Μουδιασμένη η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Μουδιασμένη η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

Στάση αναμονής και επιφυλακτικότητα ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών και της ψηφοφορίας στην βουλή 

Μουδιασμένη η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις
Αμηχανία και μούδιασμα έχουν προκαλέσει στην Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων όπως καταγράφονται από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ και από την κοινή δήλωση των θεσμών που ακολούθησε. 

Το ότι με την κοινή δήλωση πιστοποιείται πλέον επισήμως ότι ακόμη και οι κόκκινες γραμμές μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν αξιολογείται ως θετικό από τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας. Αντίθετα εκφράζονται από αρκετούς φόβοι ότι στην κατάληξη της πορείας αυτής θα υπάρξουν υποχωρήσεις ακόμη και σε αυτά τα θέματα ταμπού, το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, και ότι η τελική συμφωνία θα επισφραγίσει την εκβιαστική μετάλλαξη της κυβέρνησης σε σοσιαλφιλελεύθερη κατεύθυνση. Επί του παρόντος όλοι κρατούν στάση αναμονής με την επίκληση να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, το κρίσιμο όμως δίλημμα έχει τεθεί. 

Για τις ενδιάθετες προθέσεις των στελεχών της αριστερής πτέρυγας δεν υπάρχουν αμιφιβολίες. Είναι χαρακτηριστική η αρθρογραφία στο Iskra που ελέγχεται από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα. Στο χθεσινό βασικό θέμα του ιστότοπου προβάλλεται δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας που αναφέρει ότι το 35% των πολιτών και το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν την έξοδο από το ευρώ από μία άνευ όρων συμφωνία παραμονής. 

Κλείσιμο
Το σύνολο της αρθρογραφίας του Iskra κινείται σαφώς σε γραμμή ρήξης με τους εταίρους και απόρριψης ενός συμβιβασμού που εκ προοιμίου θεωρείται από τους περισσότερους αρθρογράφους ότι δεν θα είναι έντιμος. Στο site εκτός από την συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κυριακάτικη εφημερίδα με τίτλος “Προτεραιότητες: διαγραφή χρέους, ρευστότητα στην οικονομία, πραγματική ανάπτυξη” φιλοξενούνται οι χθεσινες δηλώσεις του κ. Κώστα Ήσυχου στα Parapolitika στην οποία αναφέρει: κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να δώσουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ”. Μερικοί από τους τίτλους των άρθρων του ιστότοπου έχουν ως εξής: “Ούτε βήμα πίσω! Όχι στην υιοθέτηση της απάτης του χρέους. Διαγραφή χρέους, μη αποπληρωμή των ληστρικών δόσεων”, “Οι προυποθέσεις της ρήξης”, “Ιστορικές περιπτώσεις διαγραφής δημόσιου χρέους”, “Τα σύγχρονα πραξικοπήματα γίνονται με τις τράπεζες όχι με τα τανκς”, “Διαπραγμάτευση: ρευστότητα εσείς, αντεργάτικά μέτρα εμείς. Τραγική ομολογία υποταγής μίας κυβερνητικής πολιτικής που πρέπει να ανατραπεί”. 

Ως προς την άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις προθέσεις των περισσοτέρων στελεχών της δεν υπάρχει αμφιβολία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο των αριστερών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε επανειλημμένα κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν προετοιμάστηκε σωστά ότι από την αρχή ακολούθησε λάθος γραμμή διαπραγμάτευσης και ότι εν τέλει σύρρεται σε μία συμφωνία που δεν θα είναι έντιμη αλλά σε κάθε περίπτωση επώδυνη και ενδεχομένως επονείδηστη. Τα αριστερά στελέχη εμφανίζονται βέβαια ότι η ρήξη είναι προτιμότερη ακόμη κι αν οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ. Επιχειρηματολογούν δε ότι αν ξεπεραστεί η προπαγάνδα τρομοκράτησης της κοινής γνώμης τότε θα φανεί ότι η έξοδος από το ευρώ μπορεί υπό προυποθέσεις να είναι η λύση για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με την αποκατάσταση της κυριαρχίας. 

Το ερώτημα όμως είναι τί θα πράξουν όταν η επώδυνη συμφωνία που πολλοί αποδοκιμάζουν έλθει προς ψήφιση στην Βουλή και προς συζήτηση και έγκριση στα κομματικά όργανα. Ως προς αυτό η τελική πολιτική στάση που θα κρατήσουν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος επηρεάζει μία κρίσιμη μάζα βουλευτών η στάση των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις πέραν των κομματικών τειχών του ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης