Νόμος η κατάργηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ παρά τις αντιδράσεις και τα «καρφιά» της Ζωής

Νόμος η κατάργηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ παρά τις αντιδράσεις και τα «καρφιά» της Ζωής

Η πρόεδρος της Βουλής, που απουσίαζε στο εξωτερικό, δεν απέστειλε επιστολική ψήφο για να στηρίξει την επίμαχη τροπολογία - Στην ορθότητα της διάταξης επέμειναν Μάρδας και Κατρούγκαλος - Πικρόχολα σχόλια κατά της Κωνσταντοπούλου από την αντιπολίτευση

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις από τροπολογία Λαφαζάνη για τέμενος
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αποκατάσταση αδικιών στη Δημόσια Διοίκηση την Τετάρτη, μετά από μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο ημερών υπήρξαν αποχωρήσεις βουλευτών, οξείς αντιπαραθέσεις, καταιγισμός άσχετων τροπολογιών, αλλά και διαφοροποιήσεις. Το νομοσχέδιο στάθηκε αφορμή να δεχθεί η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου  αρκετά πικρόχολα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όχι μόνο προκάλεσε μεταμεσονύχτια εμπλοκή στη συζήτηση της Τρίτης, αλλά και δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία των τροπολογιών που η ίδια κατήγγειλε ως αντισυνταγματικές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη σε μία συμβολική κίνηση με πολιτική σημασία, καθώς -μετά τη μία τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη -ζήτησε την απόσυρση τριών τροπολογιών, καθώς, όπως εκτίμησε, δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό και “δεν πρέπει να το αδικήσουμε. Και θα το αδικήσουμε αν επιτρέψουμε να παρεισφρύσουν αβλεψίες”. “Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική αυτοσυγκράτηση των υπουργών σε σχέση με τη διαδικασία κατάθεσης των τροπολογιών” και πρόσθεσε ότι “γνωρίζω και γνωρίζετε ότι και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει γίνει πολύ αυστηρή σύσταση να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής σε σχέση με τις τροπολογίες”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, οποίος αγανακτισμένος πήρε το λόγο και τόνισε “τέτοια ώρα τον Κανονισμό θα μας διαβάσετε;” και πρόσθεσε “τώρα που έχουμε και καθαρό μυαλό, που άρχισε να ξημερώνει που οι πετεινοί λαλούν”. Ανέφερε μάλιστα ότι τροπολογίες ήταν γνωστές από το πρωί και είπε απευθυνόμενος προς την κ. Κωνσταντοπούλου είπε: δεν μπορεί να έρχεστε δωδεκάμισι ώρα και να θέτετε θέματα τέτοια. Γιατί το κάνετε αυτό; Είμαστε από τις οκτώ η ώρα εδώ πέρα όλοι κι έρχεστε δωδεκάμισι ώρα και θέτετε θέμα. Έλεος, δηλαδή!”.  Ο κ. Κατσώτης έλαβε αιχμηρή απάντηση από την πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι “επειδή το ΚΚΕ δεν χειροκροτεί, αλλά και επειδή είστε και μόνος σας από το ΚΚΕ, εισπράξατε από το «Ποτάμι» τα εύσημα”.  Οι υπουργοί κ.κ. Βούτσης και Κατρούγκαλος δεν στήριξαν την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου, καθώς τόνισαν πως υπάρχουν λόγοι που  καθιστούν ορθά κατατεθειμένες τις τροπολογίες.

Κλείσιμο
Παρά την αγωνία της, όμως, για την αντισυνταγματικότητα των τροπολογιών ήταν απούσα κατά τη διαδικασία της ψήφισης τους τη Τετάρτη.  Η  Ζωή Κωνσταντοπούλου έδειξε εμμέσως ότι δεν στηρίζει τη διαδικασία με την οποία εντάχθηκαν οι τροπολογίες, καθώς κατά την ονομαστική ψηφοφορία η πρόεδρος της Βουλής δεν ψήφισε, εφόσον ήταν απούσα στο εξωτερικό, αλλά ούτε έστειλε και επιστολή.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες, το απόγευμα η Ολομέλεια νομιμοποίησε τις  συνολικά 14 τροπολογίες (υπουργικές και βουλευτικές) που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο μετά την ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε το Ποτάμι.  Μεταξύ των τροπολογιών και οι δύο υπουργικές που αφορούν τη Διαύγεια και την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.«Ναι» στις τροπολογίες για τη μεταφορά των αποθεματικών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και 36 «όχι» (Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ). Θετική επίσης ψήφο έδωσαν στην τροπολογία για τη Διαύγεια 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» ψήφισαν 36 βουλευτές από το Ποτάμι και τη ΧΑ, ενώ «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές του ΚΚΕ.


Οι αντιδράσεις

Την Τρίτη είχαν ήδη αποχωρήσει από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της ΝΔ εκφράζοντας την αντίθεσή τους να συμμετέχουν στο “χορό” των τροπολογιών. Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν κατήγγειλε μόνον την κατάθεση άσχετων και αντισυνταγματικών τροπολογιών, αλλά ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο κάνοντας λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» στο πρόσωπο του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος και εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

Κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον υπουργό κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 15 "βουλευτικές, ρουσφετολογικές τροπολογίες", ενώ από τη συζήτηση απουσίαζαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα. "Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν", υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες. Μετά από αλληλοκατηγορίες για πελατειακό κράτος αποχώρησε και η Ν.Δ. από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου παραβιάζοντας την αυτονομία των Ανεξάρτητων Αρχών και την λειτουργία της Διαύγεια.  Αναφορικά με τον κ. Κατρούγκαλο είπε ότι «έχει πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας» ενώ για τον κ. Βούτση σημείωσε « Είναι εδώ και παρεμβαίνει (σ.σ. Ολομέλεια) σε όλους τους υπουργούς που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του  ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν εδώ και στον κ. Παρασκευόπουλο ως πανεπόπτης υπουργός Εσωτερικών».  «Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τη Δι@ύγεια που με την ανάρτηση στο διαδίκτυο εξασφαλίζει τη διαφάνεια των πράξεων», πρόσθεσε.

Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης, έκαναν λόγο για "μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου". Να μην πειραχτεί ο νόμος της Διαύγειας, έκανε έκκληση ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού. «Να αποσύρετε τη διάταξη αυτή γιατί κάνετε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το θέμα το οποίο υποτίθεται λύνετε», τόνισε ο κ. Καρκατσούλης, αναφερόμενος στην αρχή της αναλογικότητας που υπάρχει στη Νομική. «Χτυπάτε ένα σπουργίτι με ένα κανόνι», επεσήμανε.


Συνέχεια της γκρίνιας και την Τετάρτη

Ένταση δημιουργήθηκε κατά την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας την Τετάρτη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, το μέγα πλήθος των τροπολογιών, 9 Υπουργικές και 57 Βουλευτικές, που κατατέθηκαν στο ν/σ «Κατρούγκαλου» “επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας για τον τρόπο που νομοθετεί και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η Κυβέρνηση”.

Ο βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης με το Ποτάμι ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου να λάβει θέση για τις τροπολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε αντισυνταγματικές αφού ενώ έχουν δημοσιονομικό κόστος δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους. Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής είπε ότι θα πάρει θέση για να λάβει την απάντηση από την κυρία Χαραλαμπίδου που βρισκόταν στο προεδρείο ότι την Τρίτη το σώμα τοποθετήθηκε   Ο κ. Θεοχάρης εκνευρισμένος τόνισε άρα “δεν θα πάρει  θέση η κ. Κωνσταντοπούλου” και προσθέτει ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο  από τον ελληνικό λαό και θα μάθει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την κατάργηση του Διαύγεια και αυτό θα έχει ονοματεπώνυμο” και δήλωσε ότι “ δεν είναι κουρελόχαρτα  ο κανονισμός και το Σύνταγμα”.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια όπου συζητούντο το αθλητικό νομοσχέδιο,  τόνισε ότι χθες "είδαμε  να συμβαίνουν παράλογα πράγματα στη Βουλή” και πρόσθεσε ότι είδαμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να ζητά να αποσυρθούν τροπολογίες της κυβέρνησης, αλλά τελικά να παραμένουν. Αυτό  εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση τακτοποιεί τους φίλους της” με τον τρόπο που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Βρούτσης. Σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο ζήτησε να έρθουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να υπάρχουν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος σε αρκετά έντονο τόνο απάντησε στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας “οφείλει ο κ. Βρουτσης να μην προσβάλει τη Βουλή. Απεφάνθη για τις τροπολογίες τελεία και παύλα και αν είχανε επιχειρήματα στη ΝΔ να κάθονταν εδώ. Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει”. Ο κ. Πετράκος κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τα παιχνιδάκια των λέξεων και να μιλήσει στην ουσία για το φαρ ουεστ στο ποδόσφαιρο.

Η κ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι τόνισε ότι “εμείς διατυπώσαμε χθες με το πιο θεσμικό τρόπο τις αντιρρήσεις μας και μείναμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για τη διαδικασία ειδικά για τις εκπρόθεσμες και για κάποιες που δεν είχαν συνοδεία του λογιστηρίου του κράτους” και πρόσθεσε “είναι κρίμα να μπαίνει το ένα θέμα μέσα στο άλλο" και ζήτησε  "να μιλήσουμε  για το νομοσχέδιο κατά της βίας επί της ουσίας".

Ο κ. Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση τόνισε ότι “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για το τι έγινε χθες το βράδυ”, ενώ ο κ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ κατέκρινε την κίνηση του κ. Βρούτση να παρέμβει για αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι “τις αντιπαραθέσεις θα τις κάνουμε στην πορεία, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στο θέμα για την αντιμετώπιση της βίας. Παρά ταύτα αναφέρθηκε και στο χθεσινό θέμα, υπογραμμίζοντας ότι “χθες έγινε της τροπολογίας”, καθώς, όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είναι και αντισυνταγματικές και άσχετες, αλλά η πλειοψηφία τις έκρινε και συνταγματικές και σχετικές”.


Οι δύο υπουργικές του αναπληρωτή Οικονομικών

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι δύο υπουργικές τροπολογίες που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας. Η μία προστατεύει τους φορείς από πιθανή θετική ζημία (penalties) που θα υποστούν από την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών τους διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης. Σύμφωνα με τις διατάξεις το Ελληνικό Δημόσιο θα καλύπτει τα πρόστιμα που ενεργοποιούνται από την εκταμίευση ταμειακών διαθέσιμων που διατηρούν οι φορείς σε προθεσμιακούς λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Εκτός αυτού ορίζεται πως εάν το επιτόκιο των προθεσμιακών λογαριασμών εμπορικών τραπεζών είναι υψηλότερα από αυτό που προσφέρει η ΤτΕ (2,6%) τότε οι φορείς δεν θα υποχρεούνται να μετέχουν στο πρόγραμμα και μόνο εθελοντικά θα μεταβιβάζουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ.

Σχετικά ο κ. Δημήτρης Στρατούλης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, ξεκαθάρισε ότι  «δεν ακουμπάμε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ ούτε βάζουμε χέρι στα αποθεματικά του. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση της κυβέρνησης και πρέπει να σταματήσουν τέτοιες προβοκάτσιες”, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση “καταργεί τον χουντικής έμπνευσης θεσμό και την δυνατότητα κάθε κυβέρνησης να κάνει πολιτική επιστράτευση απεργών. Υπογράμμισε δε ότι δικαιώνει τη μάχη της Αριστεράς και παράλληλα δικαιώνει τους αγώνες ενάντια στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.


Και η Διαύγεια

Η δεύτερη αφορά την αμφιλεγόμενη τροπολογία για τη Διαύγεια, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις εκτός και εντός Βουλής, καθώς θεωρείται ότι μπαίνει “μαύρο” στη διαφάνεια.  Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την αιτιολογική, οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη. Για τους λόγους αυτούς, συχνά οι προμηθευτές του Δημοσίου εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους. 

Παρά τις αντιδράσεις ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας απέρριψε  τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι με αυτή την κίνηση καταργείται ουσιαστικά η «Διαύγεια» και επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης.  Eξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τη διοίκηση καθώς μεταθέτει το χρόνο ανακοίνωσης των πληρωμών και το αιτιολόγησε επικαλούμενος πιέσεις μονάδων που ασχολούνται με τη διαχείριση, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες.  «Δεν πρόκειται για ξήλωμα του πουλόβερ της Διαύγειας και έχετε την απόλυτη δέσμευσή μου ότι η Διαύγεια θα γίνει σεβαστή ως τρόπος προστασίας της Διαφάνειας και της λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.


Οι 15 τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

•          Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

•          Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.

•          Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

•          Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

•          Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

•          Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

•          Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

•          Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

•          Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

•          Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

•          Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης