Το σχέδιο Βαρουφάκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Το σχέδιο Βαρουφάκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Τονίζει ότι είναι λάθος το γεγονός πως όλες πλευρές επικεντρώνονται υπερβολικά στο ζήτημα της επόμενης «ένεσης ρευστότητας» και όχι στο όραμα του πώς θα ανακάμψει η Ελλάδα και θα καταφέρει να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο

Το σχέδιο Βαρουφάκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας
Έπειτα από την εμπλοκή των περασμένων ημερών και έπειτα από το ξαφνικό πιο θετικό κλίμα ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους θεσμούς, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δείχνει μία διαφορετική και ηπιότερη στάση απέναντι στους εταίρους, όπως τονίζουν σήμερα πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate  που φέρει τον τίτλο «A Blueprint for Greece’s Recovery», ο κ. Βαρουφάκης γράφει για το δικό του σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας και τονίζει πως όλοι αυτοί οι μήνες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ, και της ΕΚΤ παρήγαγαν μικρή πρόοδο.

Όπως τονίζει, ένας λόγος είναι πως όλες οι πλευρές επικεντρώνονται υπερβολικά στο ζήτημα της επόμενης «ένεσης ρευστότητας» για την Ελλάδα και όχι τόσο στο όραμα του πώς θα ανακάμψει η Ελλάδα και θα καταφέρει να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν τις σημαντικές προοπτικές της χώρας από τη συμφόρηση που σημειώνεται σε αρκετούς τομείς της οικονομίας όπως στις παραγωγικές επενδύσεις, στην παροχή πιστώσεων, στην καινοτομία, στον ανταγωνισμό, στην κοινωνική ασφάλεια, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στην αγορά εργασίας, στην πολιτιστική παραγωγή.

Όπως σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, επτά χρόνια αποπληθωρισμού και χρέους, ενισχυμένα από την πεποίθηση πως η λιτότητα δεν θα τελειώσει ποτέ, αποδεκάτισαν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και ανάγκασαν τις εύθραυστες τράπεζες να σταματήσουν να χορηγούν δάνεια.
Κλείσιμο

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως με την κυβέρνηση να στερείται περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών και τις ελληνικές τράπεζες να επιβαρύνονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που απομένουν και να περάσουν οι τραπεζικές πιστώσεις στους υγιείς κλάδους της οικονομίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, για να αποκατασταθούν οι επενδύσεις και να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη θα πρέπει να συσταθούν δύο νέοι κρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι θα συνεργάζονται τόσο με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών γράφει για μία αναπτυξιακή τράπεζα που θα αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και μία «κακή τράπεζα» -bad bank- που θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από τα ζημιογόνα στοιχεία των ισολογισμών και θα επαναφέρει τη ροή κεφαλαίων προς κερδοφόρες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις.  

Το tweet του κ. Βαρουφάκη για το άρθρο του

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης