Ο Δένδιας εμμέσως θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ

Ο Δένδιας εμμέσως θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ

«Στη Νέα Δημοκρατία, αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, να ακολουθούμε τη λογική της στρουθοκαμήλου, να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο παριστάνοντας ότι τίποτε δεν τρέχει,τότε το 15% θα μας φαίνεται παράδεισος σε λίγους μήνες», τόνισε ο πρώην υπουργός

Ο Δένδιας εμμέσως θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ
Με φόντο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «δεν είναι καλά τα πράγματα για εμάς και δεν θα γίνουν εύκολα καλύτερα. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, να ακολουθούμε τη λογική της στρουθοκαμήλου, να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο παριστάνοντας ότι τίποτε δεν τρέχει, υιοθετώντας τη θεωρία του "ωραία πήγαμε στις εκλογές, κρατήσαμε", τότε το 15% θα μας φαίνεται παράδεισος σε λίγους μήνες».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι «τα πράγματα για εμάς είναι εξαιρετικά άσχημα. Η επιλογή μας είναι μία και μόνη: Να δούμε το πρόβλημα κατάματα και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Να ξεκινήσουμε άμεσα συζήτηση για το τι πήγε στραβά στις εκλογές. Να ξεκινήσουμε άμεσα συζήτηση για τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο της νέας πρότασής μας προς την ελληνική κοινωνία» και κατέληξε: «Επί τη βάσει αυτών θα πρέπει να συζητήσουμε και ποιος θα εκπροσωπήσει αυτήν την πρόταση. Αυτό είναι το αυτονόητο, αλλά ως τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Αν δεν αλλάξουμε στη ΝΔ τη φυσιογνωμία μας, κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε».


«Η οικονομία καταρρέει καθημερινά»
Εκλογίκευση της κυβέρνησης και επίτευξη της συμφωνίας ζητεί ο κ. Νίκος Δένδιας, ενώ σχολιάζοντας το αν η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με αφορμή και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «θα μου επιτρέψετε να κρατώ επιφυλάξεις. Έχουμε ακούσει κι έχουμε δει τόσα, έχουν αλλάξει οι πληροφορίες τόσες φορές. Η κυβέρνηση σχηματίζει ή μεταφέρει λανθασμένη πληροφόρηση ή διαρρέει λανθασμένη πληροφόρηση».

Κλείσιμο
Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», υπογράμμισε ότι «ελπίζω ότι θα λογικευθεί η κυβέρνηση και θα καταλήξει σε συμφωνία, η οποία όμως θα απέχει απ’ όσα κατά καιρούς υποσχέθηκε στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι βέβαιο», ενώ εκτίμησε πως «η οικονομία καταρρέει καθημερινά. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μάχεται να αποφύγει νομοθετική ρύθμιση για ομαδικές απολύσεις. Κάθε μέρα όμως σημειώνονται ομαδικές απολύσεις εξ αντικειμένου».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «η παράλειψη της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία δημιουργεί τεράστιο υφεσιακό υπόβαθρο στην οικονομία. Όσα μέτρα, μάλιστα, συζητεί είναι μέτρα που συνιστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι υφεσιακά» και πρόσθεσε: «Ακούμε π.χ. για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος υποτίθεται πως θα είχε καταργηθεί, το φόρο αλληλεγγύης που αποκαθίσταται πλήρως ενώ προηγουμένως είχε περιορισθεί στα 2/3. Οτιδήποτε έχει κάνει η κυβέρνηση είναι είτε καθυστέρηση, είτε υφεσιακό».

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μεταξύ των δανειστών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως «πάντοτε στη διαπραγμάτευση υπήρχε θέμα με το ΔΝΤ. Το θέμα ήταν δυσανάλογο με τα χρήματα που έχει εισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σ’ αυτήν την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε ότι «νομίζω ότι η είσοδος του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κάτι το οποίο ‘επέτυχε’ (μέσα σε πολλά εισαγωγικά και με πολλές υπογραμμίσεις) ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν έχει βοηθήσει».

Αναφορικά με τη στάση του στην ψηφοφορία της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «πάντα επιφυλάσσεται κανείς όταν μιλά για μια συμφωνία, την οποία δεν έχει δει. Ένα γεγονός όμως είναι αναμφισβήτητο, που δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις, ότι δηλαδή είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης της χώρας. Είναι αδιανόητο, αν είναι η μόνη δυνατότητα, να την απορρίψουμε».


Ακόμα και αν είναι μια κακή συμφωνία, δεν μπορούμε να πούμε «όχι»
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «ακόμη και μια κακή συμφωνία, αν δεν είναι ακραία, δεν μπορούμε να πούμε "όχι". Για να πούμε "όχι" θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο για να είμαστε συνεπείς, να προσφέρουμε την εναλλακτική. Να πούμε δηλαδή από πού θα βρει η χώρα λεφτά για να επιβιώσει, να βρεθεί ρευστό για μισθούς και συντάξεις και να κινηθεί η οικονομία. Αν αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, το "όχι" στερείται σοβαρότητας. Το "όχι" επί της αρχής!» και συνέχισε: «τι είναι η "αρχή"; Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία για να χρηματοδοτηθούμε ή όχι; Επί της ουσίας, θέλετε να φθάσουμε μέχρι το "παρόν" εάν υπάρχει επαρκής κυβερνητική πλειοψηφία να την ψηφίσει; Αν δεν υπάρχει, τι θα κάνουμε; Θα αφήσουμε τη χώρα χωρίς συμφωνία;».

Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι «επί του κειμένου της συμφωνίας, είτε έρθει σε ένα είτε σε πολλά άρθρα, μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μπορούμε να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να ασκήσουμε κριτική αλλά επί της αρχής, αν πρέπει η χώρα να έχει συμφωνία ή όχι, δεν νομίζω πως χωρούν πολλές κουβέντες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης