Τσαβούσογλου: Πιο σημαντική η επίλυση του Κυπριακού από το άνοιγμα κεφαλαίων για ένταξη στην ΕΕ

Τσαβούσογλου: Πιο σημαντική η επίλυση του Κυπριακού από το άνοιγμα κεφαλαίων για ένταξη στην ΕΕ

Σε συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι κριτήριο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Τσαβούσογλου: Πιο σημαντική η επίλυση του Κυπριακού από το άνοιγμα κεφαλαίων για ένταξη στην ΕΕ
Μια μόνιμη επίλυση στο Κυπριακό είναι ακόμη πιο σημαντική από το άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι κριτήριο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. "Ωστόσο συνήθως συζητείται. Η ΕΕ προσπαθεί να το παρουσιάσει ως κριτήριο αλλά δεν το αποδεχόμαστε. Το έχουμε δηλώσει αυτό σε σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ αλλά εξακολουθεί να είναι ντε φάκτο μέρος των διαπραγματεύσεων. Η προσμονή μας από την ΕΕ ειναι η απομάκρυνση των πολιτικών εμποδίων", είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ανέφερε ότι υπάρχει μια θετική συμπεριφορά στην Κύπρο η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί, ιδιαίτερα από τους Έλληνες. "Κατά τη γνώμη μου μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι ακόμη πιο σημαντική και από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Ενόσω δεν προσφέρουν εναλλακτική ο ένας για τον άλλον, θα προτιμούσα σταθερότητα. Είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια. Επομένως αυτές οι δηλώσεις είναι τόσο σημαντικές όσο είναι και ενθαρρυντικές. Αυτή η θετική συμπεριφορά πρέπει να συνεχιστεί. Ελπίζουμε ότι το Ελληνοκυπριακό μέρος της Κύπρου θα διατηρήσει επίσης της αποφασιστικότητά του για επίλυση και θα έχουμε μια λύση", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση πως αξιολογεί την νέα διαδικασία επίλυσης σε σχέση με την παλαιότερη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τώρα υπάρχει μόνο μια πιο θετική συμπεριφορά. Ως μια ουσιαστική διαφορά, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Αυτή η τελευταία ευκαιρια δεν πρέπει να χαθεί.

Για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Κάτι Πίρι κάνει ό,τι μπορεί να να ετοιμάσει μια αντικειμενική έκθεση, ωστόσο υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για αλλάγές στην έκθεση. "Δυστυχώς υπάρχει μια τάση για εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία εντός της ΕΕ. Προσπαθούν να περάσουν την εχθρότητα μέσα στην έκθεση. Αλλά δεν υπάρχει όφελος για μη πραγματική κριτική και επιθέσεις. Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί αυτού του είδους την προσβλητική δράση. Καλωσορίζουμε την κριτική αλλά μόνο αν είναι εποικοδομητική. Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα είναι ισορροπημένη και το Υπουργείο ΕΕ παρακολουθεί στενά αυτή την έκθεση", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης