Ονομασία εντός… παρένθεσης συζητούσαν τα Σκόπια

Ονομασία εντός… παρένθεσης συζητούσαν τα Σκόπια

Τι αποκαλύπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες του Γκρούεφσκι με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - Πώς ήθελαν να «λύσουν» τη διαφορά με την Ελλάδα 

Ονομασία εντός… παρένθεσης συζητούσαν τα Σκόπια
Ονομασία με προσδιορισμό εντός… παρένθεσης συζητούσε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια, με στόχο ουσιαστικά να παγιδεύσει την Ελλάδα, δίνοντας τους το δικαίωμα να μονοπωλήσουν τον όρο «Μακεδονία».

Οι τηλεφωνικοί διάλογοι που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο  αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στα Σκόπια- Ζόραν Ζάεφ, είναι ενδεικτικοί του πώς επιδιώκει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι να «επιλύσει» τη διαφορά με την Ελλάδα.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες ο Γκρούεφσκι φέρεται να συνομιλεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά από μία συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, για τις πιθανές ονομασίες που θα μπορούσαν να προταθούν και  να γίνουν αποδεκτές από την Ελλάδα.

Κλείσιμο
Στις προτάσεις τύπου : «Vardar Republic of Macedonia» («Βαρδάρ Δημοκρατία της Μακεδονίας»)  ή "Upper Republic of Macedonia" («Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας»), που είχαν «πέσει» στον τραπέζι των συνομιλιών, ο Μιλόσοσκι προτείνει στον πρωθυπουργό των Σκοπίων ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό –όπως ζητάει η Αθήνα- αλλά εντός παρένθεσης ώστε να αφαιρεθεί μελλοντικά και να παραμείνει μόνο το : «Μακεδονία».

Έτσι ο Μιλόσοσκι προτείνει δύο εκδοχές με τη χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού «Άνω» ή «Βαρδάρη». Συγκεκριμένα είτε το : «Ανεξάρτητη  Δημοκρατία της (Άνω) Μακεδονίας», είτε το : «Ανεξάρτητη  Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» και σε μια δεύτερη παραλλαγή : «Κυρίαρχη Δημοκρατία της (Άνω) Μακεδονίας» ή : «Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Όπως επισημαίνει στον Γκρούεφσκι ο Μιλόσοσκι «μελλοντικά θα φύγει ο προσδιορισμός εντός της παρένθεσης” και θα τους μείνει αποκλειστικά όρος: «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους.

«Εάν διάλεγα μεταξύ ‘’Vardar Republic of Macedonia’’ ή ‘’Upper Republic of Macedonia’’ χωρίς παρενθέσεις, ή ‘’Independent Republic of Macedonia (Vardar) ή (Άνω)’’, εγώ θα επέλεγα την εναλλακτική στην παρένθεση. Διότι η παρένθεση είτε το θέλουμε είτε όχι, με το πέρασμα του χρόνου, θα φύγει και θα μείνει ‘’Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας’’» λέει συγκεκριμένα ο Μιλόσοσκι στον Γκρούεφσκι που φαίνεται να συμφωνεί.

Από τις συνομιλίες που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση στα Σκόπια, προκύπτει πως ο υποτιθέμενος αδιάλλακτος εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων ναι μεν συζητούσε ενδεχόμενο λύσης στο θέμα της ονομασίας, αλλά με μία πρόταση που ουσιαστικά θα τους επέτρεπε  να μονοπωλήσουν και να κατοχυρώσουν τελικά τον όρο: «Μακεδονία» και με το «ΟΚ» της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική «κόκκινη γραμμή» στο θέμα είναι: Oνομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης