Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα

Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της ΕΕ είπε ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής και θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Κορίνα Κρέτσου: 20 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία στην Ελλάδα
«Η παρουσία μου εδώ, αποτελεί  σημάδι αλληλεγγύης και δείγμα υποστήριξης στην Ελλάδα» Τα παραπάνω τόνισε από την Κοιλάδα του Αχελώου που επισκέφτηκε, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αρμόδια για τις Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την επίσκεψη στην ιστορική Μονή Σέλστου αλλά και στα απομεινάρια της γέφυρας του Κοράκου, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην περιοχή.  Η Επίτροπος αφού προσκύνησε στην Ιερά Μονή τόνισε: «Αυτά τα ιστορικά και θρησκευτικά  μνημεία μπορούν να περάσουν ως στοιχεία του δικτύου του θρησκευτικού τουρισμού της Ελλάδας».

Λίγο πριν αναχωρήσει εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για την επίσκεψη  σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης αλλά πλούσια σε φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά. Σε δηλώσεις υπογράμμισε: «Η περιφερειακή πολιτική, δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις στο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα  ρευστότητας της Ελλάδας , αλλά τα 20 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν την επόμενη 7ετία στο πλαίσιο της Περιφερειακής πολιτικής, θα αποτελέσουν ένα υπόβαθρο που θα σηματοδοτήσει τη στέρεη  έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Από εδώ, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του τοπικού πληθυσμού   και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναδειχθεί αυτό το τόσο όμορφο τοπίο.
 
Κλείσιμο
Η κυρία Κρέτσου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα με θέμα: «Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από την Επίτροπο παρεμβάσεις έκαναν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνηςκαι Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννηςκαι το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσσος Χανιώτης.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι της περιοχής:Απόστολος Κοιμήσης, Αμφιλοχίας, Περικλής Μίγδος, Γ. Καραϊσκάκη και Θεόδωρος Μπαμπαλής, Αγράφων. 
 
Η ημερίδα ήταν διακαναλική και έγινε διεξοδική συζήτηση για την πολιτική Συνοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και για το νέο προσανατολισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τις προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Γεωργία.
 
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος. Στην ομιλία της η Επίτροπος τόνισε ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Ελλάδα και πρέπει να ενισχύσουμε την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυρία Κρέτσου,  απευθυνόμενη  προς τους  Περιφερειάρχες , τους ενεθάρρυνε,  να υποβάλουν και οι ίδιοι προγράμματα  με καινοτόμες ιδέες ,με ανταγωνιστικό προσανατολισμό,  που θα ανοίγουν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως  η παρουσία της στην περιοχή, η συνάντηση με τον κόσμο και τους αυτοδιοικητικούς, είναι για να εξεταστούν οι δυνατότητες  να αναστραφεί η «διαρροή» των νέων προς το εξωτερικό.
 
Η Επίτροπος, είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης  των περιοχών, όπως ο Έβρος και η Κεντρική Ελλάδα, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες. Όταν ανάμεσα στο ακροατήριο η Επίτροπος είδε ένα ιερέα είπε:  «Βλέπω και τον ιερέα,  είμαστε ορθόδοξοι και πρέπει να παλέψουμε, για τα δικαιώματα του πολιτισμού».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρας, επισήμανε πως η ημερίδα, αποτελεί   άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της ξεχασμένης περιοχής του ορεινού όγκου  και παράλληλα μήνυμα προς την Ευρώπη που έχει τον κεντρικό σχεδιασμό αλλά και τους θεσμούς. « Έχουμε εργαλεία και σχεδιασμό θέλουμε την ευρωπαϊκή στήριξη και να ξεφύγουμε από τις παθογένειες για να ν δοθεί ένα τέλος στο τοίχος της μιζέριας και του αδιεξόδου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας ,ο εναλλακτικός τουρισμός με πρόσθετα κίνητρα..
 
Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι η «ορεινή πολιτική», καθώς  οι δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν στα βουνά, στα ορεινά της χώρας είναι πολύ μεγάλες. Στις ορεινές περιοχές μας είπε, ο κ. Μπαοκογιάννης , νιώθουμε απομόνωση ,ερήμωση και βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης . « Όταν η Αθήνα παθαίνει κρύωμα, εμείς πνευμονία» ανέφερε  χαρακτηριστικά και διατύπωσε το αίτημα , για την αξιοποίηση του τεράστιο αποθεματικού της περιοχής  μέσα από τις  υποδομές και ενίσχυση ης επιχειρηματικότητας. 
 
 
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης υπογράμισε πως  καθημερινά  οι Περιφέρειες δίνουν «την μάχη της  ουσίας» ενώ τόνισε πως η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί,  εάν  δοθούν κίνητρα στον  πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, αλλά και για   τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Ο Τάσος Χανιώτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες από τη Κοινή Γεωργική Πολιτική για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελληνική γεωργία στα πλαίσια των γεωργικών εφαρμογών τονίζοντας τα παρακάτω: 

"Το 2013 η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) ΚΓΠ γνώρισε μια σημαντική μεταρρύθμιση, της οποίας πρωταρχικός στόχος ήταν να ανταποκριθεί η ΚΓΠ στις εξελισσόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας, προσαρμόζοντας τους μηχανισμούς της προκειμένου να επιτευχθούν τρεις μακροπρόθεσμοι στόχοι  πολιτικής: βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και δράσεις για την κλιματική αλλαγή, και ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη.

Το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η μεταρρυθμισμένη ΚΓΠ θα περάσει το πρώτο της τεστ. Θα πρέπει να πείσει, εκ νέου, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις παραγωγών, καταναλωτών και φορολογουμένων σε συνθήκες νέων μακροοικονομικών προκλήσεων, αλλά και να εκμεταλλευτεί συνάμα και σημαντικές νέες ευκαιρίες.

Η πρόκληση είναι κοινή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή γεωργία, και αναδείχθηκε έντονα από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η γεωργία της ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με την παράλληλη μείωση των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων, και με το ρωσικό εμπάργκο. Στην Ελλάδα, λίγοι τομείς ανέδειξαν εν μέσω κρίσης τόσο έντονα τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης (παρ' όλες τις σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις του) όσο ο γεωργικός τομέας.

Οι ευκαιρίες ανάδειξης της ελληνικής γεωργίας στηρίζονται στις νέες τάσεις διατροφής σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στην κοινοτική νομοθεσία, που περιέχει σειρά θετικών μέτρων, από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών ως τη στροφή της παραγωγής προς πιο ήπιες περιβαλλοντικά και πιο προσοδοφόρες ποιοτικά μορφές  παραγωγής, και η εξασφαλισμένη εισροή πόρων άνω των 19 δις € για την ελληνική γεωργία την περίοδο 2014-20.


Σε αυτά τα πλαίσια, οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πώς θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τα χαρακτηριστικά της, όπως τη διαφαινόμενη ανάδειξη νέων δυνάμεων με χαρακτηριστικά ποιοτικής, περιβαλλοντικής, καινοτόμου και εξωστρεφούς γεωργικής παραγωγής δημιουργεί προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της παραγωγής και προώθησης της διατροφικής αλυσίδας, ή συγκεκριμένα και ενθαρρυντικά παραδείγματα συνεταιριστικής και εξαγωγικής δράσης σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων."
 
Πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων, για να τιμήσουν την Επίτροπο για την επίσκεψή της πρόσφεραν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις που με την ταυτότητα και την ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία, την ιστορία και το πολιτισμικό τοπίο ως πόρο τοπικής ανάπτυξης και ως πηγή καινοτομίας. Για αναμνηστικό δώρο πρόσφεραν στην Επίτροπο ένα γλυπτό που απεικονίζει την ιστορική γέφυρα Κοράκου.
 
Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης  και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου. Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζυνών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του. Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης