Αντί να ψάχνουν το σκάνδαλο των $ 500 εκατ., «ψάχνουν» τους δημοσιογράφους που το έβγαλαν!

Αντί να ψάχνουν το σκάνδαλο των $ 500 εκατ., «ψάχνουν» τους δημοσιογράφους που το έβγαλαν!

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις από υπουργούς: «Ανοίξτε τους λογαριασμούς τους» - «Δεν θα μείνουμε έτσι» - Διαβάστε τους αδιανόητους διαλόγους από τη μυστική συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών - Στήνεται κανονικός παρακρατικός μηχανισμός

Αντί να ψάχνουν το σκάνδαλο των $ 500 εκατ., «ψάχνουν» τους δημοσιογράφους που το έβγαλαν!
Με πρωτοφανείς απειλές, που αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού, υπουργοί και βουλευτές προσπαθούν να σταματήσουν τις αποκαλύψεις από το «ΘΕΜΑ» για την υπόθεση των 500 εκατ. δολαρίων που εκταμιεύονται από τα κρατικά ταμεία προκειμένου να ανακατασκευαστούν μουσειακά αεροσκάφη ηλικίας 50 ετών! 

Ενώ η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου για αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3B καταδικάστηκε από το σύνολο της κοινής γνώμης, ακόμη και από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να φιμώσουν το ρεπορτάζ επιστρατεύοντας προσβολές, τρομοκρατώντας και απειλώντας ανοιχτά. Η κίνηση της κυβέρνησης μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, που η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία χαρακτήρισε περίπου «σαπάκια», ενώ τα κρατικά ταμεία αδειάζουν και ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προειδοποιούν ότι το Δημόσιο μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις, με μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα να γράφουν ότι την ώρα που η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία οι φορολογούμενοι πληρώνουν μισό δισ. για μουσειακά αεροσκάφη.

Σε συνεδρίαση όμως της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξοπλισμών, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, σε αγαστή αρμονία, εκτόξευσαν απειλές και ύβρεις για ένα ρεπορτάζ που ακόμη και η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να επιβεβαιώσει σε όλες του τις διαστάσεις, όπως αποκαλύπτονται από το «ΘΕΜΑ». «Μη νομίζετε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στη λάσπη που φεύγει από τον οποιοδήποτε ανεμιστήρα και απέναντι στα κυκλώματα συγκεκριμένων πάλι ολιγαρχών», είπε ο κ. Τόσκας. 

Κλείσιμο
«Ψάξτε τους λογαριασμούς τους, κύριε υπουργέ! Εχουν τους λογαριασμούς τους!», παρενέβη ο κ. Νικολόπουλος, υποδεικνύοντας στον κ. Τόσκα πώς να αντιδράσει για να εκδικηθεί το «ΘΕΜΑ». Για ποιον λόγο το υπουργείο Αμυνας και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σχεδιάζουν αντίποινα στη δημοσιογραφική έρευνα και στο ρεπορτάζ; Επειδή το «ΘΕΜΑ» ανέδειξε το σκάνδαλο της απόφασης να διατεθούν 500 εκατ. δολάρια για την ανακατασκευή αεροσκαφών ηλικίας 50 ετών την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης! 

Αυτές οι αδιανόητες απειλές εκτοξεύτηκαν σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων που διεξήχθη στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα 27 Απριλίου χωρίς να ανακοινωθεί, δηλαδή μυστικά... Αυτά λένε οι βουλευτές στις υποτιθέμενες απόρρητες συζητήσεις τους στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Αντί να διερευνούν πώς θα διασφαλίσουν το κρατικό συμφέρον από ένα πρόγραμμα που η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έχει δηλώσει εγγράφως ότι είναι ασύμφορο, άρα ζημιώνει το Δημόσιο, ασχολούνται με το να σχεδιάσουν πώς θα «τιμωρήσουν» ή «νουθετήσουν» τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν μια υπόθεση την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει... στα μουλωχτά. Ουδέν ανακοινώθηκε από το υπουργείο για την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας που ενέκρινε την προμήθεια στις 15 Μαρτίου. Ενημέρωση δεν υπήρξε ούτε για την ενεργοποίηση και την υπογραφή της σύμβασης από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και, το κυριότερο, το Πεντάγωνο έχει επιλέξει να μην απαντά στους βουλευτές που ζητούν να κοινοποιηθούν τα έγγραφα της συμφωνίας με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και τη Lockheed Martin, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν η κυβέρνηση εκταμίευσε ήδη στους Αμερικανούς την προκαταβολή των 45 εκατ. δολαρίων ή όχι. 

Μπορεί να είναι σημεία των καιρών, όμως δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να ανακαλέσει αντίστοιχες πρακτικές απειλών που αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού. Ποιος είναι ο στόχος της προσπάθειας φίμωσης, όπως την ομολόγησαν οι κύριοι Τόσκας και Νικολόπουλος; Να σταματήσουν το ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις για μια σύμβαση που θα επιβαρύνει τους Ελληνες πολίτες με το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατ. δολαρίων και για λόγους που μοιάζουν ακατανόητοι προωθήθηκε με... διαδικασίες-εξπρές την ίδια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίνει όλες τις δυνάμεις της για να εξορθολογήσει τις κρατικές δαπάνες και να επιτύχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κατήγγειλε ως ανεξήγητη την εκταμίευση 500 εκατ. δολαρίων για την ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B. Στην έκθεση για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2015, η Βουλή προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιστροφής στην εποχή των ελλειμμάτων επειδή λαμβάνονται αποσπασματικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να εκτοξεύσουν το ύψος των κρατικών δαπανών. Οι νέες αμυντικές προμήθειες είναι, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ένας από τους τέσσερις παράγοντες που θα εκτινάξουν τις δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς να είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τελικά! 

Απειλές στα όρια του εκβιασμού

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η έκθεση της Βουλής θα οδηγούσε τους αρμόδιους του υπουργείου Αμυνας σε αναδίπλωση και στην απόφαση να παγώσει η προμήθεια -τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο-, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και ο πολιτικός που λειτουργεί ως αναπληρωτής του κ. Καμμένου στην προεδρία των ΑΝ.ΕΛ. απεργάζονται σχέδια για να «νουθετήσουν» τους δημοσιογράφους και να τερματίσουν τις αποκαλύψεις του ρεπορτάζ. 

«Δεν θα πρέπει να διαφύγει του σχολιασμού στην παρούσα επιτροπή αυτή η αλητεία που παρατηρείται από γνωστούς κύκλους - έχουν όνομα, επίθετο, είναι γνωστοί στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ. Αυτοί που θέλουν κάθε Κυριακή κυρίως να εμφανίζουν ακόμα και μια διακρατική συμφωνία που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών σαν κάτι το περίεργο», είπε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών που συνεδρίασε μυστικά την προηγούμενη Δευτέρα.

Και επειδή ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την εποχή το πολύτιμο κρατικό χρήμα για να αγοράσουν όπλα, συνεχίζοντας την τακτική του «λεφτά υπάρχουν», όχι μόνο θέλουν να πείσουν τον λαό ότι η εμμονή τους δεν είναι περίεργη, αλλά κατηγορούν όσους δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους ότι λασπολογούν! Ο κ. Νικολόπουλος προφανώς θεωρεί εύλογη και λογική την απόφαση να διατεθούν σήμερα 500 εκατ. δολάρια για εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, αν και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε το πρόγραμμα έχει παραδεχτεί ότι η ανακατασκευή είναι μη οικονομικά αποδεκτή! 

Δεν βλέπει κάτι το περίεργο ο κ. Νικολόπουλος στην παγκοσμίως πρωτοφανή πρόβλεψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει «499,8 εκατ. δολάρια» για εκσυγχρονισμό μέσης ζωής «έως 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας», όπως αναφέρεται στη σύμβαση του υπουργείου Αμυνας με την αμερικανική Lockheed. Τέτοιου είδους «δημιουργική ασάφεια», να μη γνωρίζει δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο ούτε τον ακριβή αριθμό των αεροσκαφών που θα μπορέσουν να ανακατασκευαστούν, αλλά ούτε και να υπάρχει ρητή δέσμευση για το τελικό κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, δεν υπήρχε ούτε στις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τις εποχές όπου γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε στηθεί τρελό πάρτυ! 

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ν. Νικολόπουλος και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Τόσκας προφανώς δεν βλέπουν κάτι το σκανδαλώδες σε όλα αυτά και επιλέγουν να εκβιάζουν τους δημοσιογράφους που ανέδειξαν την υπόθεση, για την οποία βοά όλη η χώρα. Διότι ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι ο εκσυγχρονισμός των P-3B έναντι προϋπολογιζόμενου κόστους 500 εκατ. δολαρίων είναι το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το 2006. Την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρξε κυβέρνηση που να υπογράψει εξοπλιστικό πρόγραμμα. Κι όμως, εν έτει 2015, την ώρα που η κυβέρνηση διαμαρτύρεται στους Ευρωπαίους δανειστές ότι αδιαφορούν για την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει με τις πολιτικές τους στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι οι κυβερνώντες που στο δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» έδωσαν μια απάντηση που έχει κάνει άνω κάτω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που αναρωτιούνται ποιος θέτει τις προτεραιότητες στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.



Οι απίστευτες τοποθετήσεις στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 27 Απριλίου 2015

Νίκος Νικολόπουλος:
...Παρότι δεν θα πρέπει να διαφύγει του σχολιασμού στην παρούσα επιτροπή αυτή η αλητεία που παρατηρείται από γνωστούς κύκλους - έχουν όνομα, επίθετο, είναι γνωστοί στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ. Αυτοί που θέλουν κάθε Κυριακή κυρίως να εμφανίζουν ακόμα και μια διακρατική συμφωνία που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών σαν κάτι το περίεργο.

Νίκος Τόσκας:
...Στο θέμα του κ. Ταφύλλη. Ο κ. Ταφύλλης (σ.σ.: αναφέρεται στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας), όπως είπε και ο κ. υπουργός, είναι εντιμότατος άνθρωπος. Απάντησε με ανακοίνωσή του στο δημοσίευμα και μη νομίζετε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στη λάσπη που φεύγει από τον οποιοδήποτε ανεμιστήρα
και απέναντι στα κυκλώματα συγκεκριμένων πάλι ολιγαρχών.

Ν. Νικολόπουλος:
Ψάξτε τους λογαριασμούς τους, κύριε υπουργέ. Εχουν τους λογαριασμούς τους.

Ν. Τόσκας:
Καλά τα λέτε, κύριε Νικολόπουλε!

Ν. Νικολόπουλος:
Καλά τα λέω, αλλά...

Ν. Τόσκας:
Συγκεκριμένων ολιγαρχών που αγγίζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ,
δεν θα μείνουμε έτσι!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης