Διαβουλεύσεις για να αποσύρει το δικό της σχέδιο απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα

Διαβουλεύσεις για να αποσύρει το δικό της σχέδιο απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα

Τις θέσεις τους ενόψει της συμφωνίας κατέγραψαν οι διαφορετικές τάσεις στη θυελλώδη συνεδρίαση - Βγαίνει μπροστά η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Αναβάλλεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, καθώς οι ομιλίες ήταν συγκρατημένες 


Διαβουλεύσεις για να αποσύρει το δικό της σχέδιο απόφασης η Αριστερή Πλατφόρμα
Με ψηφοφορία για το  σχέδιο πολιτικής απόφασης αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πολλοί περίμεναν και άλλοι προέβλεπαν αναβλήθηκε για μετά την συμφωνία με τους εταίρους. Οι ομιλίες των στελεχών όλων των τάσεων ήταν συγκρατημένες και στους διαδρόμους του Caravel που διεξάγεται για πρώτη φορά η συνεδρίαση της ΚΕ, το κλίμα ήταν υποτονικό αν και η νευρικότητα ήταν διάχυτη. Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» και ότι μία συμφωνία που θα σέβεται τις προεκλογικές δεσμεύσεις είναι η προϋπόθεση για να κερδηθεί το στοίχημα της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας που διατηρούν επιφυλάξεις για την μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική προσάρμοσαν την τακτική τους.
 
Η έκπληξη ήλθε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία πήγε πέρα από την παρούσα συγκυρία λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε σε διαχείριση ούτε σε ενσωμάτωση, επέμεινε στην ριζοσπαστική πρόταση για διαγραφή του χρέους μέσω της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής και είπε δημοσίως ότι η επιλογή Ταγματάρχη για την ΕΡΤ δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεπέρασε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον αν και προβλέπεται ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν θα έλθει προς ψήφιση μία συμφωνία που θα προδιαγράφει «ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Κλείσιμο
Όσο δεν υπάρχει συμφωνία, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας πιέζουν την ηγεσία να μην υποχωρήσει και να πάει συντεταγμένα η κυβέρνηση, το κόμμα και οι λαϊκές δυνάμεις που συσπειρώνουν, σε ρήξη με τους εταίρους. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι όσο ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης και ενώ η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και να του τραβήξει το χαλί αφού θα αποδυνάμωνε συνολικά την ελληνική πλευρά στην διαπραγμάτευση. Βεβαίως είναι πολλοί εκείνοι που δεν κρύβουν τους φόβους τους και θεωρούν ότι «με τη πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά η κατάληξη θα είναι ένας μη έντιμος συμβιβασμός». Υπό αυτό το πρίσμα, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετατίθεται για την στιγμή που θα παρουσιαστεί η συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό από αυτή την άποψη ότι ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έστρεψε τα βέλη του προς τους ευρωπαίους εταίρους και περιορίστηκε να πει ότι εφόσον ο λαός ζήτησε να καταργηθεί το μνημόνιο πρέπει να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν να εξοντώσουν τη χώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπασπιστή του στην Αριστερή Πλατφόρμα, κ. Στάθη Λεουτσάκου ο οποίος όμως ανέφερε ότι «έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα».

Την συμβιβαστική στάση, ενταγμένη στην λογική πάση θυσία στο ευρώ,  εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεπερνώντας ακόμη και τους προεδρικούς σημειώνοντας ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκρατημένες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων αριστερών τάσεων του Αντώνη Νταβανέλου της ΔΕΑ και του Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ, ενδεικτικό ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα στελέχη τους πιέζουν μεν την ηγεσία να μην υποχωρήσει και στην ανάγκη να πάει σε ρήξη, ωστόσο δεν θεωρούν ότι η ήλθε στιγμή για την δική τους ρήξη με την προεδρική πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό της λελογισμένης πίεσης ότι στο κείμενο που κατέβασε η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει να μην πληρωθεί η επόμενη δόση του ΔΝΤ αν οι «θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική». Το ίδιο όμως με άλλα λόγια αναφέρει και το κείμενο απόφασης της ηγεσίας το οποίο επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Καθώς το σχέδιο απόφασης της ηγεσίας αναφέρει ρητώς ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» ασκούνταν πιέσεις στη Αριστερή Πλατφόρμα να αποσύρει το δικό της σχέδιο και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της σε ένα ενιαίο κείμενο ώστε να μην δοθεί η εντύπωση στους «αντιπάλους» εντός και εκτός χώρας ότι το κόμμα δεν είναι ενιαίο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης