Γιώργος Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο το δημοψήφισμα

Γιώργος Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο το δημοψήφισμα

Εάν είχε γίνει δημοψήφισμα το 2011 θα είχε παραχθεί συναίνεση στην κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων τονίζει ο κ. Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου: Καλοδεχούμενο το δημοψήφισμα
Υπέρ ενός δημοψηφίσματος για το ελληνικό πρόγραμμα τάσσεται ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Με κείμενο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κύριος Παπανδρέου υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», μια και το δημοψήφισμα θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κύριος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται σκόπιμη και θεωρείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξαναγκαστεί σε τέτοιο βήμα «επειδή υποσχέθηκε πάρα πολλά».

Κλείσιμο
Όπως λέει, εάν είχε γίνει το δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προτείνει το 2011, «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων». 

«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» τονίζει ο κύριος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ παράλληλα, όπως λέει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit. 

Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει πως «τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Εάν γινόταν με σωστή προετοιμασία και την στήριξη των εταίρων μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική νίκη της Δημοκρατίας, και θα δημιουργούσε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης