Αναγνώριση προόδου και όχι συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, λένε τώρα στην κυβέρνηση

Αναγνώριση προόδου και όχι συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, λένε τώρα στην κυβέρνηση

Γιατί η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την στρατηγική της - Δεν γίνεται πλέον λόγος για ενδιάμεση συμφωνία - «Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του Brussels Group» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου




Αναγνώριση προόδου και όχι συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, λένε τώρα στην κυβέρνηση
Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθορίστηκε σε πολύωρη σύσκεψη που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Στη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης «με την παρουσία του πρωθυπουργού» -όπως έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου- συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του λεγόμενου «Brussels Group» στη βελγική πρωτεύουσα δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, από την κυβέρνηση εκφραζόταν αισιοδοξία. Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούνταν δύο μη κατονομαζόμενες πηγές της ΕΕ που κάνουν λόγο για «ενθαρρυντικές» διαπραγματεύσεις και τόνιζαν ότι οι νέες διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν αύριο πάλι στο Brussels Group ενδέχεται να διαρκέσουν έως την Τετάρτη.
Κλείσιμο



«Είναι ένα καλό σημάδι, οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» , είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».

«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε άλλη πηγή.  


Κυβέρνηση: Το Eurogroup θα μπορούσε να αναγνωρίσει την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί...
Στην κυβέρνηση φαίνεται πάντως ότι κατεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών και αναπροσαρμόζουν την επικοινωνιακή τους στρατηγική. Η νέα γραμμη από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στο Eurogroup της 11ης Μαϊου θα μπορούσε να αναγνωριστεί η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθει στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Με απλά λόγια, αντί για συμφωνία που -μέχρι χθες τουλάχιστον- από κυβερνητικές πηγές καλλιεργούνταν προσδοκίες ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες, τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ίσως να αναγνωρίσουν την σημαντική πρόοδο, ενδεχομένως με μια απλή δήλωση...



«Διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. Ο δεύτερος γύρος ξεκινά αύριο Δευτέρα» αναφερόταν σε κυβερνητικό σημείωμα για τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG» τονιζόταν και διευκρινιζόταν ότι «η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».



Γιατί δεν γίνεται πλέον λόγος για ενδιάμεση συμφωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις παραπάνω επισημάνσεις των κυβερνητικών πηγών δεν γίνεται πλέον λόγος για ενδιάμεση συμφωνία, αλλά για «ενδιάμεσα βήματα», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει αλλάξει η διαδικασία προσέγγισης των πλευρών. Επιπλέον η κυβέρνηση όπως δηλώνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσβλέπει σε μια "αναγνώριση και από το Eurogroup", κάτι που όπως όλα δείχνουν πρακτικά σημαίνει μια πολιτική αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας μέχρι στιγμής, από τη μεριά των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Την ανάγκη για πολιτική συμφωνία και την εμπλοκή που εμφανίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξέφρασε και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν». Επιπλέον ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την άποψη ότι «επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της», χωρίς να παραλείψει να πει ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να διακοπούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης