Πιτέλα: Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, δεν υφίσταται σενάριο Grexit

Πιτέλα: Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, δεν υφίσταται σενάριο Grexit

«Αγαπητέ κ. Τσίπρα...»: Το μήνυμα του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών - «Η Ελλάδα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της με πρώτη από όλες την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» τονίζει ο Ιταλός πολιτικός

Πιτέλα: Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, δεν υφίσταται σενάριο Grexit
Απορρίπτοντας το σενάριο Grexit και τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζάνι Πιτέλα, μίλησε για την αναγκαιότητα μίας συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα και ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κύριος Πιτέλα δήλωσε πως τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου προσπαθούν να αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι πλέον δεν γίνεται λόγος για λιτότητα, αλλά για ανάπτυξη.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ευρωπαϊκή αλλαγή», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η λιτότητα αποδείχθηκε λάθος, καλώντας αυτούς που την «καλλιέργησαν να το λάβουν υπόψη τους».
Σχετικά με την λιτότητα στην Ελλάδα, ο κ. Πιτέλα τόνισε πως «σκότωσε την ανάπτυξη και περιθωριοποίησε την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση και η διαπραγμάτευση για μία κοινή συμφωνία.

Βέβαια, κάλεσε την ελληνική πλευρά να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της με πρώτη από όλες την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες διευκρίνισε πως δεν τις ζητά η Ευρώπη, αλλά το ζητούν οι Έλληνες πολίτες.

Κλείσιμο
«Δεν πρόκειται για μία Ευρώπη “σερίφη” που δίνει εντολές, αλλά οι πολίτες είναι αυτοί που ζητούν τις μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητη η υγιής ιδιωτικοποίηση χωρίς το ξεπούλημα σημαντικών προνομιακών στοιχείων του κράτους. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα πράγματα που χρειάζεται η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Μιλώντας σχεδόν ποιητικά για την Ελλάδα, την αγάπη του στη χώρα και τις αξίες της, ο κ. Πιτέλα δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται η υπόθεση Grexit.

«No Grexit» τόνισε και περιέγραψε τη στιγμή που βρέθηκε στην Ακρόπολη και ανήρτησε φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter από το σημείο με σχετική λεζάντα: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα είναι σαν ένα μωρό χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».



Κάνοντας ειδική αναφορά στην δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα, διερωτήθηκε: «Πού θα οδηγηθούμε χωρίς ρίζες;»

Συμπλήρωσε δε, ότι αντιδρά με ένα χαμόγελο όταν κάποιοι Ευρωπαίοι «λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να χάσουμε μέρος της ταυτότητάς μας».
Την ίδια στιγμή, κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην χρησιμοποιούν τη φράση «Take it or leave it», καθώς όπως είπε κανείς δε μπορεί να βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο και να πει «Take it or leave it».

Σχετικά με την υπόθεση plan B ήταν κατηγορηματικός και επανήλθε στην αναγκαιότητα της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

«Πρέπει να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. Από την Ευρώπη υπάρχει και πιστεύω και από την ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία. Δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς το Plan B», είπε ο κ. Πιτέλα.

Όσο για την «δύση» του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση οδήγησε στην λιτότητα. Επομένως, τον δύσκολο δρόμο της λιτότητας τον επέλεξε η τότε κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι υπήρξαν διχασμοί στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη και «πλήρωσε το τίμημα για το δηλητήριο της λιτότητας».

Ερωτηθείς από το protothema.gr σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα και τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, ο κ. Πιτέλα απάντησε πως η κοινωνική σφαγή και η χαμηλή ανάπτυξη δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν και επισήμανε ότι είναι απαραίτητος χρόνος.

«Για αυτό το λόγο είναι σημαντική μία συμφωνία για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα», δήλωσε ο κ. Πιτέλα και εκτίμησε ότι σε περίπου έναν χρόνο η Ελλάδα θα μπορεί να μπει στον σωστό δρόμο.

Παράλληλα, απέρριψε τις φήμες σχετικά με αρνητική συμπεριφορά της ΕΚΤ και της ΕΕ εις βάρος της Ελλάδας, λέγοντας: «Δεν έχουμε επιθετική συμπεριφορά, αλλά εσείς κ. Τσίπρα πρέπει να προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι οι συμπολίτες σας που τις ζητούν».

Επομένως, συμπλήρωσε, θα υπάρξει πλήρης στήριξη από την Ευρώπη, βοήθεια στην Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, βοήθεια για να φτάσει η Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, που στο μεταξύ θα πρέπει να καταβάλει άλλες δόσεις στο ΔΝΤ, αλλά «αγαπητέ κύριε Τσίπρα πρέπει να θέσετε σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ελλάδα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης