Ονομαστική ψηφοφορία για τις 15 τροπολογίες

Ονομαστική ψηφοφορία για τις 15 τροπολογίες

Βρούτσης: Η κυβέρνηση τακτοποιεί τους φίλους της με αυτά που κάνει - Πετράκος: Να μένατε εδώ αν είχατε επιχειρήματα - Η πρόεδρος της Βουλής απέρριψε ως αντισυνταγματικές τρεις τροπολογίες, αλλά «έκανε πάσα» την τελική απόφαση στα κόμματα - Αφορούν από παύση διώξεων δημάρχων έως μετατάξεις, προσλήψεις και... δαπάνες δακοκτονίας

Ονομαστική ψηφοφορία για τις 15 τροπολογίες
Με ένταση ξεκίνησε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και επί των 15 τροπολογιών -μετά το αίτημα που κατέθεσε  το Ποτάμι. 

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να πάρει θέση για τις τροπολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε αντισυνταγματικές, αφού, ενώ έχουν δημοσιονομικό κόστος, δεν συνοδεύονται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους.

Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής είπε ότι θα πάρει θέση για να λάβει την απάντηση από την κυρία Χαραλαμπίδου, γ' αντιπρόεδρο της Βουλής, ότι χθες το σώμα τοποθετήθηκε.

Κλείσιμο
Ο κ. Θεοχάρης, εκνευρισμένος, τόνισε «άρα δεν θα πάρει  θέση η κυρία Κωνσταντοπούλου» και προσέθεσε ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τον ελληνικό λαό και θα μάθει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την κατάργηση της «Διαύγειας» και αυτό θα έχει ονοματεπώνυμο και δήλωσε ότι «δεν είναι κουρελόχαρτα ο Κανονισμός και το Σύνταγμα». 

Νωρίτερα, διαξιφισμούς προκάλεσαν οι 15 τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να ζητήσει την απόσυρσή τους τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση. 
 
Το λάδι στη φωτιά έριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το αθλητικό νομοσχέδιο,  τόνισε ότι χθες "είδαμε  να συμβαίνουν παράλογα πράγματα στη Βουλή” και πρόσθεσε ότι είδαμε την κυρία Κωνσταντοπούλου να ζητά να αποσυρθούν τροπολογίες της κυβέρνησης, αλλά τελικά να παραμένουν. Αυτό  εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση τακτοποιεί τους φίλους της” με τον τρόπο που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Βρούτσης. Σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο ζήτησε να έρθουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για να υπάρχουν τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής πήρε το λόγο για να απαντήσει στον εκπρόσωπο της ΝΔ τονίζοντας ότι “δεν περίμενα να ακούσω αυτά από τον εκπρόσωπο της ΝΔ” και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση κινείται εντός της λογικής, πάντα και για όλα τα θέματα” και κάλεσε τον κ. Βρούτση να διαβάσει όλες τις δηλώσεις σχετικά με αυτό που αναφέρατε (σ.σ περί  grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου). “Είχαμε πει κ. Βρούτση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε θέλει κάτι τέτοιο, εμείς θέλαμε διάλογο ουσιαστικό και σε βάθος. Αντί να μας επαινείται που πήραμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των  διεθνών ομοσπονδιών μας κατακρίνετε;”, δήλωσε ο υπουργός. 

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετράκος σε αρκετά έντονο τόνο απάντησε στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας “οφείλει ο κ. Βρουτσης να μην προσβάλει τη Βουλή. Απεφάνθη για τις τροπολογίες τελεία και παύλα και αν είχανε επιχειρήματα στη ΝΔ να κάθονταν εδώ. Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει”. Ο κ. Πετράκος κάλεσε τη ΝΔ να αφήσει τα παιχνιδάκια των λέξεων και να μιλήσει στην ουσία για το φαρ ουεστ στο ποδόσφαιρο. 

Η κ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι τόνισε ότι “εμείς διατυπώσαμε χθες με το πιο θεσμικό τρόπο τις αντιρρήσεις μας και μείναμε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας, δεν είμαστε ευχαριστημένοι για τη διαδικασία ειδικά για τις εκπρόθεσμες και για κάποιες που δεν είχαν συνοδεία του λογιστηρίου του κράτους” και πρόσθεσε “είναι κρίμα να μπαίνει το ένα θέμα μέσα στο άλλο" και ζήτησε  "να μιλήσουμε  για το νομοσχέδιο κατά της βίας επί της ουσίας". 

Ο κ. Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση τόνισε ότι “κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια για το τι έγινε χθες το βράδυ”, ενώ ο κ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ κατέκρινε την κίνηση του κ. Βρούτση να παρέμβει για αυτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι “τις αντιπαραθέσεις θα τις κάνουμε στην πορεία, εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στο θέμα για την αντιμετώπιση της βίας. Παρά ταύτα αναφέρθηκε και στο χθεσινό θέμα, υπογραμμίζοντας ότι “χθες έγινε της τροπολογίας”, καθώς, όπως είπε, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι είναι και αντισυνταγματικές και άσχετες, αλλά η πλειοψηφία τις έκρινε και συνταγματικές και σχετικές”. 

Οι 15 τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

• Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

• Δαπάνες δακοκτονίας έτους 2014.

• Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

• Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

• Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

• Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

• Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

• Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

• Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

• Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

• Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης