«Φωτιές» στη Βουλή για τη συνέντευξη Τσίπρα

«Φωτιές» στη Βουλή για τη συνέντευξη Τσίπρα

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού - Βενιζέλος: «Ή θα κάνετε τακτική καταστροφής που δεν θέλουμε ή θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας. Αυτή που φτύσατε» - Βούτσης: Δεν θα υπογράψουμε μνημόνια και μέτρα παραβίασης των κόκκινων γραμμών

«Φωτιές» στη Βουλή για τη συνέντευξη Τσίπρα
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση εξελίσσεται στη Βουλή στον απόηχο των όσων είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινοβραδινή του τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος αλλά και για την «αντιφατική» διαπραγματευτική τακτική.

«Ο κ. Τσίπρας αφού δήλωσε γοητευμένος από την κα. Μέρκελ μας είπε: ή θα υπάρξει συμφωνία κατά την δική του αντίληψη ή δημοψήφισμα» και πρόσθεσε «Θέλει την εξουσία και φαντάζεται δημοψήφισμα. Τι δημοψήφισμα; Ρήξης και επιστροφής στη δραχμή; Πιστεύει ότι θα του δώσουν συμφωνία και θα του δώσουν ευκαιρία για δημοψήφισμα;».  

Κλείσιμο
Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «Έχει στο νου του το δημοψήφισμα Ποντίου Πιλάτου. Με κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ υπερ, άλλους όχι και τους ΑΝΕΛ να ψάχνονται. Όμως δεν υπάρχουν ουδέτερα δημοψηφίσματα. Με την προκήρυξή του η χώρα θα καταστραφεί: η οικονομία, η αξιοπιστία και το πολιτικό κύρος. Γι' αυτό ξεχάστε τα αυτά». «Έδειξε» δε ως μόνο υπεύθυνο του αδιεξόδου τον πρωθυπουργό και όχι τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο «φορτώνονται» τα διαπραγματευτικά λάθη.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σχολίασε «Περίμενα με αγωνία να μιλήσει ο Βενιζέλος για νομοσχέδιο που αφορά την ΕΡΤ. Η σιωπή του αποτελεί μνημόνιο πίστης στην διαπλοκή που έχει διαμορφώσει όλο αυτό το τοπίο που προσπαθούμε να καθαρίσουμε» ενώ υποστήριξε ότι η «μνημονιακή αντιπολίτευση» επιχειρεί πλέον να δείξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι σαν τις προηγούμενες. Επιπροσθέτως ο υπουργός στήριξε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας «Ο Βαρουφάκης έκανε και κάνει άριστα την δουλειά του και η στήριξή μας είναι ολόπλευρη από όλη την κυβέρνηση» με την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετά χλιαρά. «Θέλετε να μας ενσωματώσετε και να γίνουμε ίδιοι με εσάς. Αυτό είναι το  σχέδιο της νέας σας προσπάθειας. Μήπως κάποιοι κιοτέψουν» είπε για να ξεκαθαρίσει «Δεν θα γίνουμε ίδιοι. Δεν θα υπογράψουμε μνημόνια και μέτρα παραβίασης των κόκκινων γραμμών».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την έναρξη της τοποθέτησή του επισήμανε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ έρχεται σε αντίφαση με την επιλογή του πρωθυπουργού «να δώσει την πρώτη μεγάλη συνέντευξη σε ιδιωτικό σταθμό. Μεγάλη επιτυχία για τον σταθμό και τον έγκριτο δημοσιογράφο άλλα κάτι σημαίνει... Η συνέντευξη αποτελεί  βαρυσήμαντο γεγονός που μου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία». Σημείωσε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να ενισχύει τις επιθέσεις εκτός και εντός της χώρας στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δείχνε «παντελή αδυναμία να καταλήξει σε συμφωνία. Δείχνει έλλειψη πολιτικού θάρρους και συνεχίζει την εκπομπή αντιφατικών μηνυμάτων ως μέθοδο διαπραγμάτευσης. Η ταλάντευσή του θα συνεχίζεται φοβάμαι μέχρι την στιγμή πρόσκρουσης στο απόλυτο αδιέξοδο». Υποστήριξε ότι αδίκως υφίσταται τις επιθέσεις ο κ. Γ. Βαρουφάκης καθώς εμπνευστής τις διαπραγματευτικής τακτικής και της δημιουργικής ασάφειας είναι ο κ. Α. Τσίπρας.

«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι παραπλανήθηκε από τον κ. Ντράγκι και δεν κατάφερε να κάνει ορθή εκτίμηση για το πλαίσιο της συμφωνίας. Μας είπε ότι παραπλανήθηκαν στο eurogroup και συμφώνησαν σε κάτι που δεν έπρεπε με αποτέλεσμα να μην πάρουν κάτι για την χώρα αλλά να τους πάρουν και τα 11 δις ευρω του ΤΧΣ» είπε για να προσθέσει «Δεν παραπλανήθηκε ο Τσίπρας αλλά παραπλάνησε ο ίδιος το κόμμα του και τον λαό».

«Είναι τραγικό να εμφανίζεται ο Τσίπρας και να λέει απευθυνόμενος στον λαό ότι τον υπονομεύουν οι πάντες» σημείωσε για να συνεχίσει « να λεει πως ολοι οι θεσμοί και κυβερνήσεις της ΕΕ των υπονομεύουν και πως η μόνη καλή που του δίνει τον ώμο της για να ακουμπήσει είναι η κα. Μέρκελ».

Επέστρεψε τις καταγγελίας του κ. Τσίπρα περι σχηματισμού τρόικας εσωτερικού από ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας «αυτά τα λεει ο πολιτικός αρχηγός που συστηματικά υπονόμευε τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο άνθρωπος που δεν ψήφισε καμία ρύθμιση ούτε την άρση τραπεζικού απορρήτου».

Αναφορικά με τις αναφορές του κ. Τσίπρα στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σχολίασε «προχωρεί σε αφελή εισοδισμό. Είπε χθες ότι ο εν ενεργεία αρχηγός της ΝΔ είναι μελος της τροικας εσωτερικού και πως ο ίδιος έχει δεσμούς εκτίμησης με τον Καραμανλή. Με χαρά θα περιμένω να ακούσω τοποθέτηση Καραμανλή»! ενώ για το δημοψήφισμα είπε ότι «ακολουθεί γραμμή Γιώργου Παπανδρέου. Προσχώρησε στην λογική των Καννών χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα».

Για τις καταγγελίες του κ. Τσίπρα περι απόπειρας εκβιασμού από την πρηγούμενη κυβέρνηση είπε «Τι ήθελε τελικά ο κ. Τσίπρας:  να σκίσει το Μνημόνιο ή να του το εξασφαλίσουμε για 6 μήνες; Ελεγαν προεκλογικά πως δεν θέλουν μνημόνιο και δόσεις αλλά ενδιάμεση συμφωνία.  Τελικά υπέγραψαν παράταση μνημονίου χωρίς έγκριση της Βουλής και έρχονται ως μωρές παρθένες και λένε: μας εξαπάτησαν!».

Απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε πως «η στάση σας είναι πολιτικά αδιαφανής και ανέντιμη. Η χώρα εχει υποστεί βλάβη. Ο ρυθμός ανάπτυξης έγινε ξανά ύφεση, η εμπιστοσύνη εξανεμίστηκε και οι τράπεζες υπονομεύτηκαν. Δεν έχουμε προοπτική εξόδου αλλά μαύρη παραμονή στο μνημόνιο». «Φαντάζεστε τις ΗΠΑ ως σύμμαχο ενάντια στην Γερμανία. Μετά κάνετε την Μέρκελ σύμμαχο και παράλληλα επιχειρείται σχέσεις με τον Πούτιν ενάντια στην Δύση!»  είπε για να σχολιάσει «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και το δημοψήφισμα δεν αποτελεί οδό διαφυγής. Δεν υπάρχουν λύσεις: ή θα κάνετε τακτική καταστροφής που δεν θέλουμε ή θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας. Αυτή που φτύσατε. Κάντε το έντιμα ανοικτά και με γενναιοδωρία και ζητήστε συγνώμη από τον λαό για τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργήσατε».


Άδωνις: Ήρθατε στο Μερκελισμό -Παππάς: Αναπαράγετε τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης
Στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιχείρησε να αντικρούσει τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη που «καλωσόρισαν» την κυβέρνηση στο «κλαμπ των Μερκελιστών».

«Σας καλωσορίζουμε στο ρεαλισμό!» είπε ο κ. Βορίδης καλώντας τον υπουργό «τα του μνημονίου και τα περι μερκελισμού να τα αφήσουμε στην άκρη». Στο ίδιο μήκος και ο κ. Γεωργιάδης που υπενθύμισε τις προεκλογικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού με τα περι «go back Μέρκελ» και πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα μιλά μαζί της αλλά με τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης.  

«Αφού μας τα είπε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Σήμερα άρχισε να την βλέπει και να την παίρνει τηλέφωνο. Από ότι μαθαίνουμε δε την παρακαλάει και για λεφτά!

Ο ίδιος όμως ήταν που προεκλογικά  έλεγε ότι δεν θέλουμε τα λεφτά της Ευρώπης» σημείωσε και απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά υποστήριξε: «Και εσείς λοιπόν στο Μερκελισμό ήρθατε οπότε μη μας δουλεύετε». Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως «μερκελισμός είναι να τους θεωρείς αναμάρτητους και όχι να τους λες τα λάθη της πολιτικής τους και να τους θέτεις το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Ο κ. Παππάς επέκρινε την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τα συμφέροντα της γερμανικής κυβέρνησης και υπερασπίστηκε τις συναντήσεις Τσίπρα – Μέρκελ λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η κυρία Μέρκελ είναι μια από τις 28 της Ε.Ε. Σας θυμίζω ότι πριν την συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο ο κ. Τσίπρας είχε δει και άλλους αρχηγούς κρατών που συμφωνούσαν ότι έπρεπε να  μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας. Εσείς έρχεστε εδώ και αναπαράγετε τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης