Αριστερή Πλατφόρμα: Γιατί δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να πληρωθεί η δόση

Αριστερή Πλατφόρμα: Γιατί δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να πληρωθεί η δόση

Λαφαζάνης: Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση - Βούτσης: Τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν - Αριστερή Πλατφόρμα: Προπαγάνδα πως θα επέλθει καταστροφή από στάση πληρωμών - «Απόλυτη καταστροφή» η επιβολή ενός νέου τύπου μνημονίου 

Αριστερή Πλατφόρμα: Γιατί δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να πληρωθεί η δόση
Η κυβέρνηση να δώσει σκληρή απάντηση στους δανειστές ζήτησε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ με δικό της κείμενο που κατατέθηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας, που κατατέθηκε και απορρίφθηκε οριακά, αναφέρεται ότι «οι Θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που λένε κάποιοι "έντιμο συμβιβασμό" αλλά με αδίστακτο τρόπο να στραγγαλίσουν την οικονομία και να εξωθήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα σε υποταγή και διασυρμό». Κατά την αριστερή πλατφόρμα η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα βασίζεται στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, στην άρση των προνομίων και της ασυλίας των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Η κυβέρνηση, κατά την αριστερή πλατφόρμα, οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, που τρομοκρατούν τον λαό ότι θα επέλθει καταστροφή από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών προς τους δανειστές και έξοδο από την ευρωζώνη.

Η απόλυτη καταστροφή, λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιβολή ενός νέου τύπου μνημονίου και ζητά από την κυβέρνηση να σχεδιάσει εναλλακτικές επιλογές, καθώς ενδεχόμενη διακοπή πληρωμής χρέους, παρά τις αρχικές δυσκολίες, είναι προτιμότερη γιατί προσφέρει προοπτική και ελπίδα στον λαό και τον τόπο.

Κλείσιμο
Αν οι «Θεσμοί» συνεχίσουν την πίεση, η κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, λέει η πλευρά Λαφαζάνη.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας απερρίφθη μεν, ωστόσο υπερψηφίστηκε από το 44% περίπου των ψηφισάντων μελών του συγκεκριμένου κομματικού οργάνου. Συγκεκριμένα η πρόταση ψηφίστηκε από 75 μέλη και καταψηφίστηκε από 95. Αν έπαιρνε 11 ακόμη η πλειοψηφία θα διαμορφωνόταν 86 υπερ και 84 κατά. Να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό της Αριστερή Πλατφόρμας προέτασε σχέδιο αντεπίθεσης στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων και η εξέταση εναλλακτικών λύσεων μετά από ρήξη με τους δανειστές.

Νωρίτερα η συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δραματική τροπή μετά την απόφαση της πτέρυγας, στην οποία ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, να καταθέσει τελικά κείμενο, που καλεί την κυβέρνηση να συγκρουστεί ευθέως με τις προσβλητικές απαιτήσεις των εταίρων και να μην διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε ρήξη, επιλέγοντας τη στάση πληρωμών προς τους δανειστές, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε έξοδο από την ευρωζώνη. 

Στην ομιλία του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αμφισβήτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και διερωτήθηκε «σε τι έχουμε συμφωνήσει;». Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;»

Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να πούμε στο λαό το ελληνικό σχέδιο και θα μας στηρίξει.


Βούτσης: Δεν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου
Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, εμφανίστηκε πάντως και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακή ο κύριος Βούτσης στο Mega, λέγοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύγκρουση και στοίχημα των δανειστών να κάνουν την κυβέρνηση να οπισθοχωρήσει.«1,6 δισ. είναι οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία λογικής και προς το συμφέρον του λαού καθώς τα πράγματα είναι ώριμα.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι στόχος είναι μία ενιαία συμφωνία έως το τέλος Ιουνίου και διεμήνυσε ότι «δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό που λέει ρευστότητα με μνημόνιο ή χρεοκοπία» και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αποδράσουμε, θα είμαστε πολύ συνεπείς. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τον λαό». 

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όπως υπήρχε πάντοτε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Είναι σαφές ότι ο καθένας σε ιστορικές στιγμές καθένας φέρνει τις σκέψεις του, τις αποφάσεις του και το κόμμα συνθέτει. Αν δεν το καταφέρει πιθανότητα που δεν της δίνω ούτε 5% καθένας προφανώς θα έχει τις ευθύνες του. Αυτό μπορεί να αφορά εμένα, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε. Νομίζω ότι θα πάμε καλά».


Κομμουνιστική Οργάνωση: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά
Κείμενο επίσης κατέθεσε και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας τα στελέχη της οποίας ασκούν κριτική στην κυβερνητική τακτική τόσο σε σχέση με τη «διαπραγμάτευση», όσο και στο εσωτερικό, αφού εκτιμούν ότι ρίχνονται «γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο». Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων», ενώ υποστηρίζουν ότι «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά – αξιακά όσο και πολιτικά».
Διαπιστώνουν μάλιστα ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους.
Το εντυπωσιακό είναι πως η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα κι αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής».

Επισημαίνουν, ακόμα, ότι «σήμερα τίθεται η ανάγκη της λαϊκή ενεργοποίησης, για την δημιουργία πολιτικού κινήματος διεξόδου και αναγέννησης της χώρας, που θα επιβεβαιώνει στόχους που ανάδειξε ο αγώνας του λαού μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης