Γιατί η κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία εντός δεκαημέρου

Γιατί η κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία εντός δεκαημέρου

Η μία πλευρά απειλεί την άλλη με επίκεντρο τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ την 5η Ιουνίου - Οι υποσχέσεις Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα τελευταία σανίδα «σωτηρίας»

Γιατί η κυβέρνηση αισιοδοξεί για συμφωνία εντός δεκαημέρου
Αν υπήρξε κάτι θετικό στη Ρίγα και στην τριμερή συνάντηση, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανουσά Ολάντ, αυτό σίγουρα ήταν η αίσθηση που άφησαν στην ελληνική αντιπροσωπεία οι δύο ισχυροί ευρωπαίοι ηγέτες ότι δεν επιθυμούν ούτε θα αφήσουν να συμβεί κάποιο «ατύχημα» γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.

Σε αυτή ακριβώς την ανεπίσημη διαβεβαίωση στηρίζονται στην κυβέρνηση και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί όντως να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές κατά το επόμενο δεκαήμερο, ώστε να αποφευχθεί μία κρίση, εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ή μερικές μέρες αργότερα κάποια άλλη δόση προς το Ταμείο (είναι προγραμματισμένες 3 καταβολές μέσα στον επόμενο μήνα ύψους 1,5 δις ευρώ περίπου).
 
Η Αθήνα δεν χρησιμοποιεί εκβιαστικά την «απειλή» μη καταβολής των δόσεων, ούτε θέλει να διαμηνύσει ότι επιλέγει τη ρήξη με τους εταίρους. Εκφράζει απλά και με δραματικούς τόνους τη φανερή αδυναμία να βρει τους πόρους για κάτι τέτοιο. Και εφόσον είναι φυσικό να μην διαθέσει και τα τελευταία ευρώ για τους δανειστές, αλλά για τις κύριες εσωτερικές υποχρεώσεις της που είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, τότε το μπαλάκι πάει στους δανειστές, που καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις εξελίξεις.
 
Κλείσιμο
Η ίδια πίεση βέβαια ασκείται και από την άλλη πλευρά: 
Οι δανειστές δηλαδή αντιλαμβάνονται ότι ούτε η Αθήνα θέλει να φτάσει στο σημείο να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ γιατί είναι δύσκολο να χειριστεί τις επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης στην ελληνική οικονομία, ανεξαρτήτως τι μπορεί να συμβεί στις διεθνείς αγορές. Και γι’ αυτό χρησιμοποιούν το ίδιο «όπλο», επιδιώκοντας σε ένα τελευταία κύμα υποχωρήσεων της Αθήνας.
 
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης και εξέτασε όλα τα σενάρια και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι κοντά, καθώς εκτιμούν ότι οι εταίροι δεν θα επιλέξουν το αδιέξοδο και ότι πιέζουν με τις συνθήκες ασφυξίας που έχουν επιβάλλει στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, για να πετύχουν όσο γίνεται μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας.

«Οι εταίροι δεν θέλουν στην πραγματικότητα ένα αδιέξοδο, αν εμείς αντέξουμε λίγο ακόμα στις πιέσεις τότε θα υπάρξει βιώσιμη συμφωνία με σεβασμό στις ελληνικές κόκκινες γραμμές» είναι το βασικό σκεπτικό του κυβερνητικού επιτελείου.

Παράλληλα η κυβέρνηση είναι ανήσυχη και προσπαθεί να προετοιμαστεί απέναντι στην έξαρση της κινδυνολογίας και των σεναρίων «καταστροφής», όπως είναι η φημολογία περί ελέγχου κεφαλαίων. Είναι ενδεικτικός ο οργισμένος τρόπος που αντέδρασε το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί capital control. Ανάλογες πιέσεις αναμένει και τις επόμενες ημέρες και τις εντάσσει στον ιδιότυπο «συντονισμό» που έχουν πολιτικές δυνάμεις της χώρας με τους δανειστές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης