Φίλης: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου

Φίλης: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου

Τι είπε για τον ενιαίο ΦΠΑ στο 21%, το θέμα με τον κ. Στουρνάρα και την Αγία Βαρβάρα

Φίλης: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου
Την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της εξέφρασε με νέες του δηλώσεις την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά  90.1 Fm ο κ. Φίλης ανέφερε πως η ελληνική πλευρά, όχι μόνο παλεύει για μια συμφωνία, αλλά ότι παλεύει για μια συμφωνία που θα εγγυάται για βασικά συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. 

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας ο κ. Φίλης είπε ότι «βλέπει» μια πορεία αργή μεν εξομάλυνσης δε και υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης προκειμένου να καταλήξει στα μείζονα θέματα. 
Σύμφωνα με τον  κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα επιμένει ότι τα μείζονα θέματα αφορούν στην διαπραγμάτευση τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά εκεί υπάρχει μια μεγάλη απόσταση έως και χάσμα. 
Κλείσιμο

«Θα δούμε τι θα βγει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «είναι διατεθειμένη να επιταχύνει προκειμένου να υπάρξει ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης, να ξαναρχίσει η κάνουλα να στάζει χρήματα για την Ελλάδα» και πως η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

«Το δημοψήφισμα είναι μια έκφραση λαϊκής παρέμβασης»

Όμως, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στα περί ελληνικού δημοψηφίσματος καθώς και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επί του θέματος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο λαός είναι αυτός που έχει το υπερόπλο με την παρέμβαση του και το δημοψήφισμα είναι μια έκφραση αυτής της λαϊκής παρέμβασης», ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αν η Ελλάδα θέλει δημοψήφισμα μπορεί να το κάνει, διερωτήθηκε: «θα μπορούσε να πει όχι;».

Μάλιστα, όσον αφορά στον αν φοβάται μήπως υπάρξει μια παρασκηνιακή πίεση αντίστοιχη μεαυτή που ασκήθηκε στον κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ότι «ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου».

«Ο λαός αν κληθεί να αποφασίσει πρωτογενώς με την ψήφο του θα είναι σεβαστή η ψήφος του και θα διαχειριστεί την ψήφο του μια κατάσταση πολιτική η οποία θα αντιστοιχείται πολιτικά προς αυτή την ψήφο. Δεν φοβούμαι την ψήφο του λαού. Δεν λέω ότι έχει πάντα δίκιο αλλά δεν φοβούμαι την ψήφο του λαού», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα σταθμιστούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών και αυτό που αφορά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα δούμε αν θα περάσουν οι εκβιασμοί όπως τότε που είχε στηθεί ένας εκβιασμός ότι βγαίνετε από την ευρωζώνη αν κάνετε δημοψήφισμα. Θα δούμε, πάντως εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου και Βενιζέλος και δεν προτιθέμεθα να γίνουμε Παπαδήμοι».

«Ούτε 19% δεν μπορεί να αντέξει η κοινωνία»

Ο κ. Φίλης μίλησε και για τον ενιαίο ΦΠΑ στο 21%, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αντέξει η κοινωνία.

«Ούτε 19% δεν μπορεί να αντέξει. Κατά την γνώμη μου αν επιλεγεί η ενοποίηση συντελεστών πρέπει να σκεφτούμε όλα τα δεδομένα. Στην Αγγλία για παράδειγμα μερικά είδη βασικής ανάγκης για την διαβίωση των πολιτών όπως είναι το ψωμί, το γάλα είναι σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ», ανέφερε και σημείωσε: «Είναι δυνατόν να πάνε τα φάρμακα και τα βασικά είδη διατροφής στο 21% και στο 19%; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

«Ο Στουρνάρας είναι υπόλογος για τη διάψευση και για το περιεχόμενο του mail»

Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τον κ. Στουρνάρα ο κ. Φίλης δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει mail από την τράπεζα της Ελλάδος και ότι συνεπώς «ο κ. Στουρνάρας είναι υπόλογος για την διάψευση αλλά αυτό είναι το λιγότερο, είναι υπόλογος  για το περιεχόμενο του mail».

Όπως ανέφερε, επίσης, «ο κ.Στουρνάρας μοιάζει να δίνει εξετάσεις σε άλλα Κέντρα, θεωρεί ότι είναι μεν έλληνας κεντρικός τραπεζίτης , έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και νομίζει πρέπει να διευκολύνει τον παλαιοκομματισμό στην χώρα μας».

«Γιατί όλα αυτά που κάνει σε μια περίοδο που έχει καταρρεύσει η ΝΔ δείχνουν σαν ο ίδιος να θέλει να αναλάβει έναν χαρακτήρα μιας αντιπολίτευσης που ξεφεύγει από το θεσμικό ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη», πρόσθεσε.

«Δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω φασαρία με τη δήλωση για την Αγία Βαρβάρα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, όμως, και στο θέμα που ανέκυψε με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «μοιάζει με εμπόριο λειψάνων και εμπόριο ελπίδων» και σημειώνοντας ότι κατά τη γνώμη του «έχει κατά τη γνώμη μου και μια ειδωλολατρική χροιά αυτή η ιστορία».

Πάντως, όπως είπε, δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει καμία φασαρία με τη δήλωσή του και είπε απλά αυτό που πιστεύει.

«Το αυτονόητο για έναν πολίτη σήμερα ότι έχει δικαίωμα ένας πιστός να προσκυνήσει τα λείψανα, τις εικόνες και να ανάψει και ένα κερί στην εκκλησία, είναι δικαίωμά του και το σέβομαι και το προασπίζομαι απολύτως αλλά όμως δεν έχει δικαίωμα  η πολιτεία να περιφέρει τα λείψανα στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους στις κρίσιμες στιγμές τους και μην παίζουμε με τον πόνο και την αγωνία μπροστά στον θάνατο του ανθρώπου πηγαίνοντας του  λείψανα σήμερα της Αγ. Βαρβάρας στον Άγιο Σάββα.

«Αύριο θα αρχίσει ένα κομποσκοίνι πια από τέτοιες ιστορίες που προσβάλουν κατά τη γνώμη μου τον πολίτη και την κοινωνία μας και θυμίζουν άλλες εποχές», είπε και σημείωσε: «Λυπάμαι ότι υπήρξε αυτή η προσωποποιημένη και στοχευμένη ανακοίνωση του εκπροσώπου της Αρχιεπισκοπής. Η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να συνδέει τους ανθρώπους και τους πιστούς και τους πολίτες και όχι η παρεξήγηση ή και η στοχευμένη επίθεση».

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απάντησε μέσω Twitter στην κριτική που δέχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην την υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας.

Το tweet του κ. Καμμένου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης