει την αλλαγή του Τσίπρα στις απόψεις του από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερά, αλλά και τις αντιδράσεις της αριστερής πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Ο Τσίπρας κάνει στροφή προς τον πραγματισμό, έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αλλά αυτό δεν είναι μπλόφα» δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στην ΑΣΣΟΕ.

Πολιτικός του συντηρητικού χώρου κατήγγειλε την Δευτέρα την απειλή της χρεοκοπίας, λέγοντας πως είναι πιθανό να οδηγήσει στην επιβολή κεφαλαιακών έλεγχων αν δεν υπάρξει συμφωνία ως το Σαββατοκύριακο. «Μπορεί να δούμε να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη στην Κύπρο αν δεν υπάρξει συμφωνία» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφερομένη στην κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών το 2013 και στο bail-in των καταθετών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, η επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση, ζήτησε πιο σκληρές δράσεις «σε περίπτωση που οι πιστωτές συνεχίσουν τον εκβιασμό», αναφερόμενη στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει την Αθήνα να συνεχίσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων χωρίς συμφωνία.

«Η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανάμεσα στους πραγματιστές και όσους θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του πολέμιου της λιτότητας, τον οποίο αναμένεται να χάσει ο κ. Τσίπρας» είπε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στην Eurasia group.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις αντίθετες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει μια αποχώρηση από το ευρώ αν οι πιστωτές συνέχιζαν «την πολιτική τρομοκρατίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης